Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Székely Társulat


2009-ben, talán az utolsó órában újjáalakult a régi, 1964-ig Szabó Ferenc és Kelemen Anna vezetésével működő Székely Kör, Budajenő-Telki Székely Társulat néven.

szekely_tarsulat2

1945-46-ban Budajenőre és Telkire Gyergyóditróból és Gyergyóremetéről érkező székelyek magukkal hozták szép erdélyi magyar nyelv ízét, távoli múltból eredő népszokásaikat, székely hagyományaikat, népdalaikat, táncaikat.

Ezeket az értékeket próbáltuk, próbáljuk megőrizni és a jövő nemzedékének továbbadni.

Négy darabunk készült el: Egy este a fonóban, Török búza bontás, Adjon Isten jó estét és a Napkeltétől napnyugtáig, Dalosné Kovács Györgyi művészeti vezető segítségével két alkalommal is részt vettünk Csanádpalotán a Kelemen László Amatőr Színjátszó Találkozón, ahol nagy elismeréssel fogadták darabjainkat.

Előadásainkkal Budapest és a Buda-környéki települések rendezvényeit igyekszünk színesíteni. Jártunk Tevelen a bukovinai székelyek meghívására. Több alkalommal ellátogattunk Erdélyben Gyergyóditróba és fogadtuk testvértelepülésünk hagyományőrző csoportját. Budajenő németországi testvértelepülésén, Gaildorfban is felléptünk műsorunkkal.

2010 óta minden évben megrendezzük, illetve felélesztettük a régi székely farsang temetés hagyományát, amelyet a székely farsangi bál követ.

Évente megemlékezünk az 1945-46-ban viszontagságos úton áttelepült székelyekről.

2018-2021-ig egy fiatalokból álló néptánccsoport vette át a társulat szerepét, 2021 óta pedig a legkisebbekkel folytatjuk munkánkat. 2019-tól nyaranta a gyerekeknek néptánctábort szervezünk.

szekely_tarsulat1

Rendszeresen kapunk meghívásokat a környező településekről, Budakesziről, Zsámbékról, stb., amelyeknek szívesen teszünk eleget.

Szabó Attila
a Budajenő-Telki Székely Társulat elnöke

Fel