Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Oltásra készül? Ezeket érdemes tudnia!

vakcina_covid

Az olthatóság elbírálását minden esetben az oltóorvos (ha a háziorvos adja be az oltást, akkor ő) végzi. Az oltóorvos figyelembe veszi az oltakozni kívánó egészségügyi állapotát, krónikus betegségeit, és azt, hogy milyen gyógyszereket szed.

Számos lakossági megkeresés érkezik a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), amelyben a kórtörténetük ismertetésével az olthatóságukról érdeklődnek. A Központ ennek kapcsán felhívja a figyelmet, hogy az NNK nem bírálja el az olthatóságot, az kizárólag az oltás felvételekor az oltóorvos kompetenciája és feladata, ehhez szükség esetén igénybe veheti más szakorvos, illetve az oltandó kezelőorvosának segítségét.

Tudnivalók és tanácsok koronavírus elleni oltás előtt állók számára

Amennyiben oltásra megy, az ügyintézés gyorsítása érdekében kinyomtatva, kitöltve hozza magával a beleegyező nyilatkozatot ( https://koronavirus.gov.hu/letoltheto-tajekoztatok ).

Gondolja végig, hogy:

  • van-e krónikus betegsége,
  • a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban),
  • volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése?

Érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült, az erre vonatkozó dokumentációt javasolt magával vinni.

Vigye magával a személyazonosító iratait, TAJ-kártyáját!

A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően – igyon és egyen! Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor vigyen magával egy palack vizet és esetleg szőlőcukrot!

Lehetőleg olyan öltözékben érkezzen, amiben könnyen szabaddá tudja tenni a felkarját! Praktikus megoldás lehet a rövid ujjú póló, rétegesen öltözve.

Felmerülhet kérdésként, hogy a védőoltás után este otthon szabad-e alkoholt fogyasztani. Az alkoholizmus tönkreteszi a szervezetet és így a védőoltásra adott immunválaszt is. Azonban a mérsékelt alkoholfogyasztás esetén ilyen káros hatást nem igazoltak.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Fel