Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Megmaradásunk Oszlopai

megmaradasunk_oszlopai_gyimesbukk

Igazi kuriózum jön létre Telkiben – most Ön is támogathatja a megvalósítást!

Kedves Telkiek!

Gyimesbükkel történt testvértelepülési megállapodásunk 10 éves évfordulója alkalmával megfogalmazódott a gondolat egy nemzeti összetartozást szimbolizáló, méltó emlékmű létesítéséről Telkiben. A gyimesbükki „Megmaradásunk Oszlopainak” másolatait (ahogy azok a Telki Kultúra Közhasznú Alapítvány 2020-ban kiadott falinaptárában – részletek itt: https://falinaptar2020gyimesbukk.webnode.hu/ – szerepeltek, de Telkihez igazítva az évszámokat és a jeleket, kísérő szövegeket) szeretnénk elhelyezni Telkiben, úgy, hogy az egyes kopjafák külön-külön helyekre, az Életre Vezető Kulcsszavakhoz kapcsolódó helyszínekre kerüljenek (kis, nyomtatott kiadvány, honlap és a kopjafák mellett elhelyezett, tájékoztató táblák vezetik majd végig a látogatókat és érdeklődőket Telkin).

Az eredeti, 2013-ban Gyimesbükkön készült kopjafasor gyönyörűen fogalmazza meg és mutatja be, magyarázza el a határon kívül rekedt magyarság megmaradásához szükséges kulcsfogalmakat, ráirányítva a figyelmet közös feladatainkra és a Kárpát-medence hosszú távú tennivalóira is. Ezzel az emlékművel méltó módon állíthatunk emléket 10 éves testvértelepülési kapcsolatunknak és a nemzeti összetartozásnak, egyben rámutatunk arra, hogy melyek a tennivalóink, erősítjük a Telki és Gyimesbükk közötti testvértelepülési kapcsolatokat, és olyan látnivalót hozunk létre Telkiben, amely végre igazi, egyedi, csak ránk jellemző és csak itt megtekinthető különlegesség, kuriózum, olyan emlékmű-együttes, amely sokfelé repítheti igazi, pozitív üzenettel Telkit és az itt lakókat is büszkévé teheti.

Alapos előkészítést követően meghatároztuk azokat a helyszíneket, ahol a 11 kopjafa-oszlopot fogjuk letelepíteni, és összegyűjtöttük Telki történetének jelentős évszámait, és összekapcsoltuk az oszlopokhoz tartozó fogalmakat, évszámokat, helyszíneket.

Az emlékmű megvalósítása tervezett költségének nagy részét az önkormányzat biztosítaná, részben pedig lakossági adakozásból történne. Ezért kérjük mindazok támogatását, akik a határon túli magyarság és gyimesi csángó testvéreink megmaradását, és a velük erősítendő lelki hidat fontosnak gondolják, hogy anyagi lehetőségeikhez illeszkedve támogassák a megvalósulást. Az oszlopok átadásának tervezett időpontja 2021. december 1-je.

Adományaikat a Telki Kultúra Közhasznú Alapítvány gyimesbükki kapcsolatok támogatására létrehozott számlájára utalhatják: 11742348-20021520

Bármely kérdés esetén készséggel állok a támogatók szíves rendelkezésére!

Köszönettel, a szervezők nevében is,
Móczár Gábor
testvértelepülési referens
a Telki Kultúra Közhasznú Alapítvány elnöke
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Fel