Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Vedd fel a harcot a parlagfű ellen!

parlagfu

A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen. A téma és a védekezéshez elengedhetetlen összefogás fontosságára most társadalmi célú kampánnyal hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A parlagfüvet közegészségügyi szempontból és mezőgazdasági kártétele, terméscsökkentő hatása miatt egyaránt irtani kell. Az érvényes jogszabályok szerint a parlagfű-mentesítés a földhasználók egyéni kötelessége, legyen az akár egy néhány négyzetméteres kiskert vagy több száz hektáros szántóföld. A rendkívül szívós és agresszív gyomnövénnyel szembeni sikeres védekezéshez azonban ma már leginkább össztársadalmi fellépésre van szükség, és elengedhetetlen a parlagfű és a hatékony irtási módszerek alapos ismerete is.

Egyetlen tő parlagfű is több ezer magot termel, ami a következő évben már csírázik, újabb és újabb pollenszóró növényeket létrehozva. Tehát tényleg igaz, hogy egyetlen tő kihúzása is rengeteget számít! És ezért is fontos, hogy már virágbimbós állapotában felismerje mindenki a gyomnövényt.

Tájékozódjon, ismerje meg a pralagfüvet! A Nébih parlagfű aloldalán számos tájékoztató anyag érhető el, itt>>

A Nébih kampányáról további részletek itt olvashatók>>

Fel