• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Vigyázat! Csalók húznak hasznot a koronavírus-helyzetből

Érdemes elolvasni a rendőrség tanácsait, hogy Ön és szerettei se váljanak a csalók áldozatává!

A csalók az utóbbi napokban személyesen is igyekeznek kihasználni a világban jelenleg fennálló egészségügyi válsághelyzetet. Hatósági személynek kiadva magukat arra hivatkoznak, hogy fertőtlenítést végeznek az ingatlanon, vagy a vírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek, illetve idős személyek ellátására vonatkozó szolgáltatást ajánlanak fel.

Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a COVID-19 kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben. Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal azonban megelőzheti, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják.

Mindig tartsa szem előtt az alábbiakat!

  • A koronavírus-fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközboltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható.
  • A vásárlás módjától függetlenül mindig ajánlott leellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát.
  • Fogjon gyanút, ha orvosi felszereléseket kínálnak, vagy a járvány-helyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel, vagy erre hivatkozva személyes adatait kérik a hivatalos szervek (pl.: önkormányzatok vagy a háziorvos) nevében. A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel!
  • A hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idős szeretteik mindennapjait és folyamatos – személyes kontaktust mellőző – kapcsolattartás keretében tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről!
  • Kérjék meg a hozzátartozók az idős, távol lakó szeretteiket, hogy idegent ne engedjenek be a lakásba, házba, kertbe! Ez nem csak a csalók elkerülését, hanem a betegség terjedésének megelőzését is jelenti.
  • Előzzék meg az úgynevezett „unokázós” csalásokat! Ha a hozzátartozóra hivatkozik az idegen, azonnal ellenőrizzék, hogy igaz-e, amit mondtak!

Amennyiben úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívó-számon!

A legfontosabb, amit tehet a megtévesztés ellen: tájékozódjon mindig hiteles forrásból! A https://koronavirus.gov.hu/ weboldalon minden információt megtalálhat a járvánnyal kapcsolatban!


Friss helyi hírek a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan: https://www.telki.hu/index.php/koronavirus

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.