• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Kijárási korlátozás az ország egész területén!

2020. március 27-én, pénteken Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke kihirdette, és a Magyar Közlönyben egyidejűleg meg is jelent a 71/2020. (III. 27.) számú Kormányrendelet a kijárási korlátozásról. A rendelet azonnal végrehajtandó és az ország egész területére kiterjed.

Az alábbi cikkben értelmezem a rendeletet, és megkérek mindenkit, hogy tartsa be annak korlátozásait.

A kijárási korlátozás nem kijárási tilalom. A kijárás, a lakóhely indokolt elhagyása feltételekkel továbbra is lehetséges. Ugyanakkor a korlátozás a nem feltétlenül szükséges mozgásokat tiltja, ezzel segítve a járvány elleni védekezést.

A rendelet értelmében mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

Mindenki köteles más embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani a tömegközlekedési eszközön is.

Vendéglátó üzletben vendégnek tartózkodni tilos. Vendéglátó üzletben csak azok a dolgozók tartózkodhatnak, akik elvitelre készítenek ételt.

A lakóhelyet, a tartózkodási helyet, illetve a magánlakást elhagyni csak alapos indokkal lehet.

Melyek ezek az alapos indokok? A munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagok és eszközök beszerzése, vásárlása.

Azok számára, akik nem tudták megoldani gyermekük napközbeni elhelyezését (Telkiben ilyen jelenleg nincs), a kiskorú gyermek kísérése a napközbeni kiscsoportos felügyeletre.

Az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele. Orvoshoz tehát lehet járni, beleértve a pszichoterápiás ellátást, fizioterápiás kezelést, gyógytornát.

Egyedül, vagy egy háztartásban élővel lehet egészségvédelmi célból szabadban sétálni, lehetőleg zöldterületen, betartva a 1,5 méteres távolságtartási szabályt.

Szabad a házasságkötés és a temetés szűk családi körben.

Szabad a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben, drogériában, tisztítószert áruló üzletben, állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben, piacon történő vásárlás, vágóhíd, műtrágya-értékesítő telep látogatása.

Szabad a gyógyszertár, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet látogatása.

Szabad a benzinkutak, dohányboltok felkeresése, a fodrász, a manikűrös szolgáltatások, és a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele.

Igénybe vehető a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javítása, a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele, például a lomtalanítás (Telkiben jelenleg szünetel a lomtalanítási szolgáltatás>>), vagy zöldhulladék szállítás, és az elkerülhetetlen hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele.

Szabad, sőt, kötelező az állatok ellátása! Szabad a kutyasétáltatás, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása, ha szükséges.

A szülői jogok és kötelezettségek gyakorlásában nincs korlátozás és szabad a hitéleti tevékenység is.

Természetesen mindezeket önkorlátozással a lehető legszükségesebb mértékűre szűkítve, betartva a higiéniai és távolságtartási szabályokat, vagy lehetőség szerint kiváltva alternatív megoldásokkal, online kapcsolattartással, távmunkával, házhozszállítással.

Alapos indok – és ezt fontosnak tartom kiemelni - a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítéségre szoruló személy (például kiskorú személy, idős személy és beteg személy) gondozása, részére történő segítségnyújtás.

A rendelet kiemeli, hogy saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 és 12.00 óra közötti időben látogathatja.

Tehát, kedves idősebb társaink, ha csak lehet, maradjanak otthon! Bízzák a bevásárlást rokonaikra vagy kérjenek segítséget az önkormányzattól! De ha mégis ki kellene mozdulniuk, akkor azt 9.00 és 12.00 óra között tegyék! Ebben az idősávban más korosztály az élelmiszerüzletet, gyógyszertárat nem látogathatja. Ennek betartásáért a helyiség üzemeltetője felel.

A rendelet korlátozó intézkedéseinek betartását a rendőrség ellenőrzi.

Aki a rendeletet megsérti, szabálysértést követ el és a szabálysértés súlyosságától függően 5000 Ft-tól akár 500.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható.

A rendelet 2020. március 28. napján lép hatályba, és ha nincs más intézkedés, akkor április 11-én hatályát veszti.

Deltai Károly
polgármester, helyi védelmi parancsnok


Friss helyi hírek a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan: https://www.telki.hu/index.php/koronavirus

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.