• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

„Ez egy gyönyörű hivatás, ahol a könyv és a történet az eszköz"

– Interjú a Nagy Ferenc-díjas Fucskár Erika könyvtárossal, aki tavaly ősz óta dolgozik a Kodolányi János Közösségi Ház könyvtárának beindításán 

- Meséljen magáról!

- Budapesten lakom, Somogy megyéből, Barcsról származom. A Dráva-parton nőttem fel, imádok úszni, a középiskolás éveimben triatlonoztam. Nagyon fontos számomra a természet közelsége, ami – valljuk be – nem a hetedik kerület jellegzetessége. Viszont ott pezseg az élet a színháztól, zenétől, hangulatos művészmoziktól, amit szintén nagyon imádok. Ahogyan utazni is. Az úti célt általában az határozza meg, hogy milyen film, zenei irányzat vagy könyv épp a kedvencem.

- Bizonyára rengeteg kedvenc könyve van. Az utóbbi időben melyik volt a legnagyobb hatással Önre?

- Csak egyet mondhatok? Úgyis többet fogok (mosolyog)! Az utóbbi időben svédrajongó lettem, úgyhogy Astrid Lindgren most nagy hatással van rám. Másik nagy kedvencem Anna Gavalda: 38 kiló remény című könyve. Egy 14 éves fiúról szól, aki nem túl jó tanuló, a testnevelésóra kínszenvedés számára, de nagyon ügyesen barkácsol. Ez a történet azért fontos számomra, mert megmutatja, hogy nem vagyunk egyformák, és ha valaki jó kezekbe kerül, akkor megtalálhatja a számára megfelelő utat. (A könyvtárban is ez lesz a célom, hogy a megfelelő könyvet adjam az olvasók kezébe). És még egyet hadd mondjak! Boldizsár Ildikó: Mesék a csodakertről című könyvében gyönyörű történetek vannak arról, hogy régen hogyan álltunk a környezetünkhöz és a környezetünkben élőkhöz.

- A Szentendrén található Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárból érkezett hozzánk – ahol gyermekkönyvtárosként dolgozott –, azzal a nemes feladattal, hogy itt egy teljesen új könyvtárat kell felépítenie. Miért döntött a váltás mellett? Milyen nehézségekkel, illetve szépségekkel jár ez a küldetés?

- 7 évet töltöttem Szentendrén, szívem-lelkem benne volt a könyvtári munkában. Rengeteg szép élmény fűz oda, de egy idő után szükség van a váltásra, hogy friss energiákkal lehessen folytatni a munkát.

Épp ezért örültem nagyon, mikor megláttam, hogy Telkibe könyvtárost keresnek. Az eddigi tapasztalataimat sok esetben tudtam már kamatoztatni (pl. könyvek kiválogatása), másrészt viszont olyan feladatokkal találtam itt szembe magam, amiket még korábban nem csináltam. Eddig könyveket adtam ki és ajánlottam, programokat szerveztem gyerekeknek, most viszont a teljes rendszert nekem kell átlátnom és beindítanom. Néha sajnos lassú ez a folyamat, viszont nagyon izgalmas. Az eszközök és könyvek beszerzésétől a feldolgozáson át a beindításig. Ezúton köszönöm mindenki segítségét, aki könyvet ajánlott fel, és a helyiek türelmét, támogatását is!

- A megyei könyvtárban 2016-ban az „év munkatársának” választották, majd később, 2018-ban kiemelkedő szakmai munkásságát a Pest megyei Nagy Ferenc-díjjal is elismerték. Milyen érzés, hogy ilyen pozitív visszajelzéseket kap a munkája kapcsán?

- Nagyon jól esett mindkét elismerés. Az egyik azért, mert a saját kollégáim értékelték a munkámat, a másik pedig azért, mert a szakma. Már csak az hiányzik, hogy általánosságban az emberek jobban megismerjék a könyvtár működését és a könyvtáros feladatait. Szerintem ez egy gyönyörű hivatás, ahol a könyv és a történet az eszköz. Ami szórakoztat, kikapcsol, tanít, sőt, ami a kedvencem, hogy gondolatot ébreszt vagy akár átsegít egy-egy életszakaszon.

Sokszor kapom a kérdéseket, hogy: „Minek a könyvtár? Olvasnak még egyáltalán az emberek?” Nagyon nagy mennyiségben jelennek meg a könyvek, fantasztikus kortárs íróink, tehetséges illusztrátoraink vannak (Telkiben és környékén is). A könyvtár és könyvtáros segíthet abban, hogy tudatosan lehessen válogatni ebből a kínálatból.

- Bízva abban, hogy – a jelen bizonytalan helyzetet követően – mielőbb meg tud nyitni, meséljen a könyvtár kínálatáról! Van célkorosztály vagy mindenki találhat magának érdekes műveket?

- A lakosság felajánlásaiból nagyon sok klasszikust sikerült kiválogatni, és a Telki Önkormányzat támogatásával, valamint a megyei könyvtár által támogatott könyvvásárlásokból kortárs irodalmat, újonnan megjelenő könyveket tudtam vásárolni. Nagyon sok gyermek- és ifjúsági könyvet, szórakoztató irodalmat, valamint szakkönyveket szereztem be, például szakácskönyveket, valamint a kovászolás, kertészkedés, utazás, életmód és művészet témakörökben írottakat. Sok helyit megkérdeztem már, mire lenne igény, viszont most, a kialakult helyzetben lehetőségem lesz online is kideríteni, ki milyet szeretne. Minden korosztályt szeretnék megszólítani. Bízom benne, hogy aki betér majd a könyvtárba, talál magának megfelelő könyvet!

- Van esetleg olyan speciális gyűjtemény, ami csak a telki könyvtárban lesz látható?

- A KOKUKK Egyesület Kodolányi-kiállítása állandó jelleggel megtekinthető a könyvtár bejáratánál. Helyi vonatkozású témák, szerzők és könyvek is rendelkezésre állnak majd a könyvtárban. Szintén a KOKUKK környezettudatos könyveket ajánlott fel a könyvtár számára, amiket további újonnan megjelenő művekkel szeretnék bővíteni. A témával kapcsolatosan előadásokat, foglalkozásokat és programokat is tartanék (pl. történetmeséléssel és szemétszedéssel egybekötött séta, kirándulás).

Amit még nagyon fontosnak tartok, az a tematikus kiválogatás. Állandó jelleggel szeretnék majd könyvajánlásokat kihelyezni, például szülőknek gyermeknevelésről, történeteket gyerekeknek a szorongásról, a félelmek feldolgozásáról, vagy például arról, hogy mit tehetünk, mit olvassunk, ha bent rekedünk a lakásban.

- Rendelni is lehet majd olyan alkotásokat, amelyek csak más könyvtáraknál vannak meg? Mely intézményekkel állnak kapcsolatban?

- Elsődleges forrás a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, mert az 5000 fő alatti települések a megyei könyvtárhoz tartoznak. Ha Szentendrén nem található az adott könyv, az egész országból lehet majd rendelni a könyvtároson keresztül, könyvtárközi kölcsönzéssel.

- Milyen más szolgáltatások lesznek még az olvasási, kölcsönzési lehetőségen kívül? Lesznek saját programjai is a könyvtárnak?

- Óvodások és iskolások számára szeretnék könyvtári és tematikus órákat tartani, író-olvasó találkozókat szervezni gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, valamint családi programokat egy-egy hétvégére, ahol teljes lehet a kikapcsolódás. A cél játszva tanulni, irodalmi műveket felhasználva jól érezni magunkat a könyvtárban, a közösségi házban, Pajtában és az egész faluban.

- Jó munkát és sok sikert a könyvtár megnyitásához!

Cikk: szb - Telki Napló/Telki Portál
Fotó: Kovács Szilárd

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.