• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Patikába indul? Ezeket fontolja meg előtte!

A koronavírus járvány elleni védekezés részeként kihirdetett veszélyhelyzet miatt rendkívüli intézkedéseket vezettek be többek között a gyógyszerellátásban is. A fertőzésveszély csökkentése és a folyamatos gyógyszerellátás fenntartásának érdekében érdemes mindenkinek megfontolnia az alábbiakat.

A krónikus betegségben szenvedőknek jó hír, hogy ha nem változott az állapotuk, akkor a rendszeresen szedett gyógyszereiket telefonon keresztül is fel lehet íratni az orvossal. Emellett a veszélyhelyzet alatt lejáró szakorvosi javaslatok érvényességi idejét is meghosszabbították, így emiatt most nem lesz szükség felülvizsgálatra.

A közgyógyellátásban részesülők számára fontos, hogy a 2020. március 1-je után a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró közgyógyellátási igazolványok érvényességét a lejárat időpontját követő 90 nappal meghosszabbították.

Mint minden más esetre, ilyenkor, a gyógyszertárakra is érvényes az a szabály, hogy csak akkor induljunk útnak, ha az feltétlenül szükséges! Ha már mindenképpen gyógyszertárba kell mennünk, akkor pontosan mérjük fel, hogy melyik gyógyszerből és mennyire van szükségünk! Ne vásároljunk a szükségesnél több gyógyszert, mert pont ezzel segíthetünk biztosítani a gyógyszerellátás folyamatosságát!

A papír alapú vényeket még otthon írjuk alá, és készítsünk be egy tollat a táskánkba! Erre még később szükségünk lehet, de nagyon fontos, hogy ne adjuk oda másnak!

Ha elektronikus vényt szeretnénk kiváltani, akkor ne felejtsük otthon a személyazonosító igazolványunkat és a TAJ-kártyánkat sem! Ha más számára szeretnénk e-receptet kiváltani, akkor ezen kívül szükségünk lesz az illető TAJ-számára is.

A gyógyszerek kiváltásánál vegyük figyelembe, hogy a gyógyszerellátás rendszere jelenleg nagyon le van terhelve, nagyon sokan akarják egyszerre kiváltani a gyógyszereiket. Emiatt lehetőleg úgy válasszuk ki a kiváltás időpontját, hogy elkerüljük a zsúfolt időszakokat.

A gyógyszertár betegforgalmi terébe csak annyi embert lehet beengedni, ahány gyógyszerkiadó hely működik, így készüljünk fel rá, hogy a gyógyszertár előtt kell sorban állnunk. Figyeljünk rá, hogy várakozás közben is tartsuk be a megfelelő távolságot a többi sorban álló embertől!

Legyünk türelmesek a gyógyszertári dolgozókkal, mert a megnövekedett forgalom miatt fokozottabban terheltek!

Előfordulhat, hogy az általunk keresett készítmény éppen nincs készleten, vagy nem beszerezhető. Ilyen esetben érdemes elfogadni a gyógyszertári szakemberek által felkínált helyettesítő készítményt.

A súlyos betegség kockázata különösen magas a 60 év feletti betegeknél, ezért a fiatalabbak sokat segíthetnek az idősebb családtagjaiknak, ismerőseiknek azzal, hogy kiváltják helyettük a gyógyszereiket.

Mindezek mellett meg kell említeni, hogy a gyógyszerellátásban dolgozók az elmúlt napokban, hetekben erejükön felül igyekeztek kiszolgálni a betegek igényeit. Ezért kérjük a lakosságot, hogy legyenek türelmesek, és tényleg csak a legszükségesebb esetekben vegyék igénybe a gyógyszertárak szolgáltatásait! Ez vonatkozik a telefonos megkeresésekre is, sokszor ugyanis nem jut idő a hívások megválaszolására.

Mindezeken túl érdemes megfontolni a gyógyszerészeti hatóság tanácsait a fertőzés elkerülésének érdekében>>

dr. Marjai Tamás
Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége
szakmai igazgató

(Képünk illusztráció.)


Friss helyi hírek a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan: https://www.telki.hu/index.php/koronavirus

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.