Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

December: Telki, én így szeretlek!

havas_telki_logoval

Polgármesteri évbúcsúztató 

Itt az év vége, megérkezett az évi pár napnyi havazás, egy kis fagy, mindaz, ami rövid ideig kisebb közlekedési nehézségeket okoz minden évben, ugyanakkor ami nélkül a tél mégsem igazi tél. Telki gyönyörű, ha lehull a hó, és sajnos ebben az élményben egyre ritkábban lehet részünk, pedig a természetnek is nagy szüksége van a csapadékra és a fagyra.

Nem volt könnyű évünk. Nem volt ugyan annyira nehéz, mint a tavalyi, járvánnyal, leállásokkal, korlátozásokkal teli esztendő, de idén is bőven kijutott korábban nem látott helyzetekből, energia- és menekültválságból, inflációból… Még bőven lehetne sorolni, ám talán inkább ne tegyük, örüljünk, hogy sikeresen leküzdöttük ezeket és már magunk mögött tudhatjuk mindet.

Fellélegezhetünk ezek szerint? Aligha. Sajnos a horizonton még mindig sok a sötét felhő és bizonytalanság, nem lenne bölcs dolog úgy tenni, mintha ezek nem léteznének. Most mégsem ezekről szeretnék beszélni, legyen elég annyi, hogy ahogyan az eddigi nehézségeket is leküzdöttük, úgy az előttünk állókkal is el fogunk bírni, de azokkal foglalkozzunk majd akkor, amikor időszerűvé válnak. Mi mindenesetre jó kondícióban, felkészülten, és edzetten állunk a feladatok elébe. Telki többször bizonyította, hogy képesek vagyunk az összetartásra, szervezett segítségnyújtásra, egymás és mások támogatására, és településünk minden más tekintetben is rendezett, felkészült, tapasztalt.

Örvendetesen erősödött a helyi civil élet, sok a pozitív kezdeményezés, felajánlás és önkéntes feladatvállalás – ez minden település életének kötőszövete, megerősíti és egyben tartja kis közösségünket. Köszönet és hála mindenkinek, aki időt, energiát, munkát vagy pénzt szánt közösségünkre!

Év vége van, sőt, egy önkormányzati ciklus zárásához is közeledünk, hiszen változtak a választási szabályok, így egy rövid számvetést talán érdemes tartanunk.

Telki pénzügyi helyzete konszolidált, az intézmények rendben vannak, működnek, az alrendszerek épek és működőképesek, minden tekintetben stabilok vagyunk. Idei fejlesztéseink a külső források látványos megcsappanása ellenére is megtörténtek. Jelentős előrelépéssel folytatódott az útprogram, amit tavasszal újabb szakaszokkal egészítünk ki. Ez Telki legnagyobb összefüggő és folytonos útfejlesztési programja, amire igazán büszkék lehetünk.

Befejeződtek az energetikai korszerűsítések, elsősorban tetőszigetelések is, hiszen itt vesztettük a legtöbb energiát a régebbi épületeknél, de napelemes fejlesztések is történtek, melyeket szeretnénk folytatni és kiegészíteni.

Fejlesztettük a közvilágítási hálózatot is. Itt is az új napelemes technológia a fő csapásirány, hiszen az energiaválság óvatossá tesz és maga a technológia is sokat fejlődött.

Az Otthonunk: Telki Program tehát idén is haladt előre, minden akadály dacára.

Ilyen akadály volt gyermekorvosunk, Dr. Asztalos Mária sajnálatos elvesztése. Az örökösökkel való nehézségek átmeneti problémát okoztak a gyermekegészségügyi ellátásban, de amilyen gyorsan ez jogilag csak lehetséges volt, megszerveztük a szolgáltatás újraindulását. Ezen a téren is lesz még teendőnk, de a fő, hogy ismét működik az ellátás két orvossal is. A jelenlegi egészségügyi, orvoshiányos helyzetben ez nagy feladat volt, de sikeresen megoldottuk.

Már javában szervezzük a következő esztendőt, a tavaszi felújításokat, az új kulturális eseményeket és a következő időszakot meghatározó költségvetés kereteit. Reménykedünk benne, hogy legalább a ciklus vége felé hozzáférünk pályázati forrásokhoz, de ha tovább tart a forráshiányos időszak, akkor is fogunk tudni kisebb léptékben fejleszteni. Alapvetően optimista vagyok, még a körülmények ellenére is.

Az év vége mindig kissé ünnepélyes, visszatekintő jellegű, részben azért, mert az eltelt évvel a hátunk mögött mindenki számot vet az esztendőről, részben pedig azért, mert a téli napforduló után már hosszabbodnak a nappalok, egyre inkább eltölt minket a reménység, ahogyan az előttünk élt generációk sokaságát. Erről is szólnak az északi félteke régi ünnepei, melyek kultúránk, hagyományaink alapjait képezik, a karácsony, a hanuka, és más, mára eltűnt, csak nyomokban megmaradt ünneptöredékek, mint például a római szaturnáliák, melyek a szilveszteri mulatságban lelhetők fel, vagy a népi ünnepek, farsangok, télbúcsúztatók a busójárástól a télégetésig.

Ennek az ünnepélyességnek a jegyében engedjék meg nekem, hogy zárszóként átnyújtsam jókívánságaimat! Minden kedves telki polgárnak, kicsinek és nagynak kívánok szép, szeretetteli, békés ünnepi időszakot! Engedjenek meg maguknak egy kis szünetet, pihenést, ha tehetik és forduljanak teljes lélekkel szeretteik felé! Semmi sem pótolja az egymásra szánt szeretetteljes perceket. Jó egészséget, békességet és harmóniát kívánok mindőjüknek az előttünk álló esztendőre! Boldog karácsonyt és sikeres újévet!

Hajrá, Telki! Sikeres 2024-et! 

Deltai Károly
polgármester

(A cikk a Telki Napló decemberi számában is megjelent.)

Fel