Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Talajterhelési díj fizetési kötelezettség

csatorna_utca

2021. november 20-án lejárt a Telki újonnan csatornázott területeire előírt szankciómentes csatorna rácsatlakozási határidő, így azt az ingatlantulajdonost, aki még nem kötött rá az ingatlana előtt műszakilag rendelkezésre álló szennyvízcsatorna-hálózatra, ettől az időponttól talajterhelési díj fizetési kötelezettség terheli.

Telki Község Önkormányzata a KEHOP-2.2.2-15-2019-00150 szerződésszámú projekt keretében Telkiben a Hosszúháton, az Árnyas és Repkény utcában, valamint a Szőlő utca területén megvalósult szennyvízcsatorna-hálózat átadásakor (és azt megelőzően is több alkalommal) írásban jelezte az érintett ingatlantulajdonosok felé, hogy a közcsatorna-hálózatra az önkormányzat értesítésétől, azaz 2020. november 20-tól számítva egy éven belül kell rákötni, amennyiben az ingatlantulajdonos mentesülni kíván a talajterhelési díj megfizetése alól (információk ITT).

A környezetterhelési díjról szóló (Ktd.) 2003. évi LXXXIX. törvény alapján talajterhelési díj fizetési kötelezettség terheli azt a kibocsátót (ingatlantulajdonost), aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és a helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelvezetést – ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is – alkalmaz.

Telki Község Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2012. (11.29.) számú Ö. rendelete alapján azt az ingatlantulajdonost terheli a talajterhelési díj fizetési kötelezettség, akinek ingatlana előtt a közműcsatorna műszakilag kiépítésre került, rendelkezésre áll, de az ingatlan nem került a csatornahálózatra ténylegesen, a víziközmű-szolgáltató ÉDV Zrt. által igazoltan rácsatlakozásra.

A talajterhelési díj megállapításának és bevallásának alapja a szolgáltatott vagy egyedi vízbeszerzés esetében a méréssel igazolt felhasznált, illetve mérési lehetőség hiányában az átalány alapján meghatározott víz mennyisége, csökkentve az elszivárgott víz mennyiségével (igazolt csőtörés), az igazolt locsolási célú felhasználásra figyelembe vett víz mennyiségével (locsolási célú almérő), valamint azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíz tárolójából olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.

A talajterhelési díj mértéke: 3.600 Ft/m3.

A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania és bevallania (önbevallás) a tárgyévet követő év március 31-ig, az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített formanyomtatványon (letölthető a Nyomtatványok menüpontból). A díjfizetési kötelezettség évközi keletkezése és megszűnése esetén a változással érintett kibocsátó a tárgyévet követő év március 31-ig köteles bevallást benyújtani.

Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályban meghatározott egyedi szennyvíz elhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz.

A Telki Polgármesteri Hivatal az elkövetkező hetekben írásbeli felszólítást küld azoknak az ingatlantulajdonosoknak (kibocsátóknak), akik a víziközmű szolgáltató nyilvántartása alapján a műszakilag rendelkezésre álló csatornahálózatra nem kötöttek rá, és talajterhelési díj bevallási, fizetési kötelezettségüknek a megadott határidőkig nem tettek eleget.

Kérjük azokat az ingatlantulajdonosokat, akik a fenti kötelezettségüket elmulasztották, hogy haladéktalanul pótolják!

A csatorna rákötéssel kapcsolatos információk ITT olvashatóak.

Telki Polgármesteri Hivatal

Fel