Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Tart a takarékoskodás az önkormányzati intézményeknél

termosztat

Az energiaárak drasztikus emelkedése a 2022. év második felében szükségessé tette az önkormányzatok számára, hogy megnövekedett működési költségeik csökkentésére megfelelő módszereket alkalmazzanak. Az intézkedések egy részéhez elegendő az eddigi gyakorlatok kismértékű átalakítása, szemléletformálást igénylő beavatkozásokkal, más részéhez viszont nehéz döntéseket kellett az önkormányzatnak meghoznia.

A képviselő-testület a 111/2022. (X.10.) számú önkormányzati határozatával Energia-veszélyhelyzeti intézkedési tervet fogadott el, amelyben intézményenként meghatározásra kerültek az egyes takarékossági intézkedések. A terv három szinten határozza meg a korlátozó intézkedéseket. A Telki Zöldmanó Óvoda és a sportcsarnok kivételével a második szint a tél beköszöntével mindenhol teljes egészében elrendelésre is került.

Az egyik első komolyabb intézkedést az önkormányzat saját magán hajtotta végre: októberben a Telki Polgármesteri Hivatal két épülete összeköltözött. Emellett az Egészségház és a közösségi ház működését, nyitvatartási idejét racionalizálták, valamint minden önkormányzati fenntartású épület fűtése takarékossági üzemmódban működik (kivéve a Zöldmanó Óvodát).

A Telki Zöldmanó Óvoda esetében év végéig csak az első szint szerinti intézkedéseket vezette be az önkormányzat. Az előzetesen hivatalos forrásokból érkező, akár 15-20-szoros energiaár-növekedési előrejelzések indokolttá tették a lehető legkörültekintőbb tervezést. A várható magas energiaárak miatt már az októberi közmeghallgatáson is elhangzott, hogy a tél folyamán esetleg szükségessé válhat a két óvodaépület ideiglenes összevonása, így erre fel is készült az intézmény és az önkormányzat. Az eddig enyhébbnek mutatkozó tél, a néhány nappal ezelőtt megjelent, jelentősen ugyan, de még a kezelhetőség határain belül megemelkedett energiaárak és a várható normatív kiegészítő támogatások mellett ugyanakkor egyelőre nem volt indokolt a két óvodaépület összevonása.

Az önkormányzat célja, hogy az energia-veszélyhelyzetben úgy őrizze meg a települési költségvetés egyensúlyát, hogy ez minél kevesebb korlátozó intézkedés mellett, szigorú takarékoskodással és ésszerű átszervezésekkel valósuljon meg, ugyanakkor fel kell készülni az esetleges nehezebb helyzetek kezelésére is. A takarékos, körültekintő működés továbbra is indokolt, és fontos, hogy mindent megtegyünk azért, hogy ne legyen szükség az előttünk álló időszakban radikálisabb lépésekre.

szb

 

Fel