Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Személyes felelősségünk és a nyitás

covid_oltas

Halad a lakosság oltása és ez bizakodásra ad okot. De a bizakodás nem azonos az elbizakodottsággal.

A fertőzött és fertőző emberek száma minden ésszerű becslés szerint a csúcson van, soha nem volt a mostani napoknál, heteknél nagyobb esélyünk arra, hogy a velünk szemben álló, mellettünk utazó, előttünk haladó ember fertőzött és fertőző legyen, azaz a közelmúltban és most a legnagyobb a kockázata annak, hogy elkapjuk a betegséget és továbbadjuk.

Nagyon fontos, hogy oltassuk be magunkat, hogy minél hamarabb, minél több ember kapja meg a vakcináját. De az is fontos, hogy megértsük, valójában milyen helyzetben vagyunk, mire számíthatunk.

Egyértelmű, hogy csak oltással lehet belátható időn belül megállítani a világjárványt. Lehetséges, hogy később újabb oltásokra lesz szükség, de ezt már korlátozásoktól mentes körülmények között, elővigyázatossági intézkedésként. A korlátozásokra eddig azért volt szükség, mert nem létezett vakcina. A tudománynak hála, most már van.

Az oltás azonban nem fejti ki azonnal hatását. Az elérhető legjobb védelem a legtöbb oltás esetében a második injekció után néhány héttel alakul ki. Az első oltás után is legalább két, inkább három hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy a részleges védelem kialakuljon. Az első oltás után, különösen az első oltás után rövid idővel, meg lehet fertőződni.

A lakosság egy része – pontosan nem ismert százaléka – azért nem fog most megfertőződni, mert már átesett a betegségen és kialakul a természetes védelmük. A tünetesen megbetegedettek száma megközelítőleg a lakosság 5 százalékát (mintegy hatszázezer ember) teszi ki. Tudjuk azonban, hogy azok közül is sokan újra megbetegszenek, akik már egyszer kigyógyultak a betegségből, illetve hogy létezik tünetmentes megbetegedés is.

Az iskolák tervezett nyitása idején a lakosság 30 százaléka (közel hárommillió ember) lesz beoltva, de csak töredékük élvezheti már az elérhető teljes védelmet. A beoltatlanok közül sokan – közel másfél millióan – kiskorúak és még nem olthatók. Az új vírusvariáns azonban rájuk nézve is veszélyes.

Ezért nagyon fontos, hogy megértsük: a folyamatos oltás mellett a következő hetekben, amíg a már beoltottak védelme kialakul, és az újonnan beoltandók is legalább az első oltás utáni két hét alatt kifejlődő részleges védelmet elérik, mindent meg kell tennünk azért, hogy a betegség ne terjedjen tovább. Tehát a következő négy-öt hétben arra lenne szükség, hogy – nyitás ide vagy oda – korábbihoz képest is fegyelmezetten védekezzünk. Ha nem így teszünk, a járvány sokkal lassabban fog lecsengeni, hetek helyett hónapok alatt.

Ugyanis a sokat emlegetett nyájimmunitás - ami egyszerűen szólva mindössze annyit jelent, hogy a vírus nem talál a közelében olyan embert, akire átugorhatna –nem működik két-hárommillió, egy-két hete beoltott emberrel. Ahhoz hat-hétmillió olyan ember kell hazánkban, aki vagy átesett a betegségen, vagy legalább egy hete megkapta a második oltását.

Ma nem népszerű az annyira várt nyitással kapcsolatban bármilyen olyan gondolatot megfogalmazni, ami további óvatosságra int. Elfáradtunk, türelmetlenek vagyunk. Mégis türelmet és önfegyelmet szeretnék kérni, mert ez a közös érdekünk.

Tehát.

  1. Az oltások fognak véget vetni a járványnak
  2. Jól haladunk az oltással és a vakcinautánpótlás elégséges az ország teljes beoltásához belátható időn belül, még nyár előtt
  3. Még nagyon magas a fertőzöttség
  4. A most terjedő vírusmutáns fertőzőbb, mint amit megismertünk
  5. Átmeneti időszakban vagyunk, már van vakcinánk, de még kevés a beoltott ember

Ezért azt javaslom, hogy a következő hetekben minden korábbinál körültekintőbbek legyünk, tartsunk be minden egészségügyi szabályt, ha tehetjük, a személyes „nyitásunkat” halasszuk el amennyire csak lehet. Ha kellően sokan teszünk így, akkor a folyamatos oltás és a józan óvatosság hamarosan megteszi hatását.

Természetesen érthető, hogy sokaknak nincs választásuk, dolgozni kell, tenni a dolgunkat. De nagyon sokan sokféle módon tudják korlátozni tevékenységeiket a szükséges mértékűre. A lehetőségek megnyílása nem jelenti azt, hogy kötelezően élni is kell vele. A belátó önkorlátozás erős fegyverünk a járvány elleni küzdelemben. Személyes felelősségünk saját tetteinkre korlátozódik. Rajtunk múlik, hogy elhúzódik-e a járvány, vagy végre búcsút mondhatunk neki.

Deltai Károly
polgármester

Fel