Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Helyi iparűzési adó – határidők egyszerűen

ado

Január 15.

Az előző naptári évre vonatkozó HIPA adóbevallás benyújtása azoknak a KATA tételes adóalanyoknak, akik ebben az időszakban szüneteltették egyszer vagy többször a KATA tevékenységüket (adóköteles tevékenységüket nem!). A bevallás időszaka a teljes naptári év (01.01.-12.31), viszont az adóalapot időarányosan kell megadni a szüneteltetésen kívüli napoknak megfelelően.

Február 15.

Azoknak a KATA adóalanyoknak van lehetősége bejelentkezni az önkormányzatnál KATA tételes adózás alá, akik korábban elmulasztották ezt megtenni, vagy ebben az évben ezt az adózási formát választják a helyi iparűzési adó tekintetében.

Február 25.

Nyilatkozat beküldése a NAV-hoz azoknak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, akik igénybe szeretnék venni az adóelőleg-felezést.

Március 15.

Első adóelőleg-részlet fizetési határideje.

Május 31.

Helyi iparűzési adóbevallás beküldési határideje, valamint az iparűzési adó (adókülönbözet) fizetési határideje.

Szeptember 15.

Második adóelőleg-részlet fizetési határideje.

Egyéb határidők:

Az adóköteles tevékenység szüneteltetése kezdő napjától számítva 30 napon belül záróbevallást kell beküldenie az adózónak.

A KATA adóalanyoknak, amennyiben a KATA tételes adózási formát választják a helyi iparűzési adó tekintetében, 45 nap áll rendelkezésükre, hogy ezt megtegyék – bejelentkezés, változás-bejelentés nyomtatvány elektronikus beküldésével – a telephely, székhely létesítésének napjától számítva. Amennyiben ezt elmulasztotta, úgy lehetősége van a következő év elején január 1-jétől bejelentkezni - ennek határideje február 15.

Azok a KATA adóalanyok, akik az önkormányzatnál a tételes adózási formára vannak bejelentkezve és szüneteltetik adóköteles tevékenységüket, a szüneteltetés végén vissza kell jelentkezniük – bejelentkezés, változás-bejelentés nyomtatvány elektronikus beküldésével –, amennyiben továbbra is a KATA tételes adót kívánják fizetni. A visszajelentkezésre is 45 nap áll rendelkezésre a szüneteltetés végétől számítva. Amennyiben ezt elmulasztotta, úgy a következő évtől tud újra visszajelentkezni, február 15-éig van rá lehetősége.

Fel