Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

A polgármester naplója: December, mit mond a hóember?

adozas

Járvány, ünnepek

Itt a tél, az év vége. Nem tudhatjuk, lesz-e idén fehér karácsony, és nem tudhatjuk, hogy mikor tetőzik majd a járvány, és hogy honnét lehet számolni majd a lassú leereszkedés idejét a járványgörbe ívén, amikor még hosszú hetekig ugyanilyen kockázatos, és veszélyes marad a helyzet, de napról napra csökkennek a szomorú számok. Azt azonban lehet látni, hogy napok óta százötven felett van a halálozások száma, és elképesztően magas a tesztpozitívok aránya a teljes tesztelt lakosságon belül. Soha nem volt még ilyen rossz a járványhelyzet.

Előttünk a karácsony. Ha óvatlanok leszünk, a karácsony sokak számára nem várt meglepetést hozhat egy-egy fertőzés formájában. A szilveszterről nem is beszélve. Idén még a hóembernek sem javasolt a közösségi élet.

Tavaszra elképzelhető, hogy lesz már elérhető oltóanyag, és az előttünk álló fél-egy év a társadalmi védettség nagyszámú beoltott egyének útján való eléréséről fog szólni. Ehhez a várva várt állapothoz azonban el is kell jutni. Minden szakember óvatosságra, türelemre és fegyelmezett védekezésre hív. Most kell kitartani, odafigyelni, most nem szabad feladni.

Mi múlik ezen? Az egészségünkön, szeretteink életén túl ez az út vezet a lehető leggyorsabb visszarendeződéshez, a lehető legkisebb társadalmi, gazdasági kárhoz és ahhoz, hogy tavasszal elkerüljük a harmadik hullámot egy újabb lezárással, újabb korlátozással, vagy ezek késedelmes, elmulasztott bevezetése miatti újabb tömeges elhalálozásokkal.

Csak visszhangozni tudom a szakemberek álláspontját: az idei karácsony a járványhelyzet súlyos szakaszára esik. Felelős ember nem viselkedhet úgy, mintha nem így lenne. Bölcsebb dolog a valóságot elfogadva óvatosnak lenni, mint ragaszkodva a vágyálomhoz, bajt, akár nagy bajt okozni családtagjainknak, szeretteinknek.

Adó, válság

A járvány természetszerűleg gazdasági következményekkel is jár. A következő esztendő nehéz lesz az önkormányzatok számára, hiszen a bevételek csökkenése, a kiadások növekedése és az infláció mellé központi forráselvonásokat is kaptunk. Igyekszünk nagyon takarékosan működni és átvészelni ezt az időszakot. A lakosságot közvetlenül terhelő adónemeken (építményadó, telekadó) nem változtattunk és nem vezettünk be sem kommunális adót, sem más kisadót.

Az idegenforgalmi adó mértékét enyhén növeltük, vendégéjszakánként 450 Ft-ról 500 Ft-ra. Ennek jelen helyzetben kevés jelentősége van. A helyi iparűzési adó mértékét 1,8%-ról a térségünkben általánosnak mondható 2%-ra emeltük a jogszabályban meghatározott november 30-i határnapig. December elsején éjjel azonban megjelent egy kormányrendelet, aminek alapján még ezek a kis változtatások sem lehetségesek. Nem léphetnek hatályba azok az önkormányzati rendeletek, amelyeket a magukra maradt polgármesterek településeik érdekében az elmúlt nehéz napokban meghoztak.

Mivel még nem került le a terítékről az iparűzési adó teljes, vagy részleges elvonásának, felfüggesztésének kérdése, gondolnunk kell arra, hogy egy ilyen esetleges lépésnek milyen következményei lehetnek a gazdálkodásra. Az esetleges elvonás esetén az önkormányzatok számára valamiféle normatív forrást kell biztosítania a központi költségvetésnek, hacsak a Kormány nem akar tömeges önkormányzati csődöket. Ennek a forrásnak az alapja sokféle számítás lehet, mégis valószínű, hogy ha lesz ilyen, akkor a szolidaritási hozzájárulás számítási metódusához hasonló algoritmus alapján lehet valamilyen normatív támogatást meghatározni. Ennek az alapja pedig a becsült iparűzési adó lehet.

Várható, hogy – ha nem is lesz a gépjárműadóhoz hasonló teljes körű elvonás a helyi iparűzési adóval kapcsolatban – 2021-ben további változások történhetnek. Leírhatóvá tehetik az értékcsökkenést az adóalapból, beruházásösztönző kedvezmények igénybevételével csökkenthetik az adóalapot a különféle költségek leszámításának, vagy ezek összegének többszörösével, felfüggeszthetik az adóbehajtásokat. De akár teljes mértékben el is vonhatják az iparűzési adót, ahogy ezt más adónemekkel már megtették. Bármi megtörténhet. Ezen intézkedések, vagy összességük okozhat tervezhetetlenül és tőlünk függetlenül jelentős kiesést bevételeinken. A jövő év a járványon túl az alkalmazkodás és válság éve lesz.

Év vége, év eleje

Nehéz év áll mögöttünk. 2020-ban összesen lassan fél esztendeje tart a különleges jogrend, amikor a polgármester egyszemélyi felelősséget visel, és az egész esztendőt meghatározta a járványveszély. Mindenkinek a hétköznapjait átalakította a betegség, és mindenkinek a tudatába, tudatalattijába befészkelte magát a bizonytalanság vagy akár a félelem is.

Mégsem búcsúztathatjuk az óévet panasszal. Világunk nem omlott össze. Tartjuk magunkat, a hétfőt kedd követi, mindenki ellátja a feladatát, első helyen az egészségügyben dolgozók, akikre csak a legnagyobb tisztelettel gondolhatunk. De ott állnak a vártán a szociális dolgozók, a pedagógusok, a közrendet biztosítók, az ellátásban, közigazgatásban dolgozók, a szülők, az otthonról dolgozók, a távoktatásban tanulók, mindenki, akivel közösen végigcsináltuk ezt az esztendőt. Panasz helyett köszönet jár mindenkinek.

Nehéz év áll előttünk. Még sokáig tartani fog a járvány és még tovább fogjuk nyögni a megszorításokat és gazdasági hatásokat. De minden újraépíthető, újrakezdhető, ha van kivel újraépíteni, újrakezdeni.

Év végi jókívánságom sem lehet más idén: mindenkinek kívánok jó egészséget, erőt, kitartást! Vigyázzanak magukra és szeretteikre! Gondoljanak azokra is, akik idén a járvány miatt, vagy attól függetlenül, de egyedül kénytelenek eltölteni a karácsonyt!

Deltai Károly
polgármester

(A cikk a Telki Napló novemberi számának Polgármester naplója.) 

Fel