Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Új bázisuk lett a cserkészeknek

cserkesz1

Telki Község Önkormányzata 2022 februárjában pályázatot írt ki a tulajdonában lévő, Mandula köz 764/2-es helyrajzi-számú ingatlanon lévő faház hasznosítására, hosszú távú üzemeltetésére. Ennek eredményeként a 23 négyzetméter alapterületű, három helyiségből álló épületet az 1002. számú Néri Szent Fülöp Cserkészcsapat használhatja a következő években.

A telki-budajenői cserkészcsapat nagy örömmel vette birtokba az épületet, amelyre innentől kezdve egyfajta bázisként tekint. Az idei év folyamán saját erőből, a tagok önkéntes munkájával elvégezték a faház külső állagmegóvását, festését és nekiláttak a belső rendbetételnek is.

Kérdésünkre Eperjesi Levente csapatparancsnok elmondta, a felújításban mindenki lelkesen vett részt, és azért is örültek a közös feladatnak, mert ily módon is alkalmazhatták a gyakorlatban a „cselekedve tanulás” elvét. Hozzátette, hosszabb távon szeretnék olyan állapotba hozni a házat, hogy helyszínéül szolgálhasson majd gyűléseiknek is. Elárulta továbbá, hogy a tervek szerint a későbbiekben az egyik helyiséget ők, a másik kettőt pedig az Óvoda-Iskola Telkiben Alapítvány, valamint a Telki Polgárőrség veheti birtokba, erősítve a közösségi funkciót.

A cserkészcsapatról

Az 1002-es számú Néri Szent Fülöp cserkészcsapat 2000 ősze óta működik, elsősorban telki és budajenői tagok részvételével, de vannak cserkészeik Pátyról, Perbálról, Zsámbékról és Szomorról is. A Magyar Cserkészszövetségen beül az I. (Budai) Cserkészkerületbe tartoznak, többek között a budakeszi és pátyi csapatokkal együtt. Önkéntes ifjúságnevelő munkájukat a Néri Szent Fülöp Cserkészcsapatért Alapítvány támogatja.

A csapat jelenleg 111 főt számlál, és őrsökből, valamint rajokból áll. Az őrsök (6-8 fő) hetente találkoznak egy másfél órás gyűlésre a budajenői plébánián. A rajok a hasonló korosztályú őrsöket foglalják magukba. Jelenleg 3 rajuk van, kiscserkész (2-5. osztály), cserkész (6-8. osztály) és kósza (9-12. osztály), de a 2. osztályos kortól az egyetemistákig vannak tagjaik. Az egykori cserkész felnőttek pedig a háttérből támogatják a csapatot.

A heti gyűléseken túl havonta izgalmas és tanulságos raji programokat tartanak, általában a természetben. Rendszeresen kirándulnak a környező erdőkben, és nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre, a cselekedve tanulásra. (Néhány példa a programjaikra: hajnali kósza túra a Csergezán-kilátóba, kirándulós csapatnap, raji portyák, számháborúk, méta, farsang, stb.). Az év legnagyobb és leglátványosabb cserkész eseménye a nyári tábor, amely során nomád körülmények között töltenek el (a kisebbekkel) öt, illetve (a nagyokkal) tíz napot a magyar erdőkben.

Vannak olyan programjaik is, amelyek a települések összes lakója számára elérhetők – ilyen például a már hagyományosnak tekinthető, június 4-i „Összetartozásunk Tüze” megemlékezés.

Szilágyi Balázs

 

A cserkészcsapat elérhetőségei

Közösségi oldalak: https://www.facebook.com/NSZFCSCS ; https://www.instagram.com/1002nszfcscs/
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Általános információk a Magyar Cserkészszövetségről: https://www.cserkesz.hu/

cserkesz3

cserkesz4

cserkesz2

Fel