Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Pest megyében is megszűnik a kijárási korlátozás

A május 14-i Kormányinfón elhangzottak és a Magyar Közlönyben május 15-én megjelent információk alapján Pest megyét a jövő hét elejétől a járványügyi védekezés szabályainak tekintetében a többi megyével egyformán kezelik, így május 18-tól Pest megyében is megszűnik a kijárási korlátozás. Május 16-án pedig az is kiderült, hétfőtől Budapesten is enyhítések lesznek.

Az érvényben lévő szabályok alapján a kijárási korlátozás feloldását követően – jövő hétfőtől Pest megyében és Budapesten is – továbbra is mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (védőtávolságot) tartani.

Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön országszerte mindenki köteles a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni. A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatók.

Május 18-tól a szabadtéren lévő játszótereket az önkormányzatok a szükséges előkészítés után megnyithatják az egész országban.

Országszerte valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható. A vendéglátóhelyek – így az éttermek, a kávézók, a cukrászdák, a büfék, a presszók – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.

Május 18-tól pedig vidéken – tehát Budapestet kivéve minden megyében – a vendéglátó üzleteken belül is tartózkodhatnak, illetve fogyaszthatnak majd vendégek – a védőtávolság és a maszkviselés szabályainak betartásával.

Budapesten a vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

Vidéken a kereskedelemről szóló törvény szerinti szálláshely fogadhat vendéget, és a vendégek számára az ott-tartózkodás megengedett. A szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó helyiségekre a vendéglátó üzletekre vonatkozó szabályok irányadóak.

Országszerte érvényben marad a védett idősáv

Saját és családjuk érdekében a 65. életévüket betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet országosan 9.00 óra és 12.00 óra között látogathatják. Ezekben az üzletekben ilyenkor kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak.

A családi rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések

Vidéken 2020. június 1-jétől a temetést, valamint a házasságkötést követő családi rendezvény megtartható, ha a résztvevők száma nem haladja meg a 200 főt. A házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen is megtartható, és azon zenés szolgáltatás biztosítható. A családi rendezvény során a védelmi intézkedésekről szóló rendelet szerinti védőtávolság betartása kötelező. Budapesten ugyanezek a szabályok 2020. június 15-től lesznek érvényesek. 

Telkiben a kijárási korlátozás feloldása kapcsán jövő hét elején várhatóak konkrét intézkedések, amelyekről hamarosan beszámolunk.

Fel