Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Madárgyűrűzés mindenkinek!

madargyuruzes1

A KoKuKK Egyesület szervezésében 2023. február 25-én, szombaton 10 és 13 óra között újra madárgyűrűzési bemutatót tart Kocsis Zsuzsa, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa.

A foglalkozás gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt élvezetes családi program, a részvétel ingyenes. Kérjük, a foglalkozás zavartalansága érdekében kutyát ne hozzanak magukkal!

A bemutató helyszíne az Öreg Tölgy Tanösvény nyitótáblájánál, az erdőszéli padoknál lesz. Az oda vezető földút a Rozmaring utcáról nyílik, és zöld négyzet turistajelzés is jelöli.

Rossz idő – erős szél, eső – esetén a madárgyűrűzés elmarad! Erről aznap tájékoztatást adunk a Telki Facebook-csoportban, továbbá érdeklődni lehet a 06-20-321-9707-es telefonszámon is.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

KoKuKK Egyesület

Mi fán terem a madárgyűrűzés?

A madárgyűrűzés egy kutatási módszer, amely a madarak egyedi jelölésén alapul. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy megkerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról.

A madarak jelölésére használt, egyedi kóddal ellátott fém lábgyűrűt először 1899-ben alkalmazták. Magyarországon – Dánia és Németország után – a világon harmadikként, 1908-ban gyűrűzték meg az első madarakat. Az adatok tudományos feldolgozását ma már nemzetközileg összehangolt rendszerekben végzik.

A gyűrűzendő madarak befogására módszerek, csapdák, berendezések százait kísérletezték ki. A legelterjedtebb fogóeszköz az úgynevezett függönyháló, amely a kis és kisebb-közepes méretű fajok esetében használható hatékonyan. Szombaton mi is egy ilyet fogunk látni.

madargyuruzes2

madargyuruzes3

Fel