Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Boldogabb, egészségesebb élet – tréning a tudatos szexuális nevelésért

2022_05_02_szexualis_neveles

Ugye megegyezhetünk abban, hogy gyermekeink a mi igazi kincseink, jövőnk igazi letéteményesei? Szülőként természetes vágyunk, hogy a legjobb életet biztosítsuk a számukra. A nevelés során adhatjuk át gyermekeinknek értékeinket, hagyományainkat és mintáinkat. Így ők viszik tovább a munkához, a tanuláshoz, az egészséghez, a különféle emberekhez, és a világ teljességéhez való viszonyulásainkat. A képhez hozzátartozik a nemiséggel kapcsolatos ismeretanyagunk is, amely egy nagyon ingoványos terület, mert sokféleképpen gondolkodunk róla, felnőttként is nagyon eltérő lehet az érzékenységünk, tudásunk a témával kapcsolatban.

Mégis, miért fontos erről beszélnünk? A gyerekek nagyon sok időt töltenek az iskolában, óvodában, járnak-kelnek az utcán és aktívan használják az infokommunikációs eszközöket. A médiából kontrollálhatatlan mennyiségű és minőségű kép, hang ömlik a nyakukba, óhatatlanul találkoznak kéretlen tartalmakkal. Nem tarthatjuk burokban az utódainkat, ezért inkább vértezzük fel olyan tudással, ami legalább megközelítőleg a kívánatos ösvényen tartja őket. Ha szülőként továbbra is mi szeretnénk eldönteni, hogy milyen értékrendet adjunk át gyermekeinknek, akkor ez tudatos felkészülést igényel tőlünk.

Mindemellett az iskolákba, óvodákba is különféle családi háttérrel érkeznek a nebulók, így rajtuk keresztül a családok is hatással vannak egymásra. Például: a visszafogottabb környezetből érkező gyermeket megbotránkoztathat egy intenzívebb viselkedésmintákkal érkező társának viselkedése, ezt az élményt hazaviszi, és innentől az ő szüleinek feladata, hogy megnyugtató választ adjon a kérdéseire. Vagy fordítva; a gyermek nem érti, hogy általa megszokott, és a családjában elfogadott viselkedésmód miért jelent problémát az iskolában. Sajnálatos módon országosan megfigyelhető, hogy az iskolákban előforduló szexuális tartalmú zaklatások megnövekedtek mind a fizikai, mind pedig a virtuális térben. Egyértelműen látszik, hogy a gyerekek nem értik, mi történik velük, és nincsenek eszközeik arra, hogy megfelelően kezeljék szexuális jellegű késztetéseiket.

Ezért szülőként kiemelt feladatunk, hogy az érzékenyebb lelkületű gyermeknek megtanítsuk, hogyan tudja megvédeni magát, hogyan mondjon nemet az őt érő atrocitásokra. Vagy megmutassuk az ösztönösen viselkedő gyerekünknek, mire figyeljen, hogy észrevegye; a viselkedése már nem elfogadható sem a kortársai, sem pedig a róla gondoskodó felnőttek szempontjából.

Különösen fontos ez, amikor ennyi egymásnak ellentmondó információ bombázza a fiatalokat a témában, ráadásul a nemiség a nyilvános kommunikáció figyelemfelkeltésre szemérmetlenül felhasznált eszköze, hiszen ösztönös érzékeinkre hat.

A HÍD Család- és Gyermekjóléti Központ berkein belül május elejétől új kihívásokat rejtő tanulási lehetőséget kínálunk szülők, leendő szülők és nagyszülők részére. Hat alkalmas tréningsorozatunkon a nemi érés, a szexualitás témáit járjuk körül. Továbbá összegyűjtjük azokat a nevelési eszközöket, amelyek segítségével gyermekeink felnövekedése kapcsán végig megtarthatjuk a bizalmat, az irányítást. Az alkalmakon való részvétel a szokásainkhoz híven ingyenes, de írásos jelentkezéshez kötött. Jelentkezéseket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várjuk.

Helyszín: Generációk Háza, Budakeszi, Erdő u. 83.

Időpontok: május 2.; 9.; 16.; 23.; 30.; és június 13.

17:00-19:00 óráig

Várjuk Önöket szeretettel:
Biczók Csermely Zsófia és Darvas Péter - trénerek

Fel