Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Kerékpározás


Telkinek és környékének kiváló adottságai vannak a természetjáráshoz, sportoláshoz, így a kerékpározáshoz is. A környéken lévő szekérutak („Zöldutak”), a Nagy-Kopaszra vezető erdei utak mind-mind kiváló útvonal-lehetőségeket kínálnak a biciklizés szerelmeseinek. Ezek mellett a Zsámbéki-medence települései egy közös kerékpárút létrehozását is tervbe vették, amely azonban egyelőre forráshiány miatt még nem valósulhatott meg.

Kerékpárút a budaörsi kistérségben

Bár Telki szűkebb és tágabb környezete, az egész Zsámbéki-medence kiválóan alkalmas lenne a kerékpáros közlekedésre, ennek európai színvonalú megvalósítására sajnos még várnunk kell, tekintettel arra, hogy a térség nem csatlakozik sem az EuroVelo (Európai Kerékpárút Hálózat) útvonalához, sem a tervezet országos kerékpárút törzshálózathoz.

A kistérséghez tartozó önkormányzatok 2008-2009-ben megtették az első szükséges lépéseket addig is, amíg kerékpárút építésre elérhető források elérhetőek lesznek, és elkészítették a térség egészére vonatkozó kerékpárút tanulmánytervét, amely minden települést összekötne. Ez a tanulmányterv tartalmazza a tervezett nyomvonalat, amelyet az egyes települések be tudnak emelni a saját településrendezési tervükbe. Így a menetközbeni fejlesztéseket már úgy tudják végrehajtani, hogy figyelembe veszik a kerékpárút tervezett nyomvonalát.

Telkiben külön kijelölt kerékpárút jelenleg a Muskátli utca és Budajenő között található. A többi település eléréséhez szükséges európai normáknak megfelelő kerékpárút elkészültéig jó alternatívát jelent a Budavidék Zöldút hálózata, amely a régi szekérutakon ad lehetőséget a bringások számára.

Crosskovácsi Telkiben


 
A Crosskovácsi lassan a hazai mountain bike sport kultuszversenyévé válik. A Nagykovácsiban élő Mátyus Attila és barátai első mountain bike versenyüket 1995-ben rendezték meg, az azóta eltelt években a futam a magyar kupa önálló kupaversennyé nőtte ki magát.  A szervezők 2009-ben új fejezetet nyitottak a Crosskovácsi életében azzal, hogy a verseny útvonala első ízben haladt át más településeken, Telkin és Budajenőn. A nyitás deklaráltan azzal a céllal történt, hogy még népszerűbb lehessen a rendezvény és a sportág egyaránt. 

Telkibe A Rozmaring utcai erdőbejáratnál érkeznek a kerekesek, majd az iskola előtti parkon keresztül halad a mezőny, ahol egy frissítő és egy technikai szerelő zóna is kialakításra került. Innen az Akácos és az Anna-laki utcákon keresztül hagyják el a bringások a falut. A több száz hegyi kerékpáros önmagában is látványos eseménynek számít, a Telki lakott területi szakasszal pedig még színesebbé, érdekesebbé vált a verseny, mind a versenyen indulók, mind a nagyközönség számára.

A Crosskovácsi egyaránt várja a profikat, amatőröket és a gyerekeket is. A távok kialakítása úgy történik, hogy minden korosztály megtalálja a neki megfelelő erőpróbát.

A gyerek- és családi verseny 6 km, amely megegyezik a 6 kilométeres felvezető körrel, amelyet minden kategória leteker a rajt után.

A rövidtáv 30 km, amely a 6 km-es felvezető körből és a 53 km-es kör egy 24 km-es szakaszából áll. A mezőny az 53 km-es kört a Nagykovácsiból az Anna-lakhoz kivezető úton vágja át, majd itt becsatlakozik az 53 km-es kör vonalába.

A középtáv 59 km, amely a 6 km-es felvezető körből, egy 53 km-es körből tevődik össze.

A hosszútáv 83 km, amely 1 db 6 km hosszú felvezető körből, egy 53 km hosszú, 1550 m szintkülönbségű körből, valamint egy 24 km-es szakaszból áll, ez utóbbi az 53 kilométeres kör egyik rövidített szakasza. A felvezető kört minden kategória végigtekeri, így érkezik vissza a mezőny a nagykovácsi Tisza kastélyba, ahonnan indul az 53 km-es kör.

Fel