Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Napelemmel rendelkezik? A segítségét kérjük!

napelempark

Tisztelt Telki Napelem Tulajdonosok!

Telki Község Önkormányzata megkezdte egy, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott megújuló energia mintaprojekt előkészítő munkálatait. Az előkészületek során szükség van egy modellszámításra, amihez fel kell mérni a község energiahatékonyságát, a környezetbarát energiatermelést, ennek tárolását és közösségi hasznosságát.

A korábbi felhívásra a szakemberek szerint még nem érkezett elegendő mennyiségű adat a modellszámításhoz, így ha Ön napelemmel rendelkezik, de még nem küldte el nekünk a lentebb felsorolt adatokat, kérjük, tegye meg és járuljon hozzá a projekt sikeréhez! (Aki már kitöltötte, annak nagyon köszönjük, az ő adatai feldolgozásra kerültek, nem szükséges azokat ismét elküldenie.)

A modellszámítások eredményei, a jogi és üzleti környezet elemzése révén, valamint az ITM hathatós támogatásával az önkormányzat szeretne kidolgozni egy olyan községi energiaközösséget, ami – az áram kedvezőbb árával és a fokozott üzembiztonsággal – minden Telkiben élő számára előnyös lehet.

A modellszámításhoz az önkormányzat is hozzájárul, részben az általa működtetett intézmények fogyasztási adataival, részben egy 499 kW-os virtuális napelempark és energiatároló helyszínének kijelölésével. Ahhoz, hogy a modellszámítás eredményei felhasználhatóak legyenek a későbbi fejlesztésekhez, az Önök önkéntes segítségére is szükségünk van.

A 2021-es év elején az ELMŰ 113 napelem tulajdonost tartott nyilván községünkben. Az egyik számítási modellben az Önök által jelenleg használt napelemekhez egy egyelőre még virtuális energiatárolót is figyelembe vennénk, hibrid-inverterrel. A másik modellszámításhoz pedig a község energiahálózatának 22/0,4 kV-os transzformátorainál helyeznénk el virtuális energiatárolókat.

A modellszámításhoz az Önök által önként megadott alapvető adatokra lenne szükség:

  • Név, telefonszám, emailes elérhetőség
  • Lakcím (ahol a napelem található)
  • Napelemek száma, típusa
  • Inverter típusa, jellege, 1 fázis vagy 3 fázis
  • Amennyiben már rendelkezik éves elszámoló számlával az ELMŰ-től, annak legfrissebb példánya

Az adatokat ITT lehet megadni.

A kitöltésre 2021. június 10-ig van lehetőség.

Ezen adatokat bizalmasan kezeljük, kizárólag a modellszámítás és a fejlesztési szcenáriók elkészítése érdekében használjuk fel, és a projekt végeztével töröljük azokat a nyilvántartásunkból! Az adatszolgáltatás önkéntes, a személyes adatok megadása nem kötelező. Az adatkezelés során a megadott személyes adatok kezelése a GDPR szabályainak megfelelően történik. (Lásd az adatvédelmi tájékoztatót!)

(Felmerülhet a kérdés, miért kell megadni az adatokat, hiszen ezek elvileg az áramszolgáltatónál rendelkezésre állnak. Az áramszolgáltatónk az adatkezelés célhoz kötöttségének elve alapján nem használhatja fel a fogyasztási adatainkat, csak olyan célra, amelyhez a fogyasztó hozzájárul. Így a gyors és egyszerű megoldás a kutatásunk számára, ha közvetlenül mi, mint fogyasztók magunk adjuk meg a szükséges adatokat.)

Amennyiben a terv modellszámítása alapján megvalósítható a projekt, és elnyeri majd a Telkiben élők tetszését, támogatását, a tervezett eszközök pályázati vagy saját forrásból telepítésre is kerülhetnek, amivel Telki nagyot léphetne a fenntartható, tiszta energiát használó település irányába.

Köszönjük, hogy támogatja a tanulmány elkészítését és együttműködik az önkormányzattal ebben a projektben!

Üdvözlettel:

Deltai Károly
polgármester


Megújuló Energia Közösség: mit adhat nekünk egy "zöldebb" Telki?

A 21. század elején számos város vállalkozott fenntartható közösségek építésére, de eleinte sokuk megakadt. Mostanra viszont már több ország kiérlelte a jó példáit és így a zöldebb közösségek iránti törekvések újjáéledtek – nem csak a sűrű, városi területeken, hanem a vidéki falvakban, az egyetemeken és az üzleti parkokban is.

Az erősödő klimatikus kitettség a lakosságot általában is a széndioxid-lábnyom csökkentésére sarkallja, a multinacionális közszolgáltatókkal szemben növekvő bizalmatlanság, a helyben történő vásárlás népszerűvé válása és a megosztásos gazdaság közvetlen folyamatai pedig mind arra ösztönzik a polgárokat, hogy az Európai Unió új direktíváit kihasználva mozdítsák elő a közösségi decentralizált energetikai piacot, jelentős lépést téve egy zöldebb világ felé.

Az energiahatékonyság, az energiatakarékosság és az energia-helyettesítés terén alkalmazott technológiák új lendületet adtak a tényleges megvalósulásnak, és több kapcsolódó terület – építőipar (passzív házak), közlekedés (e-mobilitás) – is felzárkózott a zöldítési folyamat mellé.

Lehet építeni arra, amiben amúgy is jók vagyunk

Telki településfejlesztési koncepciójának egyik fontos alapeleme az ipari terheléstől mentes, zöld lakókörnyezet megóvása. A község sajátos adottságai lehetővé teszik, hogy településünkön érdemi környezettudatos fejlesztések megvalósulhassanak. Telki lakói láthatóan elkötelezettek abban, hogy az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésével helyi szinten is mérsékeljék a klímaváltozás kockázatát, mivel a háztartásokban, a közlekedés során és a középületekben egyre nagyobb arányban kap szerepet a megújuló forrásból származó energia használata.

Korábban több alkalommal vizsgáltuk meg a környezettudatos energiafelhasználás lehetőségeit, azonban a természeti, technikai adottságok és a finanszírozási környezet eddig nem tették lehetővé, hogy érdemi lépést tegyünk e tekintetben. A technológia azonban sokat fejlődött és egy különleges lehetőség révén elképzelhető, hogy településünk elsőként lehet részese egy komplex megoldás megvalósításának.

A település jelenlegi adottságai lehetővé teszik, hogy a már meglévő napelemekkel rendelkező családi házak és a sűrűbb elhelyezkedésű, telepszerű utcatömbök összehangolásával, valamint a vállalkozások bevonásával egy úgynevezett mikro-hálózatot hozzunk létre. Néhány technológiai újdonság – akkumulátoros tározók, hibrid-inverterek, okosmérők, járműtöltési berendezések – telepítésével pedig máris piacképes, „rugalmas és okos” energiaközösséggé válhatunk. Sőt, mindezek által lehetőség kínálkozik a hatékony és üzletileg is megtérülő megújuló energetikai lakossági vagy kisközösségi befektetésekre is!

A lehetőségek kapujában

Telki Község Önkormányzata megkezdte egy, az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott megújuló energia mintaprojekt előkészítő munkálatait, megvalósíthatósági tanulmány készítését. Ez jelenleg a kidolgozási szakaszban van, ahol a közösség a támogatás elnyeréséhez szükséges cselekvési küszöb eléréséért dolgozik. A cél annak megvizsgálása, hogy kistelepülési léptékben hatékonyan megvalósítható-e a mintaprojekt. A tanulmányt teljes egészében külső támogatásból finanszíroztuk.

A tervezett projekt keretében létrejövő rendszer a középfeszültségű hálózat trafóihoz telepített akkumulátoros tárolókkal biztosíthatja majd azt, hogy a kereskedővel megállapodott tarifáért adott mennyiségű energiát vásárolhassunk. De nem többet és nem kevesebbet! Sőt, lehet olyan pozíciónk is, amikor mi adunk el, akár a kereskedőn keresztül vagy a csoporton belül. Az új rendeletek szerint ilyen rendszer birtokában akár saját magunknak is termelhetünk vagy vásárolhatunk olcsóbban energiát.

Természetesen a családok és a kisvállalkozók egyaránt igénybe vehetik ezt a kedvezményes lehetőséget, de akár a település saját közösségi közlekedését kiszolgáló elektromos buszok töltése vagy más hasonló cél is lehetővé válhat a projekt révén.

Megujulo_energia_kozosseg

Milyen partnereink vannak és lehetnek ebben a folyamatban?

A finanszírozási hátteret jelenleg az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosítja. Partnerünk az ELMŰ, aki eddig is szolgáltatta az energiát (de nem tőle vásároljuk), és további szereplő lehet az a kereskedő, aki a közösségi energia iránti elkötelezettséggel vállalja a közösség által termelt, tárolt és megosztott energia kezelésének, optimalizálásának feladatát.

Milyen megtakarításokat hozhat a projekt a lakosság számára?

A megújuló energia közösségek az európai gyakorlatok szerint kétféleképpen tudnak megtakarítást elérni a rugalmas fogyasztási képességükkel:

  • A kereskedőn keresztül a rövid határidős idősoros szerződések és a technológiai beépítettség függvényében az olcsóbb áram vételével.
  • Az elosztói hálózat szolgáltatója a közösség rendszerének kiegyensúlyozott terhelése során hálózati veszteség-megtakarítást ér el és ennek fejében alacsonyabb mértékű rendszerhasználati díjat számol fel. Emellett a megújuló energia termelők rendszerszintű biztonságos fogadására kötelezettek lévén jelentős hálózatfejlesztésre kötelezettek, azonban a rugalmas fogyasztásra képes közösség lehetővé teszi ezen beruházások elkerülését, amelyért cserébe szállítási árkedvezményt kaphat.

Mit is jelent ez a számok nyelvén?

A település jelenleg összesen 7,3 GWh/év fogyasztással rendelkezik, ami mai árakon 383 millió forintba kerül. Ez egy minden helyi lakót, vállalkozást érintő összeg, amiből a projekt révén akár évente mintegy 76 millió forintot lehetne megtakarítani.

Ráadásul ez a projekt mindenkit érintene, nem csak azokat, akiknél valamilyen technikai beavatkozás, fejlesztés történik. A közösség eszközei – tárolók, autótöltők – által minden lakó élvezhetné az előnyeit!

A fent bemutatott megtakarítás esetén, a számítások alapján 759 tonna szén-dioxid kibocsátás kerülhető el. Egy 50 éves fa egy idény alatt 68 kg szén-dioxidot épít be a szervezetébe és 55 kg oxigént termel. A mi településünk így olyan környezeti beavatkozást tehetne, mint ha 11 ezer nagy fát telepítenénk. Ez óriási eredmény lenne!

Amennyiben szeretne más országok példái által további érdekességeket megtudni, látogasson el a https://energy4all.co.uk/ weboldalra! 

napelem

 

Fel