Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Választási tájékoztató

valasztas

Az országgyűlési képviselők 2022. évi általános választását Magyarország Köztársasági Elnöke 2022. április 3. napjára tűzte ki.

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, ahol az állampolgárok egyéni képviselőjelöltekre, illetve országos listákra (párt, illetve nemzetiségi) szavazhatnak.

Az országgyűlési képviselők választása során a választópolgárok 106 egyéni országgyűlési képviselőt választhatnak, országos listán pedig 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el.

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, azaz 2022. február 12. napján indul. Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez legalább ötszáz ajánlás szükséges, a jelöltek 2022. február 25. napján 16 óráig gyűjthetik ezeket az ajánlóíveken.

Országos listát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében, és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet tudott állítani.

Közös egyéni jelöltek alapján közös lista állítható.

Országos nemzetiségi önkormányzat is állíthat listát, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges.

Az országos listákat legkésőbb 2022. február 26. napján 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Népszavazás

Április 3. napján kerül lebonyolításra az alábbi négy kérdésben a Magyarország Kormánya által kezdeményezett országos népszavazás is.

A választás és a népszavazás (továbbiakban együttesen: választás) kitűzéséről, és arról, hogy a választópolgár mely szavazókörben gyakorolhatja választójogát, a Nemzeti Választási Iroda Értesítőben tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárokat a 2022. január 26-i állapotnak megfelelően, legkésőbb 2022. február 11-ig.

A választópolgároknak a központi névjegyzékben továbbra is lehetőségük van:

 1. Segítséget kérni a választójog gyakorlásához, így a látássérült választópolgár igényelhet Braille-írással ellátott szavazósablont március 25-én 16 óráig.
 2. A személyes adatok kiadását megtiltani.
 3. A nemzetiségi névjegyzékbe való felvételt kérni akár úgy is, hogy az országgyűlési választáson a választópolgár az egyéni képviselőjelölt mellett a nemzetiség által állított listára szavaz, ekkor azonban országos pártlistára nem adhatja le voksát. Az erre vonatkozó kérelem benyújtásának határideje 2022. március 18. 16.00 óra, míg törlésére levélben, vagy elektronikus azonosítás nélkül, elektronikusan 2022. március 30-án 16.00 óráig, személyesen, vagy elektronikus azonosítással, elektronikusan április 1-jén 16.00 óráig.

Az, hogy a választópolgár mely szavazókörben szavazhat, az állandó lakóhelye alapján kerül meghatározásra. Községünkben 4 szavazókör került kialakításra, melynek pontos helyszínéről, illetve arról, hogy melyik választópolgár, melyik szavazókörbe tartozik, az értesítőben értesülnek a választópolgárok.

A szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmekről

ÁTJELENTKEZÉS

Mikor van rá lehetőség:

Az átjelentkezésre irányuló kérelmet az a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár nyújthatja be 2022. január 27-től, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő szavazókör területén tartózkodik. Átjelentkezni bármelyik magyarországi településre lehet.

A benyújtás módja:

 • Elektronikusan,
 • személyesen mind az állandó lakcíme, mind pedig a bejelentett tartózkodási helye szerinti helyi választási irodánál (HVI-nél),
 • levélben, kizárólag a lakóhelye szerinti HVI-nél.

A benyújtás határideje: A kérelemnek legkésőbb 2022. március 25. napján 16.00 óráig kell a HVI-hez megérkeznie.

Az átjelentkezéssel szavazók Telki 1. számú szavazókör névjegyzékében fognak szerepelni.

A szavazókör címe: 2089 Telki, Muskátli u. 2. (Pipacsvirág Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola)

Az átjelentkezett választópolgár az állandó lakcíme szerinti egyéni választókerületi jelöltekre és az országos listákra szavazhat, valamint természetesen a népszavazás kérdéseire.

Az átjelentkezés visszavonható, annak levélben, vagy elektronikus azonosítás nélkül, elektronikusan 2022. március 25-án 16.00 óráig, személyesen, vagy elektronikus azonosítással, elektronikusan április 1-jén 16.00 óráig kell a HVI-hez megérkeznie.

KÜLKÉPVISELETEN TÖRTÉNŐ SZAVAZÁS IRÁNTI KÉRELEM

Mikor van rá lehetőség:

Aki a szavazás napján külföldön tartózkodik, külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányuló kérelmet terjeszthet elő 2022. január 27-től.

A benyújtás módja:

 • Elektronikusan,
 • személyesen mind az állandó lakcíme, mind pedig a bejelentett tartózkodási helye szerinti HVI-nél,
 • levélben, kizárólag a lakóhelye szerinti HVI-nél.

A benyújtás határideje: A kérelemnek legkésőbb 2022. március 25. napján 16.00 óráig kell a HVI-hez megérkeznie.

A külképviseleti névjegyzékbe vett választópolgár a kérelemben megadott országban, a nagykövetségen vagy főkonzulátuson szavazhat a lakcíme szerinti szavazólapon szereplő jelöltekre, illetve az országos listákra, illetve a népszavazás kérdéseire.

A külképviseleti szavazás iránti kérelem visszavonható, annak március 30-án 16.00 óráig kell a HVI-hez megérkeznie.

MOZGÓURNA IRÁNTI IGÉNY BENYÚJTÁSA

Mikor van rá lehetőség:

Ha a választópolgár egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt a szavazóhelyiségben nem tud megjelenni, mozgóurna iránti kérelmet terjeszthet elő 2022. január 27-től.

A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát, valamint ha nem a lakcímére kéri, akkor a pontos címet is, ahova a mozgóurna kivitelét kéri.

A benyújtás módja:

 • Elektronikusan,
 • írásban személyesen, levélben vagy meghatalmazott útján annál a HVI-nél, amelynek szavazóköri névjegyzékén a választópolgár szerepel (így ha átjelentkezés miatt másik településen szavaz a választópolgár, oda szükséges a kérelmet benyújtani).

A benyújtás határideje: A kérelmet levélben, vagy elektronikus azonosítás nélkül, elektronikus úton március 30-án 16.00 óráig, míg személyesen, vagy elektronikus azonosítással, elektronikus úton április 1-jén 16.00 óráig, ezt követően a szavazás napján 12.00 óráig elektronikus azonosítással, elektronikus úton a HVI-nél, vagy papíralapú kérelemmel a szavazatszámláló bizottságnál lehet benyújtani.

A névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek benyújthatók elektronikusan a www.valasztas.hu honlapon keresztül (elektronikus azonosítás nélkül, valamint elektronikus – ügyfélkapus – azonosítással), továbbá levélben vagy személyesen.

Amennyiben a választással kapcsolatban kérdése merül fel, a Telki Polgármesteri Hivatal munkatársai készséggel állnak rendelkezésre.

A kérelem formanyomtatványok letölthetőek a www.valasztas.hu honlapról, letölthetőek INNEN (átjelentkezés), INNEN (mozgóurna) és INNEN (külképviseleti szavazás), illetve beszerezhetőek a Polgármesteri Hivatalban.

A Helyi Választási Iroda elérhetősége:

2089 Telki, Petőfi u. 1.
Tel: +36-26-920-801
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
HVI vezető: dr. Lack Mónika jegyző

Fel