Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Kérdőíves felmérés a Kelenföld vasútállomás környékének megújulásáról

KIM_kerdoiv_kep

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a Kelenföldi vasútállomás környékének sokoldalú megújításán dolgozik. A tervezés indulása előtt a BFK kérdőíves felmérést indít a Kelenföld vasútállomást, az Etele teret és az őrmezői oldalt használó utazók, illetve a környék lakossága körében arról, milyen igényeket, elvárásokat támasztanak a fejlesztéssel kapcsolatban.

A kelenföldi csomópont átfogó fejlesztésének céljai között szerepel a Kelenföld vasútállomás térségében található közösségi közlekedési kapcsolatok, valamint az egyéni közlekedési módok közötti akadálymentes átszállási lehetőségek biztosítása, magasabb szolgáltatási színvonalú közösségi közlekedés megteremtése, az esélyegyenlőség biztosítása és az utazási komfort minőségének további javítása.

A legfontosabb változás, hogy az elővárosi Volánbusz-járatok végállomása átkerül az Etele térről az őrmezői oldalra, egy kulturált BKK és Volánbusz végállomás, emellett több P+R parkoló épül Őrmezőn. Ez a fejlesztési elképzelés nem újkeletű, hiszen eredetileg a négyes metró indulása után nem sokkal kész lett volna az őrmezői oldalon egy autóbusz-terminál. Végül a metrófejlesztés során ez az elem nem épült meg. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, a Kormány és a Fővárosi Önkormányzat közös döntéshozó szerve azonban 2021. március 18-án a fejlesztés megvalósításáról döntött, így a közeljövőben megkezdődhet a tervezés.

A Volán járatai az új végállomásra egyszerűbben, rövidebb úton, gyorsabban, kevesebb üzemanyaggal juthatnak el, mivel nem kell az Egér út felé kerülniük. Így a Volánbusz és a BKK járatai a jövőben egy közös, fedett terminálról indulhatnak, ahol a buszra zárt helyen lehet majd várni. Az utasok az új épületben a most még hiányzó szolgáltatásokat elérve várakozhatnak a buszokra. Vizsgálják a kereskedelmi funkciók, vagy például nyilvános illemhely és újságárusító hely létrehozatalát, továbbá az Etele téri oldalon a meglévő és felszabaduló területek hasznosítását, a gyalogos- és kerékpáros úthálózat és a zöldfelületek kialakítását. Ezekről is véleményt mondhatnak most a kérdőív kitöltői.

A projekt része a kelenföldi csomópont átfogó funkcionális továbbfejlesztésének átgondolása is, beleértve a közelben tervezett Dél-budai Centrumkórház villamoson történő megközelíthetőségének vizsgálatát.

A fejlesztés részeként a tervek szerint a kelenföldi P+R kapacitás is növekszik a mostani 1000 férőhelyről legalább 1500-ra, ennek érdekében egy többszintes parkolóház épülhet. A kerékpárosok számára új kerékpártárolók létesülhetnek, emellett taxidrosztok, K+R parkolók (ahol csak rövid időre állhat meg az autó, amíg az utasok kiszállnak) is kialakításra kerülnek.

A BFK most induló felmérésében külön kérdések foglalkoznak az átszállók és a helyi lakosok igényeivel, a terület jelenlegi adottságával, megítélésével, az elvárt jövőbeni funkciókkal és tájépítészeti karakterrel, hiszen a cél nemcsak egy hatékonyabb átszállópont, hanem egy élhetőbb, színvonalasabb, funkciókban gazdagabb városi köztér megteremtése is.

A kérdőív a https://bfk.hu/kelenfold linken érhető el, kitöltésére 2021. július 21-ig van lehetőség.

Forrás: BFK

Fel