Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Menekültellátás Telkiben

menekultellatas_telkiben

Mint ismeretes, az egy hónappal ezelőtt kitört orosz-ukrán háború miatt menekülők ellátásából Telki is igyekszik kivenni a részét egyénileg, cégek által, civil és karitatív szervezetek révén és önkormányzati téren is. Széleskörű összefogás, önkéntes aktivitás vette kezdetét. Gyűltek az adományok, a felajánlások, sokan segítettek elszállásolásban, utaztatásban, adomány eljuttatásában. Telki a legjobb arcát mutatta meg.

Telki Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a válság kezdetén úgy határozott, hogy az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére a 2022. évi költségvetéséből 1 millió forint keretösszeget különít el.

Az önkormányzat adománygyűjtő alszámlát nyitott és meghirdette a ,,Telki Segít” kezdeményezést. Erre a számlára fogadjuk a lakossági adományokat és az adománygyűjtő számlára érkező összegekről külön nyilvántartást vezetünk.

Az elkülönített önkormányzati támogatás összege és a beérkezett lakossági adomány felhasználása a Budajenő Római Katolikus Plébánia helyi karitatív szervezete, a Telki Karitász csoport közreműködésével történik, azzal a megkötéssel, hogy az átadott pénzösszeg felhasználása során elsődleges prioritáskánt a Telki Katolikus Közösségi Házba befogadott és elszállásolt ukrajnai menekültek ellátása szerepel.

A számlára eddig rendkívül gyorsan, fantasztikus mértékű felajánlások érkeztek. Jelen tájékoztató írásáig 1.920.000 Ft érkezett harminc feletti adományozótól, 10.000 Ft és 1.000.000 Ft közötti összegekben. Ez sok mindenre ad lehetőséget.

A felajánlásokat az önkormányzat által biztosított forrással együtt csak és kizárólag a menekültek megsegítésére, ellátására lehet fordítani. Egyeztetés történt a Karitász és a telki Szociális Biztosság között, illetve az érintett szervezetekkel és kidolgoztuk a támogatási módszertant. A beérkezett adományokat a saját forrással együtt átengedtük a Telki Karitásznak, amely a támogató, segítő tevékenység helyi szakmai, karitatív szervezete.

A katolikus közösségi házba folyamatosan érkező, ott elszállásolt személyek ellátásán kívül a Telki Karitász és Telki Község Önkormányzatának Szociális Bizottsága fog segíteni a magánházaknál befogadottakkal kapcsolatos esetleges feladatokban is, amennyiben ezt a befogadók kérik. Elsősorban nem közvetlen pénzügyi támogatásról lehet szó, bár egyes esetekben – vonatjegyek vásárlása, illetékek befizetése, stb. – erre is szükség lehet, hanem például meleg étel biztosításában, gyógyszerek beszerzésében, stb. A segélyalapban összegyűlt forrás tehát a magánszállásokon befogadottak ellátásához is hozzájárulhat.

Sok önkéntes ajánlott fel szakmai segítséget, jogsegélyt, fordítást, stb. A Telki Polgármesteri Hivatal is igyekszik segíteni az éppen aktuális jogi, eljárásrendi kérdésekben, szervezési feladatokban.

Ahhoz, hogy a Telki Karitász, a Szociális Bizottság, a magán szállásadók, a civil segítők koordináltan tudjanak tevékenykedni, és egymással kommunikálni, létrehoztunk egy Facebook-csoportot, melynek elérhetősége a cikk alján található. Kérjük, hogy akik befogadtak menekülteket, vagy részt vesznek támogatóként, lépjenek be ebbe a csoportba! A csoportban lévők váljanak egymás ismerőseivé és vegyék fel egymással a kapcsolatot. Ez a csoport lesz a segítő munkában részvevők platformja. Itt igyekezni fogunk minél több hasznos információt, elérhetőséget megadni, illetve itt lehet majd segítséget kérni, felajánlani, és hozzájutni az Alap forrásaiból biztosítható segítségekhez.

A "Telki segít" Facebook-csoport IDE KATTINTVA elérhető.

Köszönet minden támogatónak, segítőnek, önkéntesnek!

Deltai Károly polgármester, Telki Karitász, Telki Község Önkormányzatának Szociális Bizottsága


Kérjük, támogassa továbbra is a menekültellátást, csatlakozzon az ellátásban résztvevők köréhez!

Pénzügyi felajánlásokat továbbra is várjuk a Telki Önkormányzat segélyalapja elkülönített számlaszámára:

11742348-15441881-10500020

Megjegyzés rovatba kérjük, írják be, hogy Menekültellátás.

Fel