Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Turistaház karbonlábnyom nélkül - átadták a megújult Anna-laki szálláshelyet

anna-laki_vadaszhaz1

A Budai-hegységben, Telki, Nagykovácsi környékén túrázók kihagyhatatlan pihenője, Fekete István regényeinek illusztrátora, Csergezán Pál tájkép és vadászfestő egykori alkotóhelye, a közel 5 ezer négyzetméteres erdei tisztással körülvett Anna-lak ismét várja a kirándulókat. A férőhelyek és a vizesblokkok száma megduplázódott, az energiát pedig teljes mértékben megújuló forrásból nyeri az immár 22 főt is fogadni képes, 2021. július 2-án átadott, megújult szálláshely.

A XX. század elején épült szálláshely eredetileg erdészlaknak készült és évtizedekig zárt volt a túrázók előtt. Az utóbbi évtizedekben azonban már kulcsosházként működött és nagyon népszerű az erdei kirándulók között. A közel ötezer négyzetméteres, tölgyesekkel és fenyőfákkal körülvett, napfényes, csendes réten álló Anna-lak magával ragadó hangulatát többek között jól jellemzi, hogy a Fekete István-regények illusztrátora, a közismert természetfestő, Csergezán Pál szeretett alkotóhelye és kívánsága szerinti végső nyughelye is itt van, síremlékét a tisztás szélén álló fák őrzik. Az Anna-lak mellett vezet az út a festőről elnevezett, a Budai-hegység legmagasabb pontján álló modern és merész ívű kilátóhoz, amelyből 100 kilométeres körpanorámát csodálhatunk meg. Jó időben többek között láthatjuk az Alacsony-Tátra csúcsait, a Mátrát, az Esztergomi Bazilikát, a János-hegyet és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján, a 756 méter magas Pilis-tetőn álló a Boldog Özséb kilátót is.

anna-laki_vadaszhaz2

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program segítségével újjászületett Anna-lak a korszerűsítés előtt csak 10 fő számára tudott szállást biztosítani, a fejlesztésnek köszönhetően immár négy szoba alkalmas éjszakai pihenésre, így a pótágyazással akár egy kisebb osztály – 20-22 fő – többnapos kirándulásának, környezeti nevelési programjának is helyszíne lehet. A több vendég kiszolgálása érdekében a vizesblokkok száma egyről háromra nőtt, a szobák és a konyha pedig új bútorokat kaptak. A környezeti fenntarthatóságot szem előtt tartva, a ház áramellátását teljes egészében megújuló energiából, napelemek segítségével biztosítják, 2,8 kW összteljesítménnyel.

Anna-lak_PPZRT_3

Az Anna-lak átadó eseményén részt vett Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára, Petényi Mirkó, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója, valamint Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

Képek és szöveg forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.

Fel