Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Zárd kulcsra! - Vigyázat, besurranó tolvajok!

besurrano_tolvajlas

A rendőrség a nyári időszakban jellemző bűncselekménytípusra hívja fel a figyelmet.

Igaz a mondás, miszerint alkalom szüli a tolvajt, de az, hogy ezt az alkalmat megteremjük-e, már a mi döntésünk. Körültekintéssel, odafigyeléssel elkerülhető a sértetté válás bosszúsága.

A besurranó tolvajok többnyire a nyitva hagyott ajtón mennek be az ingatlanba, így a nyílászárók védelme a legfontosabb. Kellő odafigyelés mellett alkalmazzunk Magyar Biztosítók Szövetsége által minősített mechanikai (pl.: lánc, rács, stb.), elektronikai biztonságtechnikai eszközöket, de egy házőrző kutya is hasznos lehet.

A betörések elleni védelem:

  • egyrészt jelzi az elkövetők számára, hogy nem lesz könnyű dolga, tehát megelőzési funkciója van,
  • másrészt feltartja a tolvajt, esetenként olyan hosszú időre, ami már elegendő arra, hogy leleplezzék, tetten érjék őt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság javasolja a védelmi eszközökön túl az alábbi tanácsokat betartani:

  • Otthon tartózkodáskor, napközben is zárja be a kertkaput, a bejárati ajtót, mert nem biztos, hogy észreveszi a hívatlan látogatót. Miközben a szobában tévézik, pihen, tesz-vesz, a besurranó tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeit.
  • Ha csak rövid időre hagyja el lakását, házát, például kimegy a kertbe, vendégeit kíséri ki, vagy éppen ismerőseivel vált pár szót az udvaron, akkor is mindig zárja be az ajtókat (pl.: terasz-, hátsó-, vagy garázsajtót) és ablakokat (még a fürdőszobai vagy mellékhelyiségen lévőket is).
  • Az ingatlan szellőztetésekor is legyen óvatos! Felügyelet nélkül ne hagyja tárva-nyitva földszinti, emeleti függőfolyosóra nyíló lakása vagy kertes háza ajtajait, ablakait! Ellenkező esetben az elkövető egy pillanat alatt bejuthat az ingatlanba és mindent visz, ami könnyen mozdítható.

Bűncselekmény észlelésekor a legrövidebb időn belül értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon, közölve a szükséges információkat (pl. személyleírás, menekülés iránya, eszköze, mit vitt el, stb.)! A helyszínt hagyja érintetlenül, ha mégis történt bármilyen változtatás, azt jelezze a kiérkező rendőröknek.

A tetten ért elkövetőt bárki elfoghatja, és a rendőrség kiérkezéséig a helyszínen visszatarthatja. Ennek lehetőségét azonban adott helyzetet mérlegelve kell dönteni. Ne keveredjen a betörővel dulakodásba, mert nem tudhatja, milyen agresszív reakciót válthat ki belőle az ellenkezés. Tettenérés esetén a lehető leghamarabb kérjen segítséget elsősorban a rendőrségtől, de hangos kiabálására akár a szomszédok is felfigyelhetnek és tudnak segíteni.

Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat

Fel