Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

„Legkésőbb ősz elején megkezdődik a Pátyot és Telkit összekötő út felújítása”

mencer_tamas

- interjú Menczer Tamás országgyűlési képviselővel

Menczer Tamás 1984. március 19-én született Pécsen. A Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karán diplomázott 2006-ban. 2006-tól 2011-ig szerkesztő-riporter és műsorvezető a Duna Televízió Zrt.-nél, majd 2011 és 2015 között az MTVA munkatársa azonos pozícióban. 2015-től a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke, 2017-től a minisztérium kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára, 2018 óta pedig a KKM tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. A 2022. április 3-i országgyűlési választáson a Pest 02. számú választókörzetben egyéni parlamenti képviselői mandátumot szerzett. Németül, angolul felsőfokon beszél. Budakeszin él, református vallású és nős.

- Gratulálunk az egyéni képviselői mandátumához! Hét évnyi külügyminisztériumi munka után milyen érzésekkel lát munkához a parlamentben?

- Először is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett a szavazáson, külön köszönöm mindenkinek, aki megtisztelt a bizalmával és rám szavazott. Egy hosszú versenyen vagyunk túl, aminek a végén nagy győzelmet arattunk. Majdnem 35 ezer szavazatot kaptam, ez példátlan bizalom ebben a választókörzetben, nagy siker, de nagy felelősség is. Szeretnék úgy dolgozni, hogy azok is elégedettek legyenek, akik most nem rám szavaztak.

A parlamenti munka nem idegen számomra. Az elmúlt években a Külügyminisztérium államtitkáraként számos alkalommal képviseltem a tárcát az Országházban. Államtitkárként eddig országos ügyekben képviselhettem a magyar érdekeket, nagy öröm számomra, hogy a budakörnyéki emberek megbíztak az őket érintő, helyi ügyek képviseletével.

- Milyen különleges tervei vannak az előttünk álló négyéves ciklusra? Mit fog tenni azért, hogy akik nem Önre szavaztak, azok is elégedettek lehessenek a budakörnyékiekért végzett munkájával?

- A közösségekben hiszek. A választások előtti időszakban folyamatosan jelen voltam a választókerületben, több mint 280 eseményen vettem részt, és ennek bőven több mint a fele beszélgetés volt. Nemzetiségi, vallási, kulturális közösségekkel; színjátszókkal; sportolókkal; önkéntes tűzoltókkal; polgárőrökkel; hagyományőrzőkkel; faluszépítőkkel és hosszasan tudnám még sorolni. Ők elmondták, hogyan látják a közösségük, a településük és az ország helyzetét, hogyan élik meg a mindennapokat, mivel elégedettek és mivel nem. Ezen beszélgetéseknek is köszönhetően 50 fejlesztési folyamatot, projektet tudtam elindítani vagy támogatni. A fejlesztések között ott van – a teljesség igénye nélkül – például az M1-es autópálya pátyi lehajtója, a budakeszi buszsáv, de építünk egészségházat, körforgalmat, iskolákat, óvodákat és bölcsődéket is. 24 kisebb közösséggel tudtam szövetséget kötni, akik elmondták, mire van szükségük, és közösen elértük, hogy a kormány támogassa őket. Az önkéntes tűzoltók az egyik településen új formaruhát kaptak, a másikon az autóvásárlást segítettük, a táncosokat fellépőruhával, a faluszépítőket új eszközökkel, a hagyományőrzőket az újságjuk elindításával kapcsolatban támogattuk, és ezt még sorolhatnám tovább. Szerintem a politika a lehető legjobb értelmében ott van a mindennapokban, az utcán, a közösségekben. A közösség elmondja, hogyan szeretné alakítani az életét, a politikus feladata az, hogy ezt segítse. Ebben a felfogásban szeretném a munkámat végezni a jövőben is.

- Áttérve a térség lakóit, a telkieket napi szinten is foglalkoztató közlekedés kérdéskörére: jelen állás szerint mikorra készülhet el a pátyi autópálya-lehajtó?

- Tavaly szeptemberben kértem és kaptam meg a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs és a kormány támogatását a beruházáshoz, októberben megkezdődtek az előkészítő földmunkák, márciusban letettük az alapkövet, a kivitelezés a következő szakaszba lépett. A tervek szerint a lehajtó egy év múlva használható lesz. Ha az eredeti terv szerint – az M1-es bővítésének részeként – épült volna meg a lehajtó, akkor leghamarabb 2025-ben vehették volna birtokba a polgárok, vagyis legalább két évet nyerünk.

- Mikor várható a Páty-Telki (gumi)út felújítása? Mikor történhetnek meg az első kapavágások a Budakeszi úti buszsáv kivitelezése kapcsán?

- A pátyi beruházás 6,7 milliárd forint értékű és három részből áll: a lehajtó mellett megépül a pátyi nyugati elkerülő, és a nyár végén, legkésőbb ősz elején megkezdődik a Pátyot és Telkit összekötő út felújítása is. A fejlesztés befejezése után öt település lakóinak a közlekedése válik könnyebbé: megszűnik Biatorbágyon az átmenő forgalom, a Pátyon, Telkiben és Budajenőn élők választási lehetőséget kapnak, merre induljanak el, és ezzel Budakeszi közlekedése is javul.

Jelenleg a budakeszi buszsáv tervezése zajlik, a kivitelezés a következő évben kezdődik a terv szerint. Azonban itt sok múlik a fővároson is, mert egyes vízvezetékeket ki kell cserélni, és ez a főváros hatáskörébe tartozik. Amikora buszsáv elkészül, mindenki, aki a tömegközlekedést választja, akár napi szinten közel egy órát is spórolhat.

Fejlesztjük a buszparkot is: 75 sűrített gázzal működő autóbuszt rendeltünk, és a zöldbuszprogram keretében a kormány 100 elektromos buszt vásárolt, ezek közül 40 a budakörnyéki forgalmat segíti majd.

- Korábban felmerült javaslatként egy „zsilipelős” rendszer bevezetése Budakeszi határán, ami a Telki és Páty felől érkező autósokat korlátozná a bejutásban – kiváltva ezzel az itt élők nemtetszését (egyebek mellett azért, mert a hivatalos ügyeket vagy éppen a nagyobb bevásárlásokat a járásközpontban tudják elintézni a telkiek és pátyiak). Ön mit gondol erről, van realitása egy ilyen elképzelésnek?

- Nem korlátozásban gondolkodom. A buszsáv és a parkolók kiépítése szerintem jó irány. Nyilván nem fog mindenki buszra szállni akkor sem, ha a busz gyorsabb lesz, de a felmérések szerint jelentős azok száma, akik leteszik az autót. Így a forgalom könnyebben halad majd.

- Az elmúlt időszakban több pályázat is megjelent belterületi utak felújítására – a Telki által beadott pályázatokról esetleg lehet már tudni valamit?

- Jelenleg Budakörnyékén 5 településen 23 utcát 4 járdát és 2 országúti szakaszt újítunk fel. A most benyújtott pályázatok elbírálása jelenleg is zajlik. Minden erőmmel azon leszek, hogy minél több fejlesztés valósuljon meg Telkiben is.

- Mi várható a közeljövőben az ukrajnai háború menekültjeinek ellátásával kapcsolatban: központosítva lesz vagy szerepet kapnak ebben az egyes önkormányzatok?

- Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre, mindenkinek segítünk, aki bajban van. (Az interjú elkészültéig) már 570 ezer menekült érkezett hozzánk, mindenki, aki igényli, kap szállást és ellátást. A kormány együttműködik a hat nagy karitatív szervezettel, ezeknek a szervezeteknek összesen 3 milliárd forintot adott a feladataik ellátásához. Dolgoznak a rendőrök, a katonák, a kormányhivatalok és az önkormányzatok munkatársai is természetesen. Magyarországon remek emberek élnek, mert mindenki mindent megtesz, segíteni akar, mindenkinek nagy köszönet jár! Ezúton is köszönöm a választókerület valamennyi önkormányzatának és lakójának a rengeteg munkát és segítséget! Többször láttam gyűjtéseket, tényleg mindenki megteszi, amit tud. Azoknak is segítünk, akik ott maradtak Kárpátalján vagy Ukrajna más területein, a kormányzati segítségnyújtás most már milliárdos nagyságrendű, folyamatosan szállítunk élelmiszert, tisztálkodási szereket, kisbabák ellátásához szükséges eszközöket és egészségügyi felszerelést. Nagyszerű nemzet vagyunk, amely erkölcsileg helyesen jár el: mindenkinek segítünk, de a háborúban nem akarunk részt venni. Ha a háborúban a mi országunk is tönkremegy, segíteni sem tudunk a bajban lévőknek.

- Sok sikert kívánunk a képviselői munkához!

szb

(Az interjú a Telki Napló áprilisi számában jelent meg.)

Fel