Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Telkiben töretlen a gyermekvállalási kedv

Csaladbarat_Telki1

Telki az elmúlt negyedszázad, azaz egy generációnyi periódus folyamán a költözési és demográfiai folyamatok révén rengeteg gyermeknek lett az otthona. Jellemző falunkban, hogy sok a (három vagy annál több gyermeket nevelő) nagycsalád, így a község az utóbbi évtizedek során az ország egyik legifjabb korfájú településévé vált.

A lakosság korcsoportos megoszlásból jól leolvasható, hogy a 0-18 éves korosztályba tartozók a teljes lakosság több mint 28 százalékát adják. Az ebbe a korosztályba tartozó korcsoportok közül az óvodás és általános iskolás korúak száma a legmagasabb – ők teszik ki a 0-18 éves korosztálynak több mint 65 százalékát. 

Csaladbarat_Telki_korfa

Az elmúlt években Telkiben született gyermekek száma szintén örvendetes képet mutat: 2016-ban 30, 2017-ben 38, 2018-ban 34, míg 2019-ben 38 újszülöttet köszönthettek a községben élő családok. (Rajtuk kívül ráadásul éves szinten akár több tucatnyi kisgyermek is érkezett Telkibe az ideköltöző szüleikkel együtt.)

A magas gyermekszám, valamint az itt élő nagycsaládok országos átlagot meghaladó aránya miatt az elmúlt években többször is bővítésre került az óvoda, valamint az iskola, és jelenleg is maximális vagy ahhoz közeli kihasználtsággal üzemelnek ezen intézmények.

A telki Csibe Bölcsődébe jelenleg 22 gyermek jár, ami azt jelenti, hogy az intézmény teljes kapacitással működik. (Szerencsére ugyanakkor idén szeptemberre minden felvételi igényt ki tudtak elégíteni.) A Telki Zöldmanó Óvodában hat vegyes-életkorú csoport van, egy csoportba pedig csak tanköteles korú gyerekek járnak. A 2020. szeptember 1-jei létszám 157 fő. A köznevelési törvény alapján az óvodákban az átlaglétszám 20, a maximális pedig 25 fő. A Zöldmanóban a csoportok egy kivétellel (ahol 18-an vannak) mind 21-25-fősek.

A Pipacsvirág Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola a 2020/21-es tanévet három első osztállyal kezdte, amelyek 21-24 fővel indultak. A negyedik évfolyamon szintén három, 18-24-fős osztály van, a többi évfolyamon pedig kettő-kettő osztály van, 19-30 fővel. Az iskolába jelenleg járó gyermekek összlétszáma 421.

Büszkék vagyunk rá, hogy Telkinek, a telkieknek ennyire fontosak a gyermekek, és a települést, ahol élünk, az utóbbi évtizedekben igazi gyermek- és családközpontú gondolkodás jellemezte. Reméljük, hogy fennmarad, sőt, talán még tovább erősödhet ez a lendület, és a következő évtizedekben is megmaradhatunk ilyen fiatalos, vidám, gyermekzsivajtól hangos lakóközösségnek!

szb

(Az adatok forrása: KSH, intézmények, Védőnői Szolgálat)

Csaladbarat_Telki2

A fotók a 2019-es Telki Fesztiválon készültek. Fotósok: Messzi Ke, szb

Fel