Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Nevezetességek

Telki apátság

Telki legfőbb nevezetességei közé tartozik a ma már sajnos nem látható egykori bencés monostor és apátság, amelynek első oklevélanyaga 1198-ból származik. A templomot a török uralom idején, 1543-ban lerombolták. A levéltári források szerint 1801-ben a régi apátság falmaradványait elbontották, köveit az új templom építésekor felhasználták.

 

Ilyen lehetett... - A Telkiben élő, Ybl-díjas, (DLA) okleveles építészmérnök, Callmeyer Ferenc rekonstrukciós tervei

 
Kőkereszt


 
A község ma is megcsodálható legrégebbi műemléke, a Kőkereszt néhány évvel ezelőtt végnapjait élte, a megsemmisülés veszélyeztette. A magánadományoknak köszönhetően azonban a Pajta-Faluház mellett található műemlék teljes restauráláson esett át, így ma már kivilágítva, méltó módon díszíti falunkat.

A rendi hagyományok és a szakirodalom szerint a szoborcsoport a régi apátsági templom helyén került felállításra, de a levéltári források hiánya egyelőre nem engedi meg ennek pontosabb datálását. El kell fogadnunk tehát a stíluskritikai alapon való datálását: a szakirodalom a szoborcsoport alsó és középső részét 1740 körülire teszi.

A talapzatot tagolt párkányzat választja el a középső résztől, amelyen két kis angyal párnán egy keresztet tart korpusszal. Ez a kereszt XIX. századi pótlás.

 
56-os emlékmű


 
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján avatták fel az Ófalu főterén található 56-os emlékművet, amely részben közadakozásból készült a Telki Polgári Egylet kezdeményezése nyomán. Az emlékmű ad otthont minden évben a hagyományos helyi október 23-i fáklyás megemlékezéseknek, emellett esti kivilágítás mellett látványos éke Telkinek.

 
Telki Panoráma Pont (TPP)


 
Telki legmagasabban fekvő belterületi pontja és egyik legértékesebb közterülete a Telki Panoráma Pont, ahonnan körkörös panoráma nyílik a teljes Zsámbéki-medencére, a Budai-hegyekre, és látni lehet innen a János-hegynél is magasabb Nagy-Kopaszt, tetején a Csergezán Kilátóval.

A TPP-nél lévő asztal és padok, valamint a környező településeinek nevével, valamint távolságával feliratozott iránymutató táblák 2009 óta várják az arra sétálókat, kirándulókat.

A kilátó pontra a temető melletti körforgalomtól a Szajkó utcán, gépkocsival is jól megközelíthető módon lehet eljutni.

Fel