• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Tájékozódjon hiteles forrásból, kerülje a rémhírterjesztést!

A szólásszabadság alapvető jog, ám nem jelenteti azt, hogy bárki bármit mondhat. A szólásszabadság azt garantálja, hogy az állam nem tilthatja meg önkényesen, hogy a polgárok véleményt nyilvánítsanak. Mások jogai, illetve bizonyos kiemelt alkotmányos értékek védelmében azonban korlátozható a polgárok szólása.

A járványok megfékezése, a betegségek megelőzése a polgárok és az állam közös érdeke. Mivel a járványok megelőzésének egyik legbiztosabb módja, ha a társadalom pontos és valós tájékoztatást kap arról, hogyan előzhető meg a megbetegedés. A hiteles tájékoztatáson túl, a köznyugalom megóvása érdekében az állam kivételes esetekben jogosult fellépni a hamis hírek terjesztőivel szemben. Az Alkotmánybíróság szerint a köznyugalom „a demokratikus jogállam létezésének egyik lényeges feltétele, rendezett belpolitikai és társadalmi együttélési viszonyokat juttat kifejezésre”.

Magyarországon törvény tiltja a közveszéllyel fenyegetést, amit az követ el, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget.

Szigorúan kerülendő tehát a pánikkeltés, az álhírek továbbítása, az ellenőrizetlen információk megosztása, mivel ezek ellátási zavarokat okozhatnak és akadályozhatják az ellátást és védekezést! Azokkal szemben, akik tudatosan rémhíreket terjesztenek, a rendőrség eljárást kezdeményez.

Fontos tehát, hogy mindenki tájékozódjon hiteles forrásból, és még „jószándékból” se segítse elő az ál- és rémhírek terjedését!

(Forrás: TASZ, Alkotmánybíróság)


Friss helyi hírek a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan: https://www.telki.hu/index.php/koronavirus

Az új koronavírusról folyamatosan frissülő információk elérhetők az alábbi weboldalakon:

https://koronavirus.gov.hu

Facebook: https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.