Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Vigyázat, csalók!

atveres_csalas

A bűnözők mindig újabb és újabb módszerekkel rukkolnak elő annak érdekében, hogy mások javait megkaparinthassák. Az egyik leggyakoribb bűnelkövetési mód napjainkban a trükkös csalás, amelynek számtalan formája létezik.

A rendőrség időről időre felhívja az állampolgárok figyelmét az úgynevezett unokázós csalásra, amelyet általában idős emberek sérelmére követnek el, egy hihetőnek tűnő, de valójában hamis történettel elorozva az áldozatok pénzét. Az internetes átverések széles köre szintén veszélyként lebeg a potenciális áldozatok felett, akik sajnos gyakran belesétálnak az eléjük tett csapdába, és önként adják át ingóságaikat, banki jelszavaikat a bűnelkövetőknek.

Nemrégiben pedig két 60 év feletti, Telkiben élő, illetve településünkön dolgozó személy csalt ki pénzt több áldozattól, egyikőjük állítólagos örökségének hozzájutását segítendő, valójában azonban saját életvitelük fedezetét megteremtvén. A bűncselekmény-sorozat kapcsán a nyomozati szakasz már lezárult, és a vád szerint a két idős nő rendszeresen kért kisebb-nagyobb összegű – összességében tízmilliós nagyságrendű – kölcsönöket olyanoktól, akiknek korábban a bizalmába férkőztek – köztük például olyan személytől is, akinek egyikük a szomszédságában bérelte budapesti lakását. A gyanúsítottak a kölcsönöket egyfajta befektetésként állították be, jól felépített háttértörténetet előadva. Áldozataik úgy adtak nekik pénzt, hogy eleinte fel sem merült bennük, átverik őket.

Az eset kapcsán fontos újra és újra felhívni a figyelmet arra, hogy legyünk gyanakvóbbak, ha egy általunk nem olyan régen vagy nem olyan jól ismert személy pénzt kér tőlünk. Az unokázós csalások kapcsán is gyakran elhangzik, és e helyütt is érvényes: ne adjunk pénzt ismeretleneknek, bármit is mondjanak, akármilyen határozottan állítsanak egy kitalált, akár hihetőnek is tűnő történetet! Egyeztessünk közeli családtagjainkkal, mielőtt bárkinek pénzt adnánk, vagy befektetnénk megtakarításainkat! Az egészséges gyanakvás segít, hogy ne váljunk áldozatokká!

Mivel a fent említett személyek itt élnek, illetve dolgoznak, feltételezhető, hogy többek bizalmába is beférkőzhettek, így ha a leírtakhoz hasonló eset történt meg Önnel, Ön is csalók áldozatává vált, értesítse a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es telefonszámon, illetve megírhatja történetét szerkesztőségünknek is a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímre küldött elektronikus levélben.

szb

(Képünk csupán illusztráció.)

Fel