Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Új visszaváltási rendszer 2024-től

palackok

Mint arról bizonyára már sokan hallottak, 2024. január elsejétől szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, amelynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1-től 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül.

Ezen palackok egy része többutas, azaz a benne lévő italtermék elfogyasztása után az értékesítési láncon visszafelé eljut a gyártóhoz, aki azt megfelelő előkészítés után újratölti. A palackok nagyobb része azonban egyszer használatos, úgynevezett egyutas palack, amely a fogyasztást követően hulladékká válik, és megfelelő összegyűjtés, valamint előkezelés után újrafeldolgozható anyagként a későbbi palackok alapanyagává válhat.

A visszaváltási rendszerben a fogyasztó a 2024. január 1-je után forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas termék után 50 Ft visszaváltási díjat fizet a vásárláskor, amit azonban visszakap, ha az üres palackokat visszaváltásra alkalmas állapotban (nem tömörítve, olvasható vonalkóddal) egy gépi vagy kézi visszaváltási pontra visszavisz.

Ezekre kell figyelni 2024. január 1-től

A 2024. január 1-je után forgalomba hozott palackok minősülnek kötelezően visszaváltási díjas terméknek, ezek után kell a vásárláskor megfizetni az 50 Ft/palack visszaváltási díjat.

A kötelezően visszaváltási díjas rendszerbe tartozást a palackokon feltüntetett logó jelzi, továbbá a korábban forgalomba hozott ugyanolyan típusú termékhez tartozó vonalkódhoz képest új vonalkódon kerülnek forgalomba.

A korábban forgalomba hozott termékek továbbra is forgalmazhatók, ezekre továbbra sem kell megfizetni a visszaváltási díjat, de a visszaváltásuk sem lehetséges – az ezáltal meg sem fizetett – visszaváltási díj visszatérítése mellett. A polcokon tehát egy ideig párhuzamosan lehet majd logózott visszaváltási díjas, és logó nélküli italtermékekkel találkozni ugyanabban az italtermék fajtában.

A visszaváltás a(z új) vonalkódok leolvasásán és a termékregisztrációkor az adott vonalkódhoz kapcsolt fizikai paraméterek együttes ellenőrzésén alapul.

Ne nyomd össze a palackot!

Az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ez alapján váltják vissza a palackokat. Így kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer. 

Megéri visszaváltani!

Újrahasznosított termékként a palackok visszakerülnek a körforgásba. A palack fajtájától függetlenül 50 forint visszaváltási díjat terítenek vissza, ráadásul a rendszernek köszönhetően a hazai gazdaság is értékes újrahasznosítható alapanyaghoz juthat, nyersanyagot biztosítva az új palackok gyártásához.

Legyél részese a körforgásos gazdálkodásnak, védd a környezetet!

Adott üzletben csak az ott vásárolt termékek csomagolása váltható vissza?

Az egyutas, nem újratölthető palackokat a MOHU-val szerződött gépi és kézi visszaváltó pontok attól függetlenül is visszaváltják, hogy azokat az adott üzletben forgalmazzák-e (hiszen ezekből hulladék lesz). Viszont a többutas, újratölthető palackokat csak azok az üzletek tudják visszaváltani, akik azokat forgalmazzák (hiszen ezeket a beszerzési csatornáikon keresztül, úgynevezett visszáru logisztikával juttatják el a gyártóhoz újratöltésre).

Vannak kivételek

Kivételt képeznek az új visszaváltási rendszer alól a tej alapú italtermékek, valamint a csekély mennyiségű kibocsátó által forgalomba hozott italtermékek csomagolásai, és a speciális alakjuk miatt automata visszaváltó berendezéssel nem visszaváltható italtermékek csomagolásai.

Telkiben is működik visszaváltó pont

2024. január 1-től Telkiben a Príma áruházban üzemel az új rendszer szerint működő visszaváltó automata.

További részletek

Az új rendszerrel kapcsolatban további részletek, aktuális információk itt olvashatók: https://mohu.hu/visszavaltasi-rendszer

Fel