• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • +26 920 800
facebook

Felhívás házi kedvencek tartása kapcsán

A koronavírus járvány miatt kialakult – a mindennapi életvitelt jelentősen megváltoztató – járványhelyzetben a felelős állattartóknak a kivételes helyzetekre is érdemes előre felkészülniük, hogy kedvenceiket biztonságban tudhassák, és fontos, hogy mindenki betartsa az alapvető higiéniai szabályokat a háziállatokkal való foglalkozás során is.

A vonatkozó jogszabályok értelmében az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. Ezek kialakítása során tekintettel kell lennie az állatok korára, nemére és élettani állapotára. A „jó gazda gondossága” mindazon állattartói magatartásokat magában foglalja, amelyek egy állat jólétéhez nélkülözhetetlenek. Különösen e körbe tartozik a megfelelő elhelyezés, ellátás, táplálás, valamint a mozgás lehetőségének biztosítása.

Kiemelten fontos a higiénia

Már a világ több pontjáról (Hongkong, Belgium, USA) érkeztek olyan hírek, miszerint házimacskákra, illetve állatkerti macskafélékre emberről átterjedt az új típusú koronavírus – megfertőződött kutyákról pedig még sehol sem számoltak be –, ugyanakkor jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok (házi kedvencek) az új koronavírus-fertőzés forrásaivá válhatnak az ember számára. Semmiképpen sem kell tehát emiatt megválnunk kedvencünktől, ugyanakkor nem árt a fokozott óvatosság, és erősen ajánlott bizonyos higiéniai szabályok betartása a háziállatokkal való érintkezés során.

Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok) az állatok kezelésekor és gondozásakor, elővigyázatosságból az alapvető higiéniai feltételeket mindig be kell tartani. Állatokkal történő foglalkozást követően mindig kezet kell mosni, mivel így lehet védekezni az olyan általános, állatok által terjesztett baktériumoktól, mint az E.coli vagy a Salmonella.

A kutyasétáltatás során és után is kiemelten oda kell figyelni a higiéniára: célszerű elkerülni, hogy idegenek simogassák kedvenceinket, hazaérkezéskor pedig az ebek talpát minden alkalommal le kell tisztítani, ezzel is csökkentve a fertőződés esélyét! A macskatartók pedig lehetőség szerint tartsák házon (nem kerten) belül állataikat!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezek mellett felhívta rá a figyelmet, annak érdekében, hogy az állattartók kedvenceiket biztonságban tudhassák, érdemes előre felkészülniük a váratlan helyzetekre. A Nébih ezért az alábbiakat javasolja.

Tanácsok házi karantén elrendelése kapcsán

 • Az állatok napi ellátása alapvetően biztosítható házi karantén esetén is, de elővigyázatosságból érdemes a megszokott tápokból kicsit többet beszerezni, hogy legyen tartalék.
 • Tartós beteg vagy speciális tápszert igénylő állat esetén szerezzünk be minél hosszabb időre gyógyszert és speciális tápot.
 • Miután a házi karanténból személyek nem, vagy csak korlátozottan mozdulhatnak ki, az esetleges sétáltatás lehetőségét előre egyeztessük barátokkal, ismerősökkel, természetesen a mindenkori járványügyi szabályok betartása mellett.
 • Megfelelő mennyiségű alomanyag és tisztítószer beszerzéséről is gondoskodni kell, amennyiben a sétáltatás egy ideig nem kivitelezhető.
 • A rendszeres szellőztetés az emberek és az állatok számára egyaránt fontos.
 • Az állattartók kövessék figyelemmel az állatorvosi rendelők közleményeit! Kedvenceiket csak indokolt esetben vigyék orvoshoz, ekkor is kérjenek időpontot! Kisebb problémák esetén inkább telefonon kérjék ki az orvos véleményét, a nem sürgős ügyeket (pl. ivartalanítás) halasszuk el!

Tanácsok kórházi karantén elrendelése kapcsán

 • A felelős állattartónak érdemes előre átgondolnia, hogy tartós távollét esetén hogyan tudja kedvence ellátását biztosítani.
 • Egyeztessenek előre családtagokkal, szomszédokkal, barátokkal, hogy tudnak-e ilyen helyzetben segíteni. Az ellátás történhet akár az állat tartási helyén – amennyiben ezt a járványügyi előírások lehetővé teszik – vagy a segítő személy lakhelyén, környezetében.
 • Egyedülálló személyek esetében felmerülhet az a lehetőség is, hogy az állattartó lakhelye szerinti önkormányzat bevonásával biztosítják a kedvencek ideiglenes elhelyezését. Az önkormányzatoknak célszerű előre felmérniük azon civil önkéntesek körét, akik ilyen helyzetben bevonhatók.
 • A környékbeli állatmenhelyeknél is érdeklődhetnek, hogy adott esetben tudnak-e segíteni az ideiglenes elhelyezésben.
 • Az állat oltási könyvét, esetleges gyógyszereit, az adagolási információkat, orvosi feljegyzéseket célszerű összekészíteni és könnyen elérhető helyen tartani.
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.