hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Tájékoztatás

behajtási engedély kiadásáról

A 2021. évi behajtási engedély igényeket legkésőbb 2021.12.20. 16:00 óráig lehet leadni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

 

Telki község Önkormányzata 10/2009.(III. 18.) önkormányzati rendeletében szabályozta a helyi közútra történő behajtás szabályait. 

A rendelet szabályozza a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek helyi közútra történő behajtásához szükséges engedély kiadásának szabályait. 

Behajtási engedély típusai:

  • alkalmankénti
  • építkezés esetén a jogerős használatbavételi engedély, vagy tudomásulvétel, hatósági bizonyítvány kiadásáig, de legfeljebb 3 évre szóló engedély.

 

Ki nyújthatja be a behajtási engedély iránti kérelmet:

- a tehergépjármű tulajdonosa (üzemben tartója) vagy aki a szolgáltatást igénybe veszi

- új építésű ingatlan építése esetén azon ingatlan tulajdonosa, aki a szolgáltatást igénybe veszi, kivitelező vállalkozó, aki az épületet építi

 

Ki melyik engedély típust válassza?

  • áruszállítás, konténer szállítás, vagy egy-egy alkalomra szóló építőanyag szállítás esetén, az alkalmankénti engedélyt. Amennyiben egy kérelmező több gépjárműre kéri, úgy azt minden járműre külön kell kiadni. Amennyiben egy napon belül többször jön ugyanaz a jármű vagy ugyanazon jármű több különböző napon érkezik, úgy a behajtási engedély díja ennek megfelelő többszöröse lesz. /ez a fajta behajtási engedély rendszámra szól és adott címre érvényes/
  • Családiház, társasház építése (bővítés, felújítás) esetén, ha az áruszállítás több ütemben, vagy rendszeresen történik, akkor az építkezéshez kapcsolódó az épület hasznos alapterülete alapján megállapított behajtási engedély praktikusabb a kérelmező számára. (de ez a döntés az Építtetőé). Ez a behajtási engedély korlátlan számú behajtásra jogosít adott ingatlanra az összes tehergépjármű részére a használatbavételi engedély megszerzéséig, de legfeljebb 3 évig. Ezzel a típusú engedéllyel a kiváltást követően nem kell mindig külön engedélyt kérni. Az engedélyt az építkezés helyszínén kell tartani, illetve másolatban előre el kell küldeni a szállító cégeknek, hogy náluk legyen a kiszállítás alkalmával és ellenőrzéskor be tudják mutatni.

 

A behajtási engedély iránti kérelemhez benyújtandó dokumentumok:

- kérelem (minden esetben), mely letölthető innen

- tehergépjármű/ vontatvány forgalmi engedély másolata (egy-egy alkalmas behajtás esetében)

- adott építkezés időtartamára kért behajtási engedély esetén az építési engedély, vagy az egyszerű bejelentésről szóló tudomásul vételről szóló, vagy az ÉTDR rendszerben rögzített bejelentésről szóló tájékoztatás, esetleg az e-napló megfelelő oldalai, melyek igazolják az épület hasznos alapterületének mértékét és az ingatlan helyrajzi számát (építkezés, rendszeres behajtás esetén)

 

A kérelem benyújtásának módja:

  • papír alapon ( postai úton, személyesen, e-mailben )
  • elektronikus ügyintézés keretében az ASP űrlapkitöltő programon keresztül
  • e-papíron

 

Útfenntartási hozzájárulás mértéke:

A tehergépjármű össztömege alapján a  7,5 tonna feletti tömeg esetén: 400.- Ft +Áfa/ tonna

Építkezéshez kötött engedély esetén az épület hasznos alapterülete után: 800 Ft+áfa/m2

 

Ügymenet leírás:

Amennyiben a kérelmező kiválasztotta a megfelelő behajtási engedély típust, úgy azt a kérelmet és a szükséges dokumentumot a behajtas@telki.hu e-mail  címre kell megküldenie. 

A kérelem és dokumentumainak beérkezését követően a hivatal válasz e-mailben a kérelemben foglalt adatok alapján tájékoztatja a fizetendő díj összegéről és arról a számlaszámról, ahova az útfenntartási hozzájárulás díját át kell utalni. 

A hivatal - a fizetendő összegnek a megadott számlaszámra történő átutalását követően - e-mail-ben megküldi a behajtási engedélyt. Az engedély eredeti példánya a számla kiállítását követően postai úton történik. 

A hatályos rendelet értelmében ha a kérelem a rendeletben előírt feltételeknek megfelel - a kérelem benyújtását követő 3 munkanapon belül kell kiadni az engedélyt.

Megkérjük a kérelmezőket, hogy lehetőség szerint a behajtás időpontja előtt legalább 3 nappal korábban küldjék meg a kérelmet. Fontos továbbá, hogy a kérelem nyomtatványt minden esetben aláírva kerüljön megküldésre.

Az Önkormányzat tulajdonában álló helyi közutakra a helyi közútra történő behajtás korlátozásáról szóló Önkormányzati rendeletben szabályozott behajtási engedély nélküli behajtás a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését jelenti, mely közigazgatási bírságot von maga után.

Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek (rendőrség, közterület-felügyelő, körzeti megbízott).


Telki Polgármesteri Hivatal

 

Fel