Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Beszámoló Telki közbiztonsági helyzetéről

2010-2020_buncselekmenyek_szama_telkiben

A Budaörsi Rendőrkapitányság elkészítette a 2020-as évre vonatkozó beszámolóját Telki közbiztonsági helyzetéről. Ebből kiderül, hogy a község területén a közbiztonság kiegyensúlyozottsága volt jellemző az elmúlt év során.

Telki átlagos évet zárt

2020-ban összesen 24 bűncselekményt követtek el Telkiben, ami az elmúlt évekhez viszonyítva átlagosnak mondható. A közterületen elkövetett bűncselekmények számában évek óta nem történt kiugró változás, tavaly 7 ilyen cselekmény került a hatóság látókörébe. Kiemelten kezelt bűncselekmény 13 volt 2020-ban, ugyanannyi, mint egy évvel korábban – ez az elmúlt évtized egyik legalacsonyabb száma. Az előző évben 11 lopást regisztráltak településünkön, testi sértés nem történt, garázda jellegű bűncselekményből egyet jegyeztek fel.

2010-2020_betoreses_lopasok_telkiben

Kismértékű emelkedés tapasztalható a bűnügyi fertőzöttségben a kapitányság illetékességi területén

A bűnügyi fertőzöttség alakulása a Budaörsi Rendőrkapitányság vonatkozásában – beleértve a Budakeszi Rendőrőrs illetékességi területén elkövetett bűncselekményeket is – minimális, 10%-os emelkedést mutat. Míg 2019-ben ez az érték 884,9 volt, addig 2020-ban ez a szám 972,7.

A csalás „népszerű” bűnelkövetési módszer lett

A klasszikus – és talán a lakosságot leginkább zavaró, irritáló – bűncselekmények száma minimális növekedést mutat. Miközben évek óta tartó általános tendencia a bűncselekmények számának csökkenése, 2020-ban a csalások tekintetében növekedés volt tapasztalható. Korábban is jellemző elkövetési mód volt az, hogy különböző történetekkel – pl. a gyerek, unoka balesete, építkezésre, gépkocsi beszerzésre, befektetésre – a sértettől pénzt csaltak ki. A pandémia bekövetkezése miatt ezt felváltották az online rendelések kapcsán elkövetett jogsértések, amelyek döntően kisebb értékű, részben fiktív webáruházakhoz, részben hamis online apróhirdetésekhez kapcsolódnak.

A COVID-járvánnyal kapcsolatos rendőri feladatok

A koronavírus világjárvánnyal kapcsolatos feladatok végrehajtása során a Budaörsi Rendőrkapitányság teljes személyi állománya gyakran erőn felül is igyekezett mindent megtenni a lakosság védelme érdekében. Sok száz kontaktkutatást és sok ezer hatósági házikarantén-ellenőrzést hajtottak végre.

szb

Vigyázat, csalók! A közelmúltban két 60 év feletti, Telkiben élő, illetve településünkön dolgozó személy csalt ki pénzt több áldozattól>>

Fel