Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Így ellenőrizheti e-receptjeit online

E-receptek és egyéb egészségügyi dokumentumok ellenőrzése az EESZT-ben

Tapasztalataink alapján kevesen tudják, hogy minden olyan magyar állampolgár, akinek van ügyfélkapus elérhetősége és érvényes TAJ kártyája, bármikor hozzáférhet az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (EESZT) rögzített adataihoz a https://www.eeszt.gov.hu oldalon.

Ezzel jelentős időt és bosszúságot spórolhatunk meg, ha a gyógyszertárba indulás előtt ellenőrizzük, hogy receptjeink ténylegesen felírásra kerültek-e! Az EESZT működése mind a háziorvosi, mind a gyógyszertári rendszerektől független, üzemszünet esetén nem kerülnek fel a vények, vagy csak késéssel, és a gyógyszertárak nem tudják lehívni azokat!

Az ügyfélkapus felhasználónevünk és jelszavunk, majd a TAJ számunk megadása után – a belépést követően – az önrendelkezés menüpont alatt található „Értesítések beállítása” menüpontban megadhatunk egy email címet. Így bármilyen egészségügyi dokumentum érkezése esetén emailben tájékoztatást fog küldeni a rendszer!

E-RECEPT - azonnal kapunk emailt ha az orvost felírja a receptet, annak minden adatával: támogatási kör (jogcím), dobozszám, érvényesség, stb.

EHR Dokumentumok - ezt az opciót választva pedig minden olyan dokumentumról kapunk egy visszajelzést, ami rólunk keletkezett. Pl: zárójelentések, ambuláns lapok, szakorvosi vizsgálatok eredménye, LABOR vizsgálati eredmények!

BEUTALÓ felírása - értesítést kapunk beutaló kiállításáról. Ez az opció nem nagyon működik még, az e-beutalók bevezetése fejlesztés alatt áll.

Érdemes mind a 3 opciót kiválasztani, a recept 100%-ban működik, a beutaló kb. 5%-ban, az EHR pedig 80-90%-ban. A vizsgálat megtörténtekor érdeklődjön az intézményben, hogy csatlakoztak-e az EESZT-hez, és feltöltik-e a dokumentumokat. Jelenleg már majdnem minden intézményben használják a rendszert.

Nagy könnyebbséget jelent ez azért is, mert így nem szükséges a leleteket papír formában elhozni, magunkkal vinni, hiszen minden csatlakozott egészségügyi ellátó látja az aktuális eredményeket. Gyógyszerbiztonsági szempontból nagyon fontos, hogy az EESZT bevezetésével lényeges problémákat előzhetünk meg a gyógyszerek esetleges duplikációja vagy nem kívánt interakciója elkerülésével!

Érdemes tehát regisztrálni az Ügyfélkapun! Az kormányablakban kb. 3 perc alatt megvan, vagy ha van már E-személyi igazolványa, online is megteheti a https://ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi oldalon!

 

És miért? Elkerülhető a hiábavaló telefonálás, sorban állás, nem kell a szakrendelőkbe, laborokba visszamenni az eredményekért. Emailben azonnal értesülhet minden egészségügyi dokumentumáról!

Minderről bővebb leírást a https://e-egeszsegugy.gov.hu/lakossagi-portal oldalon is talál. Érdemes alaposan végigböngészni az oldalt, hiszen a jelenlegi veszélyhelyzet megszüntetése valószínűleg a bárki által TAJ alapon történő gyógyszerkiváltás lehetőségét is felülírja majd. Bevezetésre kerül a meghatalmazások rendszere, amelyről egy következő bejegyzésben fogjuk tájékoztatni Önöket!

Köszönjük szíves együttműködésüket! 

Ágnes Gyógyszertár, Telki

Fel