Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Elnapolt adóreform

ado_penzugy

Mint az ismeretes, néhány hónappal ezelőtt megkezdtük a helyi adórendelet felülvizsgálatát.

Minden évben november 30-ig el kell dönteni, hogy változtatunk-e az érvényben lévő adórendeleten, ami következő év költségvetésének egyik lába, és mivel nagyon régóta nem történt érdemi változás az adóstruktúrában, viszont a világ sokat változott, és túlzás nélkül, olyan drámai fordulatokat produkált, amelyek alapjaiban forgatták fel életünket, úgy gondoltuk, időszerű a felülvizsgálat.

A megkezdett munkát a járvány és a járvány miatt másodszor is elrendelt különleges jogrend megszakította. A képviselő-testület nem tudta végigtárgyalni a folyamatot, és a szükséges szakmai, valamint lakossági egyeztetések sem tudtak teljes mértékben megtörténni. Mivel a járványhelyzet miatt a lakosság pénzügyi teljesítőképessége is megváltozhatott, úgy döntöttünk, hogy a teljes adóreformot elhalasztjuk a járvány utáni időkre, és az adórendeletben csak a lehető legkisebb módosításokat hajtjuk végre.

Új adónemet nem vezettünk be és a lakosságot érintő adónemeket, az építmény- és telekadót is változatlanul hagytuk.

A következő év költségvetése bizonytalan. Nem tudjuk, hogy az önkormányzatokat ért eddigi központi elvonásokat, megszorításokat követik-e újabbak, hisz komolyan megfogalmazódtak ilyen irányú javaslatok az utóbbi napokban. Ha igen, akkor alkalmazkodnunk kell majd, ameddig erre képesek vagyunk. Az iparűzési adó esetleges elvonását azonban aligha viselnénk el, az elvonással közel azonos költségvetési támogatás nélkül. Addig azonban, amíg ez és néhány más fontos kérdés eldől, azt gondoljuk, hogy az előttünk álló nehéznek ígérkező időszakot kiadáscsökkentéssel, megtakarítással igyekszünk átvészelni. A cél az, hogy egyik terület se szenvedjen visszafordíthatatlan károkat, megőrizzük az intézményeket, a munkahelyeket és tovább üzemeltessük Telkit.

Deltai Károly
polgármester

Fel