Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Nevezetességek


Telki apátság

Telki legfőbb nevezetességei közé tartozik a ma már sajnos nem látható egykori bencés monostor és apátság, amelynek első oklevélanyaga 1198-ból származik. A templomot a török uralom idején, 1543-ban lerombolták. A levéltári források szerint 1801-ben a régi apátság falmaradványait elbontották, köveit az új templom építésekor felhasználták.

 

Ilyen lehetett... - A Telkiben élő, Ybl-díjas, (DLA) okleveles építészmérnök, Callmeyer Ferenc rekonstrukciós tervei

 
Kőkereszt

kokereszt
 
A község ma is megcsodálható legrégebbi műemléke, a Kőkereszt néhány évvel ezelőtt végnapjait élte, a megsemmisülés veszélyeztette. A magánadományoknak köszönhetően azonban a Pajta-Faluház mellett található műemlék teljes restauráláson esett át, így ma már kivilágítva, méltó módon díszíti falunkat.

A rendi hagyományok és a szakirodalom szerint a szoborcsoport a régi apátsági templom helyén került felállításra, de a levéltári források hiánya egyelőre nem engedi meg ennek pontosabb datálását. El kell fogadnunk tehát a stíluskritikai alapon való datálását: a szakirodalom a szoborcsoport alsó és középső részét 1740 körülire teszi.

A talapzatot tagolt párkányzat választja el a középső résztől, amelyen két kis angyal párnán egy keresztet tart korpusszal. Ez a kereszt XIX. századi pótlás.

Kodolányi János szülőháza

kodolanyi_emlektabla

Az Ófalu központjában, a Fő utcában található a neves, világirodalmi rangú író, Kodolányi János szülőháza, amelynek falán egy márványtábla állít ennek emléket.

A kis falusi sváb házak közül kitűnik az egykori iskola épülete (ma: polgármesteri hivatal) közelében a pilismaróti erdőfőtanácsos szolgálati lakásául szolgáló polgári ház zárt, de tágas udvarával. Kodolányi Gyula, az író édesapja közalapítványi erdész volt, és 1903-ig, Pécsváradra történt áthelyezéséig élt családjával Telkiben. A boldog, önfeledt korai gyermekkor emlékét az író "Süllyedő világ" című önéletrajzi regényében eleveníti fel.

Minden év március közepén, a 13-i születésnap körül az író emlékét ápoló KoKuKK Egyesület megkoszorúzza az emléktáblát.

Falunk nagy szülöttének nevét viseli a szülőház közelében 2019-ben megépült Kodolányi János Közösségi Ház és Könyvtár is.

 
56-os emlékmű

56-os_emlekmu
 
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján avatták fel az Ófalu főterén található 56-os emlékművet, amely részben közadakozásból készült a Telki Polgári Egylet kezdeményezése nyomán. Az emlékmű ad otthont minden évben a hagyományos helyi október 23-i fáklyás megemlékezéseknek, emellett esti kivilágítás mellett látványos éke Telkinek.

 
Telki Panoráma Pont (TPP)

Telki_Panorama_Pont
 
Telki legmagasabban fekvő belterületi pontja és egyik legértékesebb közterülete a Telki Panoráma Pont, ahonnan körkörös panoráma nyílik a teljes Zsámbéki-medencére, a Budai-hegyekre, és látni lehet innen a János-hegynél is magasabb Nagy-Kopaszt, tetején a Csergezán Kilátóval.

A TPP-nél lévő asztal és padok, valamint a környező településeinek nevével, valamint távolságával feliratozott iránymutató táblák 2009 óta várják az arra sétálókat, kirándulókat.

A kilátó pontra a temető melletti körforgalomtól a Szajkó utcán, gépkocsival is jól megközelíthető módon lehet eljutni.

 

Megmaradásunk Oszlopai

megmaradasunk_oszlopai1

A Telki és Gyimesbükk között kötött testvértelepülési megállapodás 10 éves évfordulója kapcsán született meg a gondolat, hogy egy nemzeti összetartozást szimbolizáló, a határon túli magyarság és gyimesi csángó testvéreink megmaradását, valamint a köztünk lévő lelki hidat erősítő, méltó emlékmű létesüljön falunkban. 2021 végén az önkormányzat támogatásával, valamint önkéntes adományokból felállították Telkiben a gyimesbükki mintára létrehozott „Megmaradásunk Oszlopai”-t.

Az alapkoncepció az volt, hogy az egyes kopjafák külön-külön helyekre, a kulcsszavakhoz kapcsolódóan tematikus kötődésű helyszínekre kerüljenek, és az oszlopok mellett elhelyezett, tájékoztató táblák végigvezessék Telkin a látogatókat és érdeklődőket, olyan látnivalót kínálva, amely végre egyedi, csak ránk jellemző, és csak itt megtekinthető kuriózum, olyan emlékmű-együttes, amely sokfelé repítheti pozitív üzenettel Telkit, és az itt lakókat is büszkévé teheti.

Alapos előkészítést követően határozták meg azokat a helyszíneket, ahová a 11 kopjafa-oszlopot telepítették, és összegyűjtötték Telki történetének jelentős évszámait, összekapcsolva az oszlopokhoz tartozó fogalmakat, évszámokat és helyszíneket.

Fel