Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Ruják Nóra és Ruják András kapták a Telki Ifjúsági Díjat

telki_logo

Telki Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2023. március 20-i ülésén döntött arról, hogy a Telki Ifjúsági Díjat idén megosztva Ruják Nóra és Ruják András magyar válogatott kosárlabda játékosok kapják.

Ruják Nóra és Ruják András testvérek. András 1988-ban, Nóra 1990-ben született, szüleikkel 1995-ben költöztek Telkibe. Az iskola alsó tagozatát Budajenőn végezték, mivel akkor Telkiben még nem volt általános iskola. A sporthoz való kötődésüket a családi háttér is megalapozta, hiszen édesapjuk, Ruják István többszörös magyar bajnok, olimpiai 9. helyezett vitorlázó. Mivel azonban Telkiben és környékén a vitorlázáshoz szükséges feltételek nem igazán adottak, a gyerekek inkább kosarazni kezdtek.

András a MAFC-ban lett először igazolt játékos, 8 éves korától 18 éves koráig játszott itt, majd útja a Budafok, a Budaörs és a Hegyvidék csapatán keresztül vezetett. 21 évesen igazolt Pécsre, majd 3 évet Körmenden játszott, 2013-tól pedig a Sopron KC játékosa, 2015-től csapatkapitánya lett. Később játszott a paksi Atomerőmű SE-ben, majd visszatért Pécsre, 2021 óta az oroszlányi MVM OSE Lions játékosa. 2009-ben Szuperkupa-győztes, a meccs MVP-je (legértékesebb játékosa). Csapataival a Magyar Kupában egyszer második, kétszer harmadik helyet szerzett, a magyar bajnokságban kétszer lett bronzérmes. 26-szoros magyar válogatott, a 19 év szünet után 2017-ben ismét Európa-bajnokságra kijutó nemzeti csapat irányítója volt. Jelenleg a 14. szezonját játssza az NB I. A-csoportban, több mint 500 bajnoki mérkőzéssel a háta mögött. A magyar kosárlabdasportban az ezredforduló óta vezetett statisztikák alapján a legjobb tíz játékos közé tartozik a pályán töltött időben és a társaknak adott gólpasszok számában.

Nóra is a MAFC-ban kezdett kosarazni, de igazolt játékos a BSE-ben lett, ott játszott 16 éves koráig. Útja ezután a Vasas, a MIZO Pécs, az FTC, majd a PINKK Pécsi 424, a PEAC Pécs, illetve a CEKK Cegléd csapatain keresztül vezetett. Több utánpótlás korosztályban is magyar bajnok lett, tagja volt az U16, U18 és U20-as válogatottnak is. Felnőtt csapataival 2010-ben és 2014-ben nyert magyar bajnokságot, 2009-ben és 2010-ben pedig kupagyőztes lett. 12-szeres felnőtt magyar válogatott. A hagyományos kosárlabda mellett a 3x3-as válogatottban is jelentős eredményeket ért el. Legnagyobb sikere egyértelműen az, hogy 2016-ban a magyar válogatott kulcsembereként Európa-bajnok lett. Emellett a 2016-os Guangzhou-ban rendezett világbajnokságon a magyar válogatott tagjaként 6., a 2018-ban Manilában rendezett világbajnokságon pedig 8. helyezést ért el.

Nóra 2008-ban, 18 évesen költözött el szüleitől Telkiből, amikor Pécsre igazolt. András 2009-ig lakott Telkiben, amikor 21 évesen szintén Pécsre szerződött. Szüleik viszont továbbra is itt laknak községünkben, így András és Nóra a mai napig gyakran járnak haza Telkibe. Öccsük, Ruják Bence szintén kosárlabdázott, korosztályos bajnok és sokszoros válogatott volt. Az NB I. A-csoportban 75 mérkőzésen játszott.

Biztosak vagyunk abban, hogy Ruják Nóra és Ruják András eredményeik, sikereik, illetve az élsporthoz elengedhetetlenül szükséges elszántságuk, kitartásuk, fegyelmezettségük és céltudatosságuk alapján kiváló példaképei lehetnek minden telki fiatalnak. Gratulálunk mindkettőjüknek a Telki Ifjúsági Díjhoz!

(A díjátadóra a májusi Telki Fesztiválon kerül sor.)

Rujak_Nora     Rujak_Andras

Fel