Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

„Nagyon fontos, hogy folyamatos járőri jelenlét legyen a településen”

szabo_mate_polgaror_kituntetes1

– a Telki Napló interjúja Szabó Máté polgárőrrel, aki nemrégiben ritka elismerésben részesült

A Telki Polgárőr Egyesület tagja, Szabó Máté az elmúlt időszakban rengeteg szolgálatot teljesített a helyi rendőrökkel. Kiemelkedő munkájáért a Budaörsi Rendőrkapitánytól tavaly év végén dicséretet és jutalmat kapott, ami óriási megtiszteltetést jelent, mivel polgárőr ritkán részesül ilyesfajta elismerésben. Máté a legtöbbször Kürtösi Pál rendőrzászlóssal, a település körzeti megbízottjával járőrözik együtt, aki szintén kapitányi dicséretet kapott.

- Telki Napló: Régóta él Telkiben?

- Szabó Máté: Tősgyökeres telkis vagyok, ide születtem. Szeretek itt lakni, mert ez egy csendes, nyugalmas, békés település, és ezek az értékek számomra nagyon fontosak. A jövőben sem szeretnék innen elkerülni.

- TN: Mióta tagja a Telki Polgárőrségnek?

- Sz.M.: Jó pár éve az egyik fesztiválon odamentem a polgárőrség vezetőjéhez, és kértem tőle tájékoztatást arról, hogyan lehet belépni. Ő készséggel segített, én pedig csatlakoztam az egyesülethez. Akkoriban több betörés is volt a környéken, és elhatároztam, hogy szeretnék ez ellen tenni, és ilyen módon segíteni az embereknek. Azóta is a közbiztonságért és a bűnmegelőzésért dolgozom.

- TN: Egy ilyen fiatalembert mi késztetett arra, hogy csatlakozzon az egyesülethez? Vannak esetleg rendőri ambíciói?

- Sz.M.: Egy nagyon régi elhatározásomból fakad mindez. Kisgyermekkorom óta tudom, hogy az iskola végeztével szeretnék felszerelni a rendőri állományba. Még mikor óvodás voltam, egy rendőrségi napon meg lehetett nézni az autót és kipróbálni a felszereléseket. Ekkor rájöttem, hogy nagyon tetszik mindez, és ezt a szakmát szeretném választani.

- TN: Sokszor látjuk a nagyobb rendezvények biztosításakor, és a közterületek ellenőrzése is fő feladata. Az elismerést főként azért kapta, mert rengeteget van terepen. Átlagosan mennyi időt tölt egy héten a telki közbiztonságot őrizve?

- Sz.M.: Erre nem tudok pontos választ adni, nagyon változó. Amikor Pali (Kürtösi Pál körzeti megbízott) idekerült Telkibe, az egyik rendezvényen egy jót beszélgettünk, és aztán úgy alakult, hogy egyre többet kezdtünk közösen járőrözni. Sokat vagyok terepen egyedül és vele is.

Nemrégiben, amikor Palival voltam szolgálatban, és traffipaxoztunk, remek érzés volt azt tapasztalni, hogy pozitív irányba változott a helyi közlekedési morál, szinte mindenki betartja a szabályokat és nem száguldoznak az autósok. Ez a közterületi jelenlétnek is köszönhető.

- TN: Milyen a polgárőrök csapata Telkiben?

- Sz.M.: Nagyon jó, összetartó és segítőkész a közösség. Vannak régi és újabb tagjaink, és úgy érzem, mindenkivel könnyen meg lehet találni az összhangot.

- TN: Mivel buzdítaná azokat, akiknek megfordult már a fejükben, hogy csatlakozzanak, de esetleg bizonytalanok?

- Sz.M.: Nagyon fontos, hogy folyamatos járőri jelenlét legyen – főleg éjszaka – a településen, mivel ez erősíti a közbiztonságot és megnyugtatja a lakosságot. Ha valaki ezért tenni szeretne, és egy kiváló csapat részévé válni, mindenképpen jelentkezzen polgárőrnek! Ha esetleg nincs is sok szabadideje erre, de heti rendszerességgel ki tudna menni, már azzal is sokat tehet a közösségért.

szb

A Telki Polgárőrség elérhetőségei: +36-30-640-7979, +36-70-553-0024; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A cikk a Telki Napló januári számában jelent meg>>

szabo_mate_polgaror_kituntetes_kapitanysagon

szabo_mate_polgaror_kituntetes

Fel