Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

"Ha jön valaki, és járőrözik, akkor ő és a családja is nagyobb biztonságban lesz" – interjú

hazai_palya_fnl_es_dk

Hazai pálya: közéleti diskurzus helyi témákról, telkiekkel

Nemrégiben új sorozatot indítottunk a Telki Portálon és a Naplóban, amelynek keretében Deltai Károly polgármesterrel, valamint a telki közélet különböző szegmenseinek szereplőivel, civil szervezetek vezetőivel, egyes szakterületek képviselőivel vesszük sorra a településünk életét érintő fontos kérdéseket, civil, önkormányzati és közösségi kapcsolódási pontjait. Második részünkben Dr. Földvári-Nagy Lászlóval, a Telki Polgárőrség vezetőjével, önkormányzati képviselővel beszélgettünk közbiztonságról, éberségről, a civil szervezet terveiről.

Telki Napló/Portál: Mit tapasztalnak, mennyire ismerik a telkiek a helyi polgárőrséget?

Földvári-Nagy László: Egészen biztos, hogy nem mindenki ismer bennünket. Az utóbbi néhány évben próbáltunk ebben előrelépni, cikkekkel megjelenni a Telki Naplóban és aktívabbak vagyunk a Facebookon is. Ennek eredményeként egyre többen keresnek meg minket a polgárőrség telefonszámán.

A fő tevékenységünk nem nagyon látható, hiszen éjszaka járőrözünk, amikor a legtöbben alszanak, így ekkor nem sok kapcsolatunk van a lakossággal. Az elmúlt időszakban emellett próbáltunk minden rendezvényen jelen lenni, balesetek, hóhelyzetek során segíteni – ezeket egyrészt feladatainknak is tekintjük, másrészt így egyre többen megismernek bennünket, a munkánkat.

Deltai Károly: A polgárőrség az egyik legfontosabb és legrégibb civil szervezetünk. Jelentősége megkérdőjelezhetetlen, a közbiztonságunk ugyanis kiemelkedő közügy. Magam részéről mindig is igyekeztem megadni a polgárőrségnek minden támogatást és hálás vagyok a munkájukért. Az utóbbi években határozott fejlődésen ment keresztül és sok pozitív visszajelzést kaptunk működését illetően a lakosság részéről. A Covid alatt, hóhelyzetekben, rendezvényeken immár látványosabbá vált a munkájuk és az új tagok frissességet hoztak a szervezetbe.

TN: Az elmúlt években nőtt a taglétszámuk? Mennyire aktívak az egyes polgárőrök?

F-N.L.: Ez egy csapatjáték, egyedül az ember nem megy semmire. Ezért is fontos, hogy van egy remek csapatunk, 10-15 fő, akik összetartóak és egyénileg is nagyon aktívak. Papíron egyébként nagyobb a taglétszámunk, mint azoknak a köre, akik nap mint nap tevékenyek.

TN: Milyen az önkormányzat és a polgárőrség kapcsolata?

D.K.: Nagyon jó a partneri viszony közöttünk. Az önkormányzat köszönettel tartozik a munkájukért és igyekszik finanszírozni egyes fejlesztéseket a polgárőrség kérései alapján.

F-N.L.: Működési, szervezeti, támogatási és a formális jogi kapcsolat szintjén is abszolút partneri a kapcsolatunk. Minden évben indulunk a civil szervezeteknek szóló pályázaton, amely révén pénzügyi támogatásban szoktunk részesülni. Emellett természetbeni dolgokban is kapunk segítséget, például a gyűléseinkhez térítésmentesen használhatjuk a közösségi ház helyiségeit.

TN: Milyen a közbiztonság településünkön?

D.K.: Telkiben a bűnesetek száma az egyik legalacsonyabb az országban. Ebben sok tényezőnek együttesen van szerepe, a földrajzi pozíciónk, és a lakosság szociokulturális összetétele mellett a rendőrségnek, a közterület-felügyeletnek és a Telki Polgárőrségnek egyaránt. Ezek egymást erősítve, szinergiában eredményezik azt, hogy kifejezetten jó nálunk a közbiztonság.

F-N.L.: A statisztikák hosszú évek óta azt mutatják, hogy lakosságszám-arányosan kifejezetten alacsony a bűncselekmények száma Telkiben. Vagyon elleni bűnesetek elvétve fordulnak elő, az erőszakos cselekmények pedig gyakorlatilag ismeretlenek helyben. Szeretnénk azt hinni, hogy ebben nekünk is van szerepünk, de persze ez rengeteg tényezőn múlik.

Éjszakai járőrözéseink során szoktunk találkozni olyan gyanús járművekkel, amelyek „ténferegnek”. Ezek, amikor meglátják a polgárőr jelzést, általában el is hajtanak. Meg kell említenem, hogy az önkormányzat sokat invesztál a közterületi kamerarendszer fejlesztésébe, ami szintén egy nagy visszatartó erő.

TN: Mit tehetünk mi, lakosok azért, hogy ez a jó közbiztonság fennmaradhasson?

F-N.L.: Egy egészséges éberség jó, ha megvan bennünk. Nem árt a jószomszédi viszony, és az, ha odafigyelünk egymás ingatlanára a biztonság érdekében. Ha például valaki lát egy gyanús autót, már önmagában az is elrettentő lehet, ha megfigyeljük, esetleg lefotózzuk, vagy akár megkérdezzük a benne ülőt, segíthetünk-e neki valamiben. Jegyezzük fel a rendszámot, szóljunk a rendőrségnek vagy a polgárőrségnek, ha úgy véljük, valaki rossz szándékkal járja az utcákat!

Az is nagyon fontos szempont, hogy mindenki figyeljen oda magára: ne legyenek tárva-nyitva kapuk, ajtók, hiszen ezek felkínálják értékeinket a rossz szándékú emberek számára.

D.K.: Van egy „naiv biztonságérzetünk”, ami éppen abból fakad, hogy jó a közbiztonságunk. Emiatt sokan úgy gondolják, hogy nincs mitől félniük, de ez nem így van. A bűnözők mindig könnyebben találják meg azt, aki a legóvatlanabb.

TN: Hogyan támogatható a polgárőrség munkája?

D.K.: Az egyik lehetséges támogatási forma, ha valaki beáll új tagnak vagy esetleg hozzájárul a dologi kiadásokhoz. A másik pedig, ha odafigyelünk magunkra, és persze egymásra, szomszédjaink ingatlanára.

Fontos, hogy tudjuk, mikor van a rendőrségnek, mikor a közterület-felügyeletnek és mikor a polgárőrségnek szerepe a rend biztosításában. Amikor pedig szükség van rájuk, hívjuk őket, bízzunk meg bennük, hiszen segíteni fognak!

F-N.L.: Ahogyan a polgármester úr is említette, lehet minket támogatni anyagilag is. Most, hogy sokat „aktívkodunk”, egyre inkább rájövünk, hogy – például egy téli autómentés során – mi mindent lenne még jó beszereznünk az eszközparkunk bővítéséhez.

A másik, sokkal fontosabb dolog pedig a tagság kérdése. Egy polgárőrség pont annyit tud, mint amennyit a lakók beletesznek. A polgárőrség ugyanis mi vagyunk, telkiek. Ha jön valaki, és járőrözik, akkor ő és a családja is nagyobb biztonságban lesz.

Itt kell megjegyeznem, hogy a polgárőrség egy igazi civil szervezet, amelynek tagjai mind önkéntesek. Ugyanakkor ez a fajta önkéntesség mindannyiunkat jó érzéssel tölt el, hiszen így aktívan tehetünk a közösségért, a településért.

TN: Milyen technikai jellegű fejlesztések nyújthatnak hatékony segítséget a jövőben?

F-N.L.: Fontos elmondani, hogy tagjaink mindenféle térítés nélkül, saját autóval, saját költségen járőröznek, saját szabadidejüket áldozzák fel a közjóért. Mindezek mellett szükségünk van a hatékony munkánkhoz számtalan dologra. Egyrészt szeretnénk egyenruhát beszerezni, ami nagyon fontos lenne, másrészt további technikai felszereléseket is be kellene szerezni. Ide tartoznak az olyan egyszerű, mentést segítő dolgok is, mint például egy hólapát, ásó, néhány zsák homok vagy éppen a láthatóságot javító és terelést segítő forgalomtechnikai eszközök.

Nemrég adóvevőket szereztünk be, hogy hatékonyabban tudjunk kommunikálni, és mivel már használhatjuk, sárga villogót is vásároltunk. A nagy vágyunk pedig majd egy jól felszerelt, saját polgárőr autó lenne!

D.K.: Ez egy olyan civil szervezet, amelynek a hasznosságát senki sem kérdőjelezi meg. Ezért az önkormányzat akár a jelenleginél is nagyobb támogatást tud biztosítani a polgárőrségnek, amennyiben ezt igényli. Amikor bármilyen kérés érkezik hozzánk, igyekszünk azt teljesíteni. Ha valamikor, akkor most van itt az ideje fejleszteni!

Nagyon örülök annak, hogy a polgárőrségünk nagyon civil és nagyon „telki”. Jó érzés, hogy helyi családapák, sőt, családanyák is vigyázzák az itt alvók álmát, ami a közösség szempontjából nagyon fontos.

TN: Jubileumot is ünnepel ebben az évben a polgárőrség. Lesznek rendezvényeik ez alkalomból?

D.K.: Hadd emeljem ki, hogy mennyire sikeres volt az az elsősegély tanfolyam, amit a polgárőrség január végére szervezett! Sokan voltak rá kíváncsiak, és nagyon hasznos volt, köszönet érte!

F-N.L.: Idén vagyunk 25 évesek, ezért tervezünk két programot tavaszra, illetve őszre: egyrészt szeretnénk szervezni egy zenés mulatságot, bált a telkiek és magunk örömére, másrészt a környékbeli polgárőrségek és a rendőrség részvételével egy kapcsolaterősítő jellegű eseményt is tartanánk, amire szintén mindenkit szeretettel várunk.

Szilágyi Balázs


A polgárőrség elérhetőségei:

Telefon: +36-70-593-6701, email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Számlaszám: 11742348-20010719 (OTP)

Fel