Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Emlékezzünk a kitelepítettekre!

emlektabla2007

Ma van a magyarországi németek elűzetésének 75. évfordulója, mivel 1946-ban ezen a napon vette kezdetét az itt élő németajkú lakosság kitelepítése.

Településünkön 2007. május 11-én avatták fel az egykori iskola épületének falán, a Telki Polgármesteri Hivatal homlokzatán elhelyezett márványtáblát, amellyel az utódok a falu újkori története egyik legszomorúbb eseményének állítottak emléket. A II. világháborút követő döntések miatt ugyanis a telki németajkú lakosságot is otthona, hazája elhagyására kényszerítették. Helyükre gyergyói székelyek érkezhettek, akik akkor már második éve menekültek a Romániához visszacsatolt észak-erdélyi régióból.

Telki lakóközösségének máig értékes tagjai az itt maradt német nemzetiségű és az ide érkezett székely családok, akik a rendszerváltást követően sokszorosára növekedett településünk igazi történelmi alapjait és hagyományait teremtették meg. Akik esetleg még nem látták, a járványhelyzet miatti korlátozásokat követően mindenképpen érdemes megtekinteni Szigeti Antal helytörténeti referens vezetésével a Kodolányi János Közösségi Ház és Könyvtárban látható gazdag helytörténeti kiállítást!

2013 óta a magyar Országgyűlés döntése értelmében január 19-e a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapja, amely hivatalos állami megemlékezésnek számít.

Fel