• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Legyünk tekintettel egymásra, tartsuk be a szabályokat!

A tavasz, majd a nyár beköszöntével falunkban is egyre több helyen indultak meg az építkezések, és a különböző kerti gépek, fűnyírók is ismét gyakrabban kerülnek elő. A békés, súrlódásmentes együttélés, valamint a szabálysértések elkerülése érdekében felhívjuk figyelmüket a Telki Önkormányzatának vonatkozó rendeleteiben foglaltakra.

A zaj és rezgés elleni védelem helyi szabályairól szóló rendelet szerint a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő, zajkibocsátással járó építési, bontási, valamint a kertépítéssel, zöldfelület-fenntartással kapcsolatos, zajkibocsátással járó tevékenységek (így különösen elektromos vagy robbanómotoros, benzin és dízel üzemű berendezések, eszközök, pl. fűnyírógépek, kerti traktor, betonkeverő, stb. használata) munkanapokon reggel 7 és este 19 óra között, szombaton és pihenőnapokon reggel 8-tól este 19 óráig végezhetők. Vasárnap és munkaszüneti napokon ezek a tevékenységek nem végezhetők!

Helyi rendeletben szabályozta a képviselő-testület az ingatlanon lévő növényállomány rendszeres gondozásának, karbantartásának kérdéskörét. Ez alapján az ingatlantulajdonos kötelessége többek között, hogy az ingatlant a gyomtól és gaztól folyamatosan megtisztítsa, a vegetációs időszakban rendszeres fűnyírással, kaszálással karbantartsa. Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni az ingatlanról a járda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő karbantartásáról úgy, hogy azzal biztosítsa a gyalogos, illetve a közúti közlekedés akadálymentességét.

A közterületek használatának rendjéről szóló önkormányzati rendelet alapján tilos a közterületet, a közterületi zöldterületet – különös tekintettel az ingatlan előtti utcafrontra – engedély nélkül, bármilyen formában kövekkel, karókkal, kerítéssel elkeríteni. A közterület egyéb, rendeltetéstől eltérő, a rendelet által nem tiltott használata (pl. konténer elhelyezés, építőanyag tárolása, stb.) a rendeletben foglaltak szerint engedély-köteles tevékenység.

Telki Község Önkormányzatának a közösségi együttélés szabályairól és azok megsértésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelete alapján a közösségi együttélés szabályait sértő magatartást tanúsít az, aki a vonatkozó önkormányzati rendeletekben foglalt szabályokat megszegi, vagy az abban foglaltaknak nem tesz eleget, illetve aki a közterületek használatának rendjéről szóló önkormányzati rendelet alapján a közterületet engedély nélkül veszi igénybe, vagy azt az engedélytől eltérő módon használja.

A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő elkövető ellen közigazgatási eljárás indítható, amely alapján az elkövető 200.000 forint összegű közigazgatási bírsággal, illetve a közterület-felügyelő intézkedése alapján 50.000 forint összegű helyszíni bírsággal sújtható.

Kérjük, hogy tájékozódjanak a helyi rendeletekben szabályozott magatartási szabályokról és tartsák be a rendeletekben foglaltakat! 

Telki Polgármesteri Hivatal

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.