• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Választási tájékoztató


Tisztelt Választópolgárok!

A Köztársasági Elnök Úr az Országgyűlési képviselők választásának időpontját 2018. április 8. napjára tűzte ki. Az alábbiakban szeretnénk felhívni szíves figyelmüket a választáshoz kapcsolódó fontosabb tudnivalókra.

Az országgyűlési képviselők általános választásán választójoggal rendelkezik minden nagykorú magyar állampolgár, kivéve azt, aki a közügyektől való eltiltás hatálya alatt áll, vagy akit a bíróság kizárt a választójogból, mert annak gyakorlásához szükséges belátási képessége nagymértékben csökkent vagy teljes mértékben hiányzik.

Azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2018. február 9-én a szavazóköri névjegyzékben szerepelt, a Nemzeti Választási Iroda 2018. február 19-ig értesítő megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételről. A 2018. február 9-ét követően a település szavazóköri névjegyzékébe kerülő választópolgárt a helyi választási iroda tájékoztatja, értesítő átadásával vagy megküldésével.

A választási eljárásról szóló törvény által létrehozott központi névjegyzék tartalmazza a választópolgárok adatait, valamint a választásokkal kapcsolatban tett külön nyilatkozatait.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár kérheti nemzetiséghez tartozásának, szavazási segítség iránti igényének, és személyes adatai kiadása megtiltásának bejegyzését a központi névjegyzékbe, illetve a bejegyzés törlését.

Nemzetiséghez tartozás

Az a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár, aki valamely Magyarországon honos nemzetiséghez (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) tartozik, legkésőbb 2018. március 23-án 16 óráig kérheti nemzetiségi választópolgárként történő nyilvántartásba vételét.

A nyilvántartásba vétel mellett megjelölheti, hogy annak hatálya az országgyűlési képviselők választására is terjedjen ki. Ebben az esetben a választópolgár a pártlista helyett a nemzetiségének országos önkormányzata által állított listára szavazhat az egyéni jelölt mellett.

Szavazási segítség iránti igény

A fogyatékossággal élő választópolgár kérheti, hogy választójoga gyakorlásának segítésére

  • a szavazással kapcsolatos tudnivalókról könnyen érthető tájékoztatót kapjon,
  • az értesítőnek a Braille-írásos változatát kapja meg,
  • a szavazólap önálló kitöltéséhez Braille-írásos sablont kapjon a szavazás napján, (igénylésének határideje 2018. március 29. 16 óra)
  • akadálymentesített szavazóhelyiségben

Személyes adatok kiadásának megtiltása

A jelöltek és jelölő szervezetek kérhetik, hogy választási kampány céljára a választópolgárok nevét és lakcímét a választási iroda adja át részükre. Ha Ön nem szeretné, hogy személyes adatai választási kampány céljára átadásra kerüljenek, az adatkiadást a kérelem kitöltésével és benyújtásával megtilthatja.

További kérelmek

A fenti kérelmeken kívül lehetőség van a szavazóköri névjegyzékhez kapcsolódóan külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelmet, átjelentkezési kérelmet illetve mozgóurna iránti kérelmet is benyújtani.

Szavazás külföldön

Annak, aki a szavazás napján előreláthatólag külföldön szeretne élni a választójogával, legkésőbb 2018. március 31-én 16 óráig kell kérnie felvételét a külképviseleti névjegyzékbe a magyarországi lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől.

Ha a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően módosítja korábbi szándékát, és mégis Magyarországon szeretne szavazni, legkésőbb 2018. március 31-én 16 óráig kérheti a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, hogy a külképviseleti névjegyzékből törölje, és vegye vissza a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékébe.

Szavazás Magyarországon, a lakóhelytől távol

Aki a szavazás napján Magyarországon, de nem a lakóhelyén tartózkodik, lehetősége van arra, hogy átjelentkezésre irányuló kérelmet terjesszen elő.

Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek a választás kitűzését követően, legkésőbb 2018. április 6-án 16 óráig kell megérkeznie a lakcíme szerinti helyi választási irodához.

Az átjelentkezéssel szavazó választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján és az országos listás vagy nemzetiségi listás szavazólapon szavaz.

Szavazás mozgóurnával

Aki egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be.

A kérelmet 2018. április 6-án 16 óráig a helyi választási irodához, a szavazás napján 15 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz nyújthatja be. Mozgóurna csak írásban kérhető, adatainak pontos feltüntetésével és aláírásával ellátott bejelentésben!

FONTOS SZABÁLY, hogy aki átjelentkezési kérelem alapján lakóhelyétől eltérő településen és mozgóurnával szeretne szavazni, az a kérelmét a szavazás napján csak a kijelölt szavazókörben adhatja le, mert csak ebből a szavazókörből tud hozzá a szavazatszámláló bizottság két tagja mozgóurnával kimenni.

A fenti kérelmek benyújthatók:

  • személyesen, a lakóhelye vagy bejelentett tartózkodási helye szerinti helyi választási irodában,
  • levélben, a lakóhelye szerinti helyi választási irodához címezve,
  • online, a valasztas.hu honlapon keresztül.

A kérelemnyomtatványok elérhetők a Nemzeti Választási Iroda honlapján, a www.valasztas.hu címen is.

A választással kapcsolatos ügyek intézése és további felvilágosítás a Helyi Választási Irodán kaphatnak.

A Helyi Választási Iroda elérhetősége: 2089 Telki, Petőfi u. 1.; telefon: 06-26-920-801

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
További információ Elfogadom!