Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Adózási tájékoztató

ado_megtakaritas

Gépjárműadó

A gépjárművek adóztatási feladatait 2021-től a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) vette át. (https://www.telki.hu/index.php/hircikk/2307-valtozas-a-gepjarmuado-fizetesi-kotelezettsegben)

A fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról 2021-ben mindenkit értesít a NAV. A gépjárműadó határozatok kézbesítését az adóhatóság már megkezdte.

Idén a gépjárműadó első részletének befizetésére március 15. helyett április 15. lesz a határidő. A második részletet továbbra is szeptember 15-ig kell befizetni a gépjárműadó-bevételi NAV-számlára.

További információk a NAV honlapján elérhetők: https://nav.gov.hu/nav/gyik/gepjarmuado

Építmény- és telekadó

Az építményadó egyenlegértesítők március elején kiküldésre kerültek az adózók részére. Ha valaki nem kapta meg az értesítőket, vagy a befizetési csekket, és nem tartozik az elektronikus ügyintézés hatálya alá tartozó adózói körbe, kérjük, jelezze ezt az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy telefonon, a 06-26-920-807-es számon!

A gazdálkodók, egyéni vállalkozók, és azon magánszemélyek, akik elektronikus ügyintézést kértek az adóhatósági eljárás keretében, és a tulajdonukban építmény, illetve telek van, továbbá iparűzési fizetési kötelezettségük áll fenn, postai úton nem kapnak egyenlegértesítő és készpénz befizetési csekket. Ezen adózok az E-önkormányzati portál lekérdező rendszeréből kérdezhetik le aktuális fizetési kötelezettségüket, és azt a vállalkozás pénzforgalmi számlájáról történő átutalással teljesíthetik.

Azon adózó esetében, akinek az idei évben új adófizetési kötelezettsége keletkezett (ilyen eset jellemzően: amikor tulajdonosváltás, új ingatlanvásárlás, vagy más változás történik az adóalany vagy az adó tárgya tekintetében), az előíró határozat kiküldésekor, és az egyenlegértesítővel együtt is kiküldésre került csekk. Annak befizetésére értelemszerűen adófizetési időszakonként, adónemenként csak egy csekken kell eleget tenni. Részletek: https://www.telki.hu/index.php/hirdetmenyek/2232-adatbejelentesek-adobevallasok-benyujtasa-felulvizsgalata-potlasa

Az adófizetési kötelezettség teljesítésének az adózók online módon is eleget tehetnek. A befizetésére a telki.hu portálon is van lehetőség a Simple Pay rendszeren keresztül: https://www.telki.hu/simplepay/

A helyi adó számlaszámok itt érhetőek el: https://www.telki.hu/index.php/helyi-ado-szamlaszamok

Telki Polgármesteri Hivatal

Fel