Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy akinek gyanús tünetei vannak, azonnal különüljön el”

egeszseghaz_tabla

– interjú Dr. Kiss-Leizer Mártával, Telki háziorvosával

- Hogyan kell elképzelni mostanában a rendelő mindennapjait?

- Jelenleg a háziorvosi szolgálat feladatai közé tartoznak Covid gyanúja esetén a mintavétel-elrendelések, a pozitív tesztek lejelentése, a karanténok elrendelése, a kórházból kikerültek esetében pedig számos más feladat, valamint temérdek szervezés és adminisztráció. Ezek mellett természetesen jelentkeznek másfajta betegségekkel is páciensek, akiknek szintén meg kell oldanunk az ellátását. Az oltás pedig mindezektől külön zajlik.

- Hogyan működik az oltások szervezése?

- Keddtől keddig tart egy-egy oltási ciklus. Általában kedden este tudom meg, hogy milyen oltóanyagot szállít ki szerdán a Budakeszi Védelmi Bizottság. Az Operatív Törzstől pedig minden héten kapok egy listát, ami alapján megszervezem a folyamatot. Szerencsére elég jól működik az emailes értesítés rendszere.

Köszönöm Deltai Károly polgármester úr nyugodt, felelősségteljes hozzáállását, és a támogatását a járványügyi teendők terén!

Jelenleg a felnőtt korú, alapbetegséggel rendelkezők, valamint az idősek oltása zajlik, függetlenül attól, hogy ki mikor regisztrált. A krónikus betegek közül a regisztráltak jelentős része már megkapta legalább az első vakcinát. A fiatal egészségesek viszont egyelőre nincsenek a listán, nekik türelemmel ki kell várniuk a sorukat.

- Vannak, akik úgy vélik, hogy a koronavírus olyan, mint egy átlagos influenza. Mit gondol erről?

- A kettő között óriási különbség, hogy míg az influenza egy általában öt napig tartó, magas lázzal és végtagfájdalommal járó betegség, addig a koronavírus normál lefolyás esetén is legalább tizennégy napig ott van a szervezetben, és ez idő alatt jelentős tüneteket tud produkálni.

Az influenza általában nem maga okoz tüdőgyulladást, hanem az esetleges bakteriális felülfertőződés. A korona egy komplikált vírus, amely maga idézi elő a problémákat, ráadásul olyan formában, hogy röntgennel nem, csakis komputertomográffal lehet diagnosztizálni a szövődményeit.

Az a nagyon furcsa, hogy azok a kollégáim, akik 1978-ban végeztek, még tanulták a koronavírus tüneteit, de utána sokáig nem tudtunk róla, nem szerepelt ez a fertőzés a tananyagban. Eközben az influenza fel-felütötte a fejét, kisebb-nagyobb járványokat okozva, igaz, az utóbbi időben már meggyengülve, köszönhetően az emberek immunizálódásának.

- Milyen a koronavírusos megbetegedés „átlagos” lefolyása?

- Az első tünet a legtöbbeknél a fejfájás, a végtagok, az izmok és csontok, valamint a hát (tüdő) fájdalma. Úgy a harmadik-negyedik nap környékén általában már megjelenik a magas láz, majd 24, illetve 48 órás ciklusokban váltakozik az alacsonyabb, majd a magasabb testhőmérséklet. Ahogyan halad előre a folyamat, a koronavírus bármit meg tud támadni a szervezetben, ezért veszélyes és nem szabad elbagatellizálni, és ezért kell tünetek esetén orvosi segítséget kérni. Azonban pánikolni sem szabad már az első köhögésnél, a gyógyuláshoz fontos a nyugalom és a türelem.

Nagy hiba azonnal, már az első tünet megjelenésekor tesztelni, mert akkor fals eredményt kaphatunk. A korona-tesztelésnek a tünetek megjelenését követő harmadik-negyedik napon van igazán értelme, mert akkor már olyan szaporulata van a vírusnak, ami nagy bizonyossággal kimutatható.

A kilencedik-tizedik napig nagyon kell figyelni, hogy lássuk, miként zajlik az adott személynél a fertőzés lefolyása. Telkiben a koronásokkal minden nap beszélünk, hogy lássam, ki hogy van, és folyamatosan figyelemmel kísérhessem az állapotukat.

A telki fertőzöttek nagy része szerencsére otthonában gyógyul, az általam kezelt betegek közül eddig csupán egyet kellett kórházba küldenem, és eddig halálos áldozat sincs a településünkön.

- Mit kell tudni az oltakozásról?

- Maga az oltakozás önkéntes alapon működik. A regisztráció az önkéntes szándékot jelzi. Én úgy látom, hogy mindenki kapkod, a tudományos élet is. Nehéz igazán jó kapaszkodókat találni, mert a biztos kapaszkodók eltűntek. Egyedül, ami maradt, az a jószándék.

A mikrobiológusok szerint a koronavírus fehérjeburka viszonylag stabil, ezért úgy néz ki, hogy az influenzánál lassabban mutálódik. Éppen ezért bármelyik Magyarországon engedélyezett és használt vakcina jó a Covid jelenleg ismert változatai ellen.

A kínai egy hagyományos gyártástechnológiát alkalmaz, az oltóanyag előállítása az influenza ellen is használt, jól ismert módszeren alapul, így tudjuk, mit várhatunk tőle. Szintén régóta használt és ismert technológiát használnak az orosz és az Astra Zeneca vakcina gyártásánál, az eddigi vizsgálatok alapján ők is nagyon jó eredménnyel működnek. A Moderna és a Pfizer oltóanyaga a gyógyszeriparban új fejezetnek számító mRNS technológiát alkalmazza – eddig úgy tűnik, hogy sikerrel, hosszú távon azonban még nincs tapasztalatunk erről.

Egyébiránt soha ilyen mértékű vizsgálat egyetlen vírusvakcinával sem történt, mint ami jelenleg folyik. Most mindent figyelünk, mindent tudni szeretnénk, hogy lássuk, mennyire hatékonyak az oltások.

- Vannak, akik bár regisztráltak, visszautasítják a számukra felkínált, éppen elérhető vakcinát.

- Azt gondolom, hogy a visszautasítás, a válogatás a vakcinák között nem túl szerencsés dolog, de megteheti, aki úgy érzi, miután ez egy önkéntes döntés. Ebben az esetben viszont várni kell türelemmel, míg megérkezik a választott oltóanyag.

Az, hogy az uniós országok ilyen alacsony arányban tudtak eddig oltani, azt mutatja, hogy az EU által preferált vakcinákkal nem lehet a lakosságot kellő mértékben ellátni, ezért kellett más forrásokat találni. Az, hogy mi ilyen viszonylag jól állunk az oltásokkal, annak köszönhető, hogy sikerült keletről is vakcinákat beszerezni. És itt jegyezném meg, hogy én azért nem becsülném le például a négyezer éves múlttal, elismert tudással rendelkező kínai orvoslást.

Fontos hangsúlyozni, hogy magára a koronavírusra egyelőre nincs gyógyszerünk. Az egyetlen lehetőség az oltakozás mellett az elkülönülés, fertőzés esetén pedig a sok folyadék bevitele, a pihenés és a szervezet öngyógyító folyamatainak erősítése. Lényeges az egyéni felelősség, így a járványügyi szabályok betartása is.

- Az utóbbi napokban, hetekben igen magas az új fertőzöttek száma, és kórházban is egyre többen vannak.

- Ez egy nagy embertömeget érintő betegség. A legveszélyeztetettebbek azok, akik eleve rossz, legyengült állapotban vannak, több krónikus betegségben szenvednek, gyógyszereket szednek, és így kapják el a fertőzést – ezért is fontos a legfőbb védelmünk, az immunrendszerünk folyamatos erősítése. Szerencsére az emelkedő esetszámok mellett sokan az otthonukban tudnak gyógyulni, így az egészségügy is jobban bírja a terhelést.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy akinek gyanús tünetei vannak, azonnal különüljön el – ez más fertőző betegségek esetében is igaz –, semmiképpen ne menjen közösségbe vagy éppen boltba! Kérjen segítséget, ha bármire szüksége van! Sajnos előfordult már például olyan, hogy egy Covid-pozitív beteg személyesen jelent meg a rendelőben a receptjéért. Ezt senki ne tegye! Kérjenek meg erre egy egészséges családtagot vagy szomszédot!

- Betegség vagy annak gyanúja esetén milyen formában célszerű keresni napjainkban a rendelőt?

- Aki a Covid vagy más betegség tüneteit produkálja, mindenképpen keressen meg engem sms-ben vagy online! Felvesszük a kapcsolatot, és én segítek neki, hogy kiderüljön, mi az oka. Én és az asszisztensem elérhetőek vagyunk elektronikus formában, emailen, vagy akár Messengeren, Viberen, WhatsAppon keresztül is. Jelenleg elsősorban írásban érdemes minket keresni, mert akkor amint lehetőségünk van rá, tudunk és fogunk is válaszolni.

Szilágyi Balázs


Dr. Kiss-Leizer Márta - felnőtt háziorvos - elérhetőségei:

Telefon, sms, Messenger, Viber, WhatsApp: 06-20-3722-800
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Orvosi ügyelet

Hétköznap délután 17 órától reggel 8-ig, valamint hétvégén és ünnepnapokon a Budakeszi orvosi ügyelet kereshető, a 06-23-451-731-es és a 06-23-451-920-as telefonszámokon.

Fel