• Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +26 920 800
facebook

Most ajánlatos a járt utakat a járatlanabbakért elhagyni

A tavaszi kirándulóidőben a járványveszéllyel kapcsolatos óvintézkedések és figyelmeztetések mellett is sokan látogatják a Pilisi Parkerdő frekventált kirándulóhelyeit. A Parkerdő a fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára nyújt természetközeli kikapcsolódási lehetőséget, és ennek a tömegnek el kell oszlania időben és térben ahhoz, hogy a kirándulók és túrázók vigyázhassanak egymásra és önmagukra - figyelmeztetett honlapján a Pilisi Parkerdő.

A cikkben felhívják rá a figyelmet, hogy bár az erdők a járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések mellett is látogathatók, azonban fontos, hogy az erdőben is mindenki betartsa a jelenlegi szabályokat. Ennek érdekében a Pilisi Parkerdő összeszedte azokat az ötleteket és javaslatokat, amelyek segítenek a biztonságosabb természetjárásban.

  • Az első és talán legfontosabb, hogy aki csak megteheti, ne hétvégén, hanem a hét többi napján látogassa a Parkerdő kirándulóhelyeit, így időben lehet „széthúzni” az egyes helyszínek, túraútvonalak terhelését.
  • A másik, nem kevésbé fontos javaslat, hogy most van itt az ideje elhagyni a járt utakat a járatlanabbakért! A Parkerdő mindenkit arra kér, keressék inkább minél többen az általuk eddig nem ismert, rejtettebb kirándulóhelyeket és túraútvonalakat. Sokan meglepődnek majd, hogy a legfelkapottabb kirándulócélpontok mellett a Gödöllői-dombság vagy épp a Zsámbéki-medence milyen szép helyeket rejteget. A Parkerdő arra kéri a természetjárókat, hogy most elsősorban ne a lenyűgöző panoráma vagy az őserdőkre emlékeztető természeti környezet megtalálása, hanem a minél kevesebb ember jelenléte motiválja őket. Jobb ha elkerüljük a frekventált kiránduló célpontokat, mint például a Rám-szakadék, a Prédikálószéki-kilátó, vagy a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly kilátó! Az újabb és kevésbé ismert kirándulócélpontok felfedezéséhez kaphatnak segítséget ide kattintva>>
  • A túrázás, kirándulás során fokozottan tartsák szem előtt, hogy a vendéglátóhelyek nyitva tartása és az élelmiszerboltok befogadóképessége korlátozott, lehetőleg inkább rövidebb utakat tervezzenek, illetve mindenki vigyen magával otthonról elegendő ételt és italt.
  • Az erdőben is fokozottan figyeljenek a higiénés szabályok betartására. Most végképp senki ne dobjon el használt papírzsebkendőt, védőmaszkot, gumikesztyűt, wc-papírt! Az erdő nem illemhely, fertőtlenítést senki nem végez benne, így csak azzal védhetjük egymást és magunkat, ha mindent hazaviszünk! Fokozottan figyeljen mindenki az erdő határán lévő kapuknál a fertőzés érintéses terjesztésének megakadályozására!
  • Aki személygépkocsival keresi fel a Parkerdő kirándulóhelyeit, ne csak a nagy, kialakított parkolókat használja, hanem fedezzen fel olyan parkolási lehetőségeket, ahol szabályosan és kevesebb jármű társaságában hagyhatja autóját!
  • Mindenki vegye figyelembe, hogy a Pilisi Parkerdő erdőterületeinek látogatási élményében több millió ember osztozik: egymás és önmagunk érdekében legyen most elég egy-egy rövidebb, esetleg nagyobb erőfeszítéssel, gondolkodással megkereshető kirándulás, s ha jól beszívtuk a friss levegőt, mielőbb induljunk haza és maradjunk otthon!

(Képünk illusztráció.) 


Friss helyi hírek a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan: https://www.telki.hu/koronavirus

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.