Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

A vármegyében is felvehető az új Covid-vakcina

covid_oltas

A légúti fertőzések még mindig jelentős mértékben és erővel vannak jelen a lakosság körében. Az ismert kórokozók közül a légúti megbetegedések legnagyobb részét a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 és az influenza betegséget okozó influenza vírus okozza.

Leghatékonyabban mindkét megbetegedés védőoltással előzhető meg. Mind a COVID-19 megbetegedés, mind az influenza megbetegedés ellen rendelkezünk védőoltással. A védőoltás nem ad garanciát arra, hogy nem betegszünk meg, de igen nagymértékben csökkenti annak az esélyét, hogy súlyos, akár halálos kimenetele legyen a megbetegedésnek. A védőoltások elsődleges célja a súlyos, akár kórházi ellátást igénylő megbetegedések, a halálesetek megelőzése.

A védőoltások különösen fontosak az ún. kockázati csoportba tartozók részére: azoknak, akik életkoruk, egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, illetve akik ezen személyeket az SARS-CoV-2 vírus vagy az influenzavírus átadása révén fokozottan veszélyeztethetik.

A lakosság körében jelenleg dominánsan cirkuláló omikron vírusvariáns ellen kifejlesztett új Moderna (Spikevax XBB 1.5) vakcina már elérhető a kijelölt vármegyei kórházi oltópontokon. A COVID-19 elleni védőoltás továbbra is ingyenesen kérhető. A védőoltáshoz időpontot foglalni az EESZT online időpontfoglaló felületén lehet.
Az influenza és a COVID-19 elleni védőoltás akár egyszerre, akár két különböző időpontban is beadható.

A légúti fertőzések szezonja még nem ért véget, még mindig jelentős mértékben történnek megbetegedések. Még nem késő beoltatni magunkat, védve ezzel saját és mások egészségét.

Oltópontok Budapesten és Pest vármegyében:

Semmelweis Egyetem
Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház
Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház
Dél-Pesti Centrumkórház
Észak-budai Szent János Centrumkórház
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet
Kistarcsai Flór Ferenc Kórház
Lakossági tájékoztató (ingyenesen hívható) telefonszám: 1812

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal

(Képünk illusztráció, forrása: Pixabay)

Fel