Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Aktuális járványügyi jelentés

korona-jarvany

Továbbra is érvényben van a különleges jogrend, amit az Országgyűlés újabb három hónapra meghosszabbított, és tart az egészségügyi veszélyhelyzet, ami jelenlegi ismereteink szerint júniusig életben marad. A különleges jogrend meghosszabbításával egyidejűleg a védelmi intézkedések és korlátozások hatálya is kitolódott.

Sajnos az önkormányzatok továbbra sem kapnak érdemi információkat sem a helyi fertőzöttségi adatok, sem az aktuális egyéb, vakcinákkal és egyéb helyi teendőkkel kapcsolatosan. A szórványos adatokból és nyilvánosan hozzáférhető adatfelületekből az alábbi járványügyi helyzetjelentést tudjuk összeállítani.

A hivatalos adatok szerint február utolsó hetében Telkiben nincs fertőzött személy. Az utóbbi időben egyidejűleg két-három karanténozottról tudunk, akik jellemzően külföldi hazatérés miatt kaptak elrendelést.

Az országos és helyi védelmi intézkedések nem változtak. Helyben járványügyi intézkedések megszegéséért tíz körüli személy esetében kellett eljárni. Súlyos szabálysértés nem jellemző.

Az intézmények működése a már megszokott rendben zajlik, rendkívüli járványügyi esemény nem történt. Köszönjük az intézményekben dolgozók kitartó munkáját!

Ahogyan a sajtóból is értesülhettünk róla, kritikus időszakhoz érkezett a járványügyi helyzet, mert sajnos újra emelkedésnek indult az új fertőzöttek száma országunkban és szűkebb térségünkben is. Ez a növekedés a még le sem zárult második járványhullámot követő harmadik hullám jele, ami főként az új vírusmutációk megjelenésének köszönhető. A virulensebb, fertőzőbb mutáció az érvényben lévő korlátozások mellett is képes növekvő fertőzésszámot generálni. Ez részben az erősebb fertőzőképességnek, részben a járványügyi védekezés, szabálykövetés gyengülésnek köszönhető. Fáradunk, lazítunk, hibázunk.

Mindez nem újdonság. Már tavaly márciusban megjelentek olyan járványügyi elemzések, amelyek egyéb, korábbi járványok és járványmatematikai modellek alapján megjósolták a jelenlegi helyzetet. Ha emlékszünk a „pöröly és tánc” kifejezésre, akkor talán az is rémlik, hogy a járványügyi szakma a mostani helyzetet vetítette előre. Az első lépés, a pörölycsapás, egy intenzív lezárás, ami tavaly tavasszal volt. Ezzel kellett lefékezni a vírus spontán terjedését, amíg fel tud állni az egészségügyi védekezés rendszere. Ezután jön a tánc a vírussal, egy sajátos haláltánc, ami folytonos egyensúlyozás az egészségügyi és társadalmi, gazdasági szempontok között, hiszen meg kell óvni az életeket, és közben működtetni kell a világot. Ez praktikusan azt jelenti, hogy amíg a lakosság meghatározó tömegei megkapják a védőoltást, addig szigorúbb és enyhébb korlátozások váltogatják egymást, amivel az egészségügyre nehezedő terhelést szabályozza a járványügy. Ez a „Húzd meg, ereszd meg!” eredményezi az úgynevezett hullámokat.

Mivel megjelentek a vakcinák és megkezdődött az oltás, már elkezdtünk örülni a szabadulásnak. Teljes joggal bizakodtunk, a megoldás valóban a vakcina és nem más. Sajnos a vakcinákkal egyidejűleg a Föld sokmilliárdos emberi laborjában kifejlődtek az új vírusmutációk is. Ez minden hasonló járvány velejárója: minél több időt és minél több fertőzöttet kap a vírus, annál nagyobb az esélye az újabb és újabb változatok kifejlődésének. Ezért is fontos továbbra is minden ismert óvintézkedés. Sajnos az egyik ilyen mutáció a közvetlen szomszédságunkban, Szlovákiában is megjelent, és súlyos egészségügyi válsághelyzetet okozott, majd megjelent hazánkban is.

Megkezdődött egy versenyfutás az oltás és a vírusmutációk között. Jelenleg egyvalamit tehetünk: minél körültekintőbben betartunk minden ismert járványvédelmi szabályt, és ezzel időt adunk a vakcinának, hogy kiszorítsa a járványt. Ha nem így teszünk, sajnos a versenyben a vírus nyer, és a közelmúlt viszonylag kedvező halálozási adatai helyett ismét magasabb számokat fogunk látni.

Magyarországon az elmúlt egy évben több mint tizennégyezer halálos áldozata volt a járványnak. Ez annyi, mintha Budakeszi teljes lakossága elhunyt volna. Elborzasztó szám.

A lakosság oltása már megkezdődött. A közeljövőben megérkező különféle vakcinákkal belátható időn belül elérhető a vírus terjedésének hatékony blokkolása, az úgynevezett nyájimmunitás. Ez az egyetlen lehetőségünk arra, hogy a harmadik hullámot ne kövesse egy negyedik, és a korlátozásokat ne csak időlegesen, a „tánc” részeként lehessen feloldani, hanem tartósan is.

Az oltások megérkezéséről és elosztásáról a háziorvos kap tájékoztatást, ő szervezi és hajtja végre helyben a vakcinák beadását. Védekezzünk továbbra is a már ismert módon, és minél többen vegyük fel a vakcinát, amikor háziorvosunk értesít minket. Ez az út vezet a nyitáshoz.

Jó egészséget kívánok!

Deltai Károly
polgármester

Fel