• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Rendkívüli jogrend

Frissítés: 03:11, 16:45

Tisztelt telki polgárok!

Mint ismeretes, világszerte terjed a COVID-19 járvány. A fertőzés terjedése emberről-emberre jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. A fertőződés tünete láz, száraz köhögés, légzési nehézség, lappangási ideje legfeljebb 2-12 nap, átlagosan 5-6 nap. A betegség 80%-ban enyhe tünetekkel lezajlik. Súlyos betegséggel elsősorban az idősebb korosztály érintett. Speciális kezelés, védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre.

A járvány megelőzése, lassítása érdekében az Operatív Törzzsel, a Helyi Védelmi Bizottsággal együttműködve megtettünk és megteszünk mindent, amit meg tudunk tenni. Jelenleg a megelőző lépések terén viszonylag jól állunk országos összehasonlításban. Szeretnénk, ha ez így is maradna.

Mostanra egyértelművé vált, hogy a járvány elkerülhetetlen. A cél a járvány terjedésének lassítása. Ha közös, fegyelmezett együttműködésünk hatására sikerül a járványt lelassítani, akkor az egészségügy kapacitása, és a rendelkezésre álló, folyamatos utánpótlásban lévő készletek elegendőek lesznek ahhoz, hogy az ország kézben tartsa a folyamatokat, mindenkinek jusson segítség, egészségügyi ellátás. Ehhez azonban sok türelem, együttműködés, fegyelmezettség kell. Kényelmetlen, legtöbbünk eddigi életétől idegen, soha nem látott intézkedések és körülmények várhatóak. Első lépésként mai nap a Kormány az Operatív Törzs ajánlására veszélyhelyzeti rendkívüli jogrendet vezetett be. A rendkívüli jogrend keretében számos keretintézkedést hozott, és a következő napokban rendeletek formájában ezeket kiegészíti, pontosítja.

A rendkívüli jogrend nem katasztrófahelyzet, de annak az előszobája. Veszélyhelyzeti rendkívüli jogrend bevezetése esetén a mindenkori polgármester a helyi védelem parancsnoka. Ez hatósági felelősségi és jogkör. Feladatkörömet ellátva végrehajtom a kapott utasításokat és minden tőlem telhetőt megteszek a Telkiben élők biztonságáért. Sok segítséget kapok, de még többet kérek.

Kérem, hogy kövessék figyelemmel a telki.hu honlapon közreadott tájékoztatóimat, melyeket más csatornákon és módokon is megosztok, hogy mindenkihez eljusson. A központi hiteles tájékoztatók a www.koronavirus.gov.hu oldalon találhatók. Innen tájékozódjanak, ne üljenek fel a rémhíreknek! Ugyanígy a hiteles helyi hírek a telki.hu-n jelennek meg, innen tájékozódjanak, ne a közösségi médiából! Kérem, hogy fegyelmezetten tartsa be mindenki az utasításokat és lehetőleg az ajánlásokat is! Ez mindannyiunk közös érdeke.

Készüljön mindenki arra, hogy a közeljövőben megtörténhet, hogy az óvodák és iskolák is bezárnak. Kérem, hogy mindenki tartsa be azokat az egészségügyi, higiéniás szabályokat, melyek követésével a hétköznapi élet korlátok között, de folytatható anélkül, hogy elkapnánk vagy továbbadnánk a kórt. A gyakori, alapos kézmosás a legfontosabb! Ha valaki beteg, ne menjen emberek közé. Ha úgy érzi, hogy koronavírus-beteg lehet, hívja a háziorvost és kövesse utasításait! Aki teheti, maradjon otthon! Kerüljük a személyes kapcsolatot, intézzünk minél több dolgot telefonon, interneten! Aki külföldön járt, lehetőleg maradjon otthon két hétig! Ha fertőzött területen járt, akkor kötelezően maradjon otthon! Ha tehetjük, hordjunk védőkesztyűt, maszkot! Tegyünk meg mindent, hogy lelassítsuk a járvány terjedését! Ez a sok kis lépés egymással összeadódva építi fel az ország immunrendszerét. Az egyes lépések külön-külön jelentéktelennek tűnhetnek, de a kis tettek tízmillióval megszorozva már nagyon sokat számítanak. Emberéletekben mérhetően sokat. Ezért kérek mindenkit, hogy ki-ki tegye meg, amit csak tud!

A legfontosabb közintézmények továbbra is működnek, igaz, korlátozásokkal. Az egészségügyi és áruellátás folyamatos. Sem kapkodásnak, sem pániknak nincs helye. Ugyanakkor a probléma bagatellizálásának is vége. Egy ilyen komoly világjárvány idején mindenkitől elvárható a felelősségteljes és előrelátó viselkedés.

A mai és holnapi nap során döntök az elrendelt intézkedésekről, azok szintjéről. Különféle tájékoztatókat, cselekvési utasításokat juttatok el az intézményeknek, illetve a védekezésben résztvevőknek. Kérem, hogy a polgári védelemben érintettek, polgárőrök, egészségügyi dolgozók, közigazgatásban dolgozók, pedagógusok készüljenek esetleges rendkívüli lépésekre! Minden intézkedést szíveskedjenek tudomásul venni, aki feladatkörében utasítást kap, azt hajtsa végre!

Különféle körökben össze fogom hívni a védekezésben részvevőket és megszervezzük a védekezés következő lépéseit.

Most van itt az ideje, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek. Az ország, Telki, a családok. Együtt.

Köszönöm mindenkinek az együttműködést!

Deltai Károly
polgármester, helyi védelmi parancsnok

A vonatkozó kormányrendelet itt olvasható>>

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.