Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Tájékoztató koronavírus járvánnyal kapcsolatosan - frissítve: 03.17., 9:30

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a cikk frissítése 03.17-én leállt. Friss helyi hírek a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan a https://www.telki.hu/index.php/koronavirus oldalon olvashatók, valamint a Telki Portál hírei között is megtalálhatók.

Frissítés: 03.17. 9:30

Vásároljunk fegyelmezetten!

A Príma tájékoztatása alapján a Telkiben található élelmiszerüzlet ellátása - a bolthálózat többi tagjáéhoz hasonlóan - folyamatos, megfelelő mennyiségű készlet áll rendelkezésre. Lehetőleg senki ne vásároljon egyszerre sokat, csak a szükséges élelmiszereket szerezzék be! Fontos ugyanis, hogy mindenki hozzájusson a számára kellő mennyiségű termékhez.

A vásárlók tartsák be a létszámkorlátozásokat és a személyzet utasításait, ugyanis az üzletben egyszerre csak legfeljebb 40 vásárló tartózkodhat.

A bolti dolgozók fontos feladatot látnak el, reggeltől estig dolgoznak. Vigyázzanak rájuk is! Amennyiben lehetséges, készpénz helyett használják bankkártyájukat! A Príma a hatósági ajánlásokat szigorúan betartja, és ezt kéri vásárlóitól is a zökkenőmentes bolti kiszolgálás érdekében. Néhány napja a telki szupermarket bejáratánál kézfertőtlenítőt helyeztek el, és kérnek minden vásárlót, hogy használja!

Szervezés alatt van az idősek ellátása

Telkiben az idősek ellátása éppen szervezés alatt van. Addig is mindenki kérje meg azokat az idős lakostársainkat, akikkel kapcsolatban van, hogy ne menjenek vásárolni, inkább kérjenek segítséget fiatalabb szomszédaiktól, családtagjaiktól!


Frissítés: 03.16., 19:40

Tisztelt telki polgárok!

Az elmúlt napokban megfeszített munkával alkalmazkodtunk a kialakult járványügyi helyzethez. Lépésről lépésre hoztuk létre a védekezés intézményeit, hajtottuk végre az utasításokat, döntöttünk megoldásokról és valósítottuk meg azokat.

Köszönöm mindenkinek, aki részt vett, részt vesz ebben a rohammunkában! Köszönöm, hogy mindenki fáradságot nem kímélve segít, és zokszó nélkül hajtja végre az utasításokat, és teszi meg a legkellemetlenebb és kényelmetlenebb, de sajnos szükséges lépéseket!

Nem tudom, mire lesz ez elég, de versenyt futva az idővel megteszünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy a lehető legteljesebb védelem kiépüljön. Remek látni az együttműködést! Bajban ismerszik meg Telki. A vírus terjedésének lassításában mindenkinek megvan a szerepe. Kérem, működjenek együtt, segítsük egymást és önmagunkat! Maradjunk otthon, ha ki kell mozdulnunk, tegyük azt fegyelmezetten! Minimalizáljuk a személyes kapcsolatokat!

A közös védekezésnek nincs vége. A munka java még csak most jön. Ez a munka sok kitartást és türelmet igényel, hisz várhatóan hónapokról lesz szó.

#bizalom #vigyazzunkegymasra

Deltai Károly
polgármester, helyi védelmi parancsnok


Frissítés: 03.16., 19:00

Rendben lezajlott a köznevelési intézmények lezárása

A Telkiben lévő köznevelési intézmények (általános iskola, önkormányzati és magánóvoda, bölcsőde) a mai nap folyamán fegyelmezetten, szervezett módon, betartva minden utasítást bezártak. Minden felmerülő problémára született megoldás, hamarosan pedig az épületek fertőtlenítése is lezajlik.

Felügyeletet és étkezést Telki összes intézményében összesen 7 gyermeknek kellett biztosítani.


Frissítés: 03.16., 18:50

Lezárták a játszótereket - maradjanak otthon!

A járványügyi intézkedések részeként március 16-án a helyi védelmi parancsnok utasítására az operatív csoport lezárta a helyi játszótereket. A lezárásra szalagok és táblák figyelmeztetik a lakosokat. Kérjük a lezárás tiszteletben tartását, ne használják a játszótereket!

Ugyanígy lezárásra került a Pipacsvirág Általános Iskolában lévő tornaterem is, ennek használata sem engedélyezett!

Kérünk mindenkit, hogy akinek nem feltétlenül szükséges kimozdulnia, maradjon otthon! Kerüljék a társas érintkezéseket, előzzük meg közösen az új koronavírus terjedését!


Frissítés: 03.16., 18:40

Változás a gyógyszerkiváltásban

A hozzátartozók március 13-tól egyszerűen kiválthatják a hozzátartozójuk gyógyszerét. A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel múlt péntektől felírási igazolás nélkül is kiváltható a hozzátartozó gyógyszere.

Ez a papíralapú és az e-receptre is igaz. Így nagyon könnyen tudunk segíteni az idős, beteg hozzátartozónknak, hogy kiváltsuk nekik a gyógyszert.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás szerint a gyógyszer kiadható annak, aki megmondja a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolja. Tehát március 13-tól bárki kiválthatja családtagja, hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit.

Ez jelentős könnyítés az időseknek és mindazok számára, akik sem az orvoshoz, sem a patikába nem tudnak menni állapotuknál fogva, vagy akár azért, mert hatósági házi karantént rendelnek el náluk.

Fontos továbbá, hogy a veszélyhelyzet időtartama alatt lejárt vagy kiállított szakorvosi javaslatok a veszélyhelyzet megszűnését követően további 90 napig érvényesek maradnak, továbbá a stabil állapotú krónikus betegek számára a gyógyszer-felírás távkonzultációval is lehetséges.

Az idősek és krónikus betegek lehetőleg maradjanak otthon, és ne menjenek olyan helyre – különösen zárt térbe ne –, ahol sokan vannak! Ha gyógyszert kell kiváltani, akkor kérjék meg arra hozzátartozójukat!

A telki gyógyszertárnál igyekeznek lépést tartani a rohammal

A telki Ágnes Gyógyszertár arról tájékoztatta a település vezetését, hogy a hétvégén megérkezett a várt alkoholszállítmány a WHO ajánlása alapján készülő fertőtlenítő spray-hez. Gumikesztyű és fertőtlenítő szappan is rendelkezésre áll korlátozott számban, mindezeket igyekeznek kis tételben a lakosság számára elérhetővé tenni. Gyógyszerek vonatkozásában megnyugtató készlettel rendelkeznek, több alternatív nagykereskedővel dolgozva igyekeznek lépést tartani a felvásárlással. Maszk egyelőre nincs készleten, várják a rendelésre érkező készleteket.

A gyógyszertárnál bezárást, szabadságot a közeljövőben nem terveznek.

A telki gyógyszertár nyitvatartási rendje ITT ELÉRHETŐ>>


Frissítés: 03.14., 19:40

Március 16-án (hétfőn) az iskola nem nyit ki.

A gyermekek otthon maradnak. Kérem, hogy mindenki szervezze meg gyermeke ellátását, felügyeletét. Az iskola megkezdi a távoktatás kidolgozását. Kérem a szülőket, hogy részletek kérdésében kövessék az intézményvezető utasításait!

A Telki Zöldmanó óvoda hétfőn vészhelyzeti ügyeleti rendben működik.

Kérem a Tisztelt Szülőket, hogy kizárólag az hozza hétfőn a gyermekét az óvodába, aki semmi esetre sem tudja megoldani az otthoni felügyeletét, számukra rendkívüli ellátást biztosítunk. Kérem, ezt a lehetőséget csak nagyon kritikus helyzetben válasszák!

Mindenki töltse ki és küldje vissza a kitöltött távolmaradási kérelmet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, aki hétfőtől nem hozza óvodába a gyermekét. Ez egyben, most kivételesen az étkezés lemondását is jelenti, tehát ezért külön nem kell betelefonálniuk az óvodába. Aki nem tudja a hétvégén e-mailben elküldeni a távolmaradási kérelmet, az hétfőn személyesen is beviheti az óvodába.

Kérem, hogy törekedjenek gyermekeik otthoni ellátására! Az étkeztetés hétfőn még megoldott, de jelen körülmények között hamarosan a megszokott formában nem lesz elérhető, és csak szükségmegoldásokra szorítkozhat.

A vonatkozó kormányrendeletek alapján az irány egyértelmű. Egyes részrendelkezések menet közben érkeznek majd, de rendkívüli helyzet van, nincs időnk bevárni az összes jogszabályt, és a lehető legtöbb időt szeretnénk adni a szülőknek a szervezéshez és felkészüléshez. Ezért a részleteket folyamatosan dolgozzuk ki. A legfontosabb lépéseket azonban azonnal megtesszük.

Megértésüket, türelmüket és együttműködésüket kérem! Mindent a családok egészsége és biztonsága érdekében teszünk.

Szeretném egyértelművé tenni a célt. A cél az, hogy minél előbb a lehető legkevesebb, ideális esetben nulla gyermek járjon közösségbe, minimalizáljuk a személyes érintkezéseket és elérjük a lehető legnagyobb egészségbiztonságot.

A magánintézmények, óvodák, bölcsődék számára ugyanezt az ajánlást teszem. Fenntartói döntést jelenleg nem hozhatok, de mivel a járvány nem válogat, javaslom, hogy függesszék fel működésüket!

Családjaink egészsége védelmének érdekében kérem mindenki megértését és együttműködését!

További részletek holnap és hétfőn is várhatóak. Az iskolai távoktatással kapcsolatban pedig az egész hét folyamán.

Kérem azok jelentkezését, akik cégeik, kapcsolataik révén segítséget tudnak nyújtani a távoktatás megszervezésében, az infrastruktúra megteremtésében, vegyék fel a kapcsolatot az iskola igazgatónőjével!

Deltai Károly
polgármester, helyi védelmi parancsnok


Frissítés: 03.14., 15:00

Felhívás helyi vállalkozások, szolgáltatók számára

Az új típusú koronavírus-fertőzés terjedése emberről-emberre jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. A fertőződés tünete láz, száraz köhögés, légzési nehézség, lappangási ideje legfeljebb 2-12 nap, átlagosan 5-6 nap.

A betegség 80%-ban enyhe tünetekkel lezajlik, azonban főképp az idős és /vagy egyéb krónikus betegségben szenvedő embereknél súlyos formában jelentkezhet.  Speciális kezelés, védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre. Mivel a vírus nagyon gyorsan terjed zárt közösségekben, ezért a több munkavállalót foglalkoztató, illetve tevékenységükből adódóan több személy (ügyfél) gyakori társas érintkezésének helyet adó vállalkozások, szolgáltatók számára is kiemelten fontos az alábbi teendők betartása.

 • A személyi higiénére fokozottan kell figyelni!
 • A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.
 • Tartsák és tartassák be az úgynevezett köhögési etikettet: papírzsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk, a használt zsebkendőt dobjuk ki, majd mossunk kezet!
 • Kerülni kell a szokásos érintkezési formák közül a kézfogást, puszit!
 • Az intézmény közösségi tereibe helyezzenek ki érintés nélkül használható alkoholos kézfertőtlenítőszer adagolókat, ennek használatára hívják fel a gondozottak figyelmét!
 • Szellőztessenek gyakran!
 • Kerüljék a zsúfoltságot, segítsék elő, hogy a vállalkozásnál megforduló személyek egyszerre minél kevesebben tartózkodjanak egy helyiségben! Ügyeljenek a zsúfoltság kerülésére a kiszolgálótérben!
 • A kiszolgáló és üzlethelyiségekben a sorban állók tartsanak nagyobb távolságot egymástól!
 • A gyógyszertárakban csak annyi vásárló tartózkodjon a betegforgalmi térben, ahány gyógyszerkiadó ablak működik!
 • A koronavírus lipid burokkal rendelkezik, így a legtöbb, egyfázisú tisztító-, fertőtlenítőszer hatásos ellene. Takarításhoz virucid hatással rendelkező készítmények használata javasolt.
 • Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, amelyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók, stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.
 • A vizes egységek padló és csempe falburkolatainak, valamint klórálló burkolattal ellátott helyiségek padló burkolatainak fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is alkalmazhatók, abban az esetben, ha a készítmény címkéjén a virucid hatás, illetve a virucid hatás létrejöttéhez az alkalmazási paraméterek a használati utasításban fel vannak tüntetve.
 • A vizes egységekben a kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítani kell! Ajánlott a fertőtlenítő hatású folyékony szappan biztosítása, mert ennek alkalmazásával egy fázisban végezhető el a kéztisztítás és a kézfertőtlenítés.
 • Amennyiben egy alkalmazottnál vagy ügyfélnél légúti fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az intézmény orvosát, illetve a háziorvost, aki az előírt és általa ismert eljárásrend szerint dönt a további teendőkről!
 • Amennyiben a vállalkozásnál fertőzött személyt azonosítanak, akkor a közösség zárt jellege miatt fennáll a dolgozók és a többi munkavállaló fertőződésének kockázata is. A járványügyi vizsgálat ezért rájuk is kiterjed.

Frissítés: 03.13., 23:50

A Miniszterelnök péntek esti bejelentése alapján hétfőtől bezárnak a köznevelési intézmények.

Az iskolák hétfőtől megkezdik a távoktatás megszervezését, digitális eszközök használatával – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken este a kormány közösségi oldalán.

A kormányfő beszédében kijelentette, hogy 2020. március 16-tól új oktatási munkarend lép életbe, ami tantermen kívüli, digitális munkarendet jelent. A tanároknak eszerint folytatniuk kell az oktatást, új módszerekkel, a személyes kapcsolattartás mellőzésével. Orbán Viktor kiemelte, hogy ezáltal az érettségire is fel tudnak készülni a diákok, és jó esély van arra, hogy a szokott rendben meg tudják tartani az érettségi vizsgákat.

Kifejtette: "Olyan tanítási módok lesznek csak digitálisan, amelyek a személyes találkozást nem igénylik.

Ez pedig új módszertanokat is igényel" - ismertette, hozzátéve, hogy a módszertani ajánlásokat az oktatási államtitkár a jövő héten teszi közzé.

A kormányrendelet megjelenése után a részletek kidolgozása a következő napokban megtörténik. A köznevelési intézmények, az önkormányzati óvoda, valamint az iskola dolgozói számára hétfőn is kötelező a megjelenés munkahelyükön. Az intézményvezetők javaslatai alapján a lehető leggyorsabb időn belül meg kell oldani a problémákat. A gyermekétkeztetés megszervezésén túl az oktatás, és az esetleges kiscsoportos gyermekfelügyelet megszervezése is előttünk áll. A cél, hogy a lehető legrövidebb időn belül, a lehető legkevesebb problémával elérjük a lehető legnagyobb egészségügyi biztonságot. A részletek kidolgozása folyamatban van.

Minden családot arra kérünk, hogy törekedjen arra, hogy a rendkívüli helyzetet, különösképp az első napokat közösen kezelni tudjuk! Szervezzék át életüket az új helyzetnek megfelelően! Törekedjenek arra, hogy gyermekeiket otthon tudják tartani, biztonságban! Vigyázzanak idősebb rokonaikra, óvják egészségüket!

A részletek kidolgozása folyamatban van, biztosan nem lesz könnyű az átmenet, de közösen meg fogjuk oldani. Türelmet és támogatást kérek mindenkitől! Hétvégén is kövessék a folyamatos tájékoztatást!

Deltai Károly
polgármester, helyi védelmi parancsnok


Frissítés: 03:13., 12:20

Tájékozódjon hiteles forrásból, kerülje a rémhírterjesztést!

A szólásszabadság alapvető jog, ám nem jelenteti azt, hogy bárki bármit mondhat. A szólásszabadság azt garantálja, hogy az állam nem tilthatja meg önkényesen, hogy a polgárok véleményt nyilvánítsanak. Mások jogai, illetve bizonyos kiemelt alkotmányos értékek védelmében azonban korlátozható a polgárok szólása.

A járványok megfékezése, a betegségek megelőzése a polgárok és az állam közös érdeke. Mivel a járványok megelőzésének egyik legbiztosabb módja, ha a társadalom pontos és valós tájékoztatást kap arról, hogyan előzhető meg a megbetegedés. A hiteles tájékoztatáson túl, a köznyugalom megóvása érdekében az állam kivételes esetekben jogosult fellépni a hamis hírek terjesztőivel szemben. Az Alkotmánybíróság szerint a köznyugalom „a demokratikus jogállam létezésének egyik lényeges feltétele, rendezett belpolitikai és társadalmi együttélési viszonyokat juttat kifejezésre”.

Magyarországon törvény tiltja a közveszéllyel fenyegetést, amit az követ el, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget.

Szigorúan kerülendő tehát a pánikkeltés, az álhírek továbbítása, az ellenőrizetlen információk megosztása, mivel ezek ellátási zavarokat okozhatnak és akadályozhatják az ellátást és védekezést! Azokkal szemben, akik tudatosan rémhíreket terjesztenek, a rendőrség eljárást kezdeményez.

Fontos tehát, hogy mindenki tájékozódjon hiteles forrásból, és még „jószándékból” se segítse elő az ál- és rémhírek terjedését!

(Forrás: TASZ, Alkotmánybíróság)


Frissítés: 03.13., 08:50

Tisztelt telki polgártársaim!

Minden nap újabb és újabb információk jelennek meg a médiában a kitörni készülő koronavírus járvánnyal kapcsolatosan. Ma is több fontos tájékoztatót jelentetünk meg. Tudom, hogy olykor nehéz lehet követni és eldönteni, hogy mi fontos és mi nem az. Sokan mire itt lesz a cselekvés ideje, már belefáradnak a sok hírbe. Ne tegyék! Sok dolgunk lesz, sőt, van. Váljon a napi rutinunk részévé, hogy rápillantunk az aktuális tájékoztatókra!

Igyekszem nagyon egyszerűen összefoglalni a lényeget. Kitartó, hosszas és fegyelmezett együttműködésre készüljünk, erre van szükség! Minden előrejelzés szerint a járvány tartósan velünk lesz, és ez abból a szempontból jó, mert ha így lesz, akkor nem egy nagy hullámban érkeznek a betegek és az egészségügyi rendszer bírni fogja a versenyt.

Mit tegyünk mi, egyszerű polgárok?

Segítsük azok munkáját, akik értünk dolgoznak. Bízzunk bennük, támogassuk őket!

Hiteles forrásból tájékozódjunk! Az Operatív Törzs vezetése mögött ott áll az ország összes szakembere. Nincs más, nincs jobb csapat, képzettségük, szaktudásuk azonos értékű a fejlett világ bármely hasonló poszton lévő szakemberével. Minden döntés az ő, és a WHO-n keresztül a világ legjobb szakembereinek tudásán alapul. Hiteles információkra az Operatív Törzstől számíthatnak a koronavirus.gov.hu oldalról. Helyben a telki.hu oldalon tájékozódhatnak a kifejezetten helyi vonatkozású eseményekről, feladatokról. Minden lehetséges csatornán keresztül igyekszünk megosztani minden fontos információt és megtenni mindent a védekezés elősegítéséért.

Tartsunk be néhány egyszerű, de nagyon fontos szabályt!

Ha csak lehet, kerüljük a személyes érintkezéseket! Nagy csoportosulásokat, rendezvényeket már most sem lehet tartani. Hétfőtől minden eseményt elhalasztunk, létszámtól függetlenül. A szombati piac élelmiszer-egészségügyi és általános járványügyi megfontolásból elmarad.

A hivatal működik, de személyes kapcsolattartás nélkül. Halasztható ügyeiket ne most intézzék, halaszthatatlan ügyekben kérem, írjanak, küldjenek e-mailt vagy telefonáljanak!

Az oktatási, nevelési intézmények további rendelkezésig üzemelnek az intézményvezető által meghatározott működési rendben. Kérem, hogy minden intézkedést fegyelmezetten tartsanak be gyermekeik egészsége érdekében!

Folyamatos és kielégítő ellátásra számíthatnak élelmiszer és gyógyszerek tekintetében. Gyógyszertárunk felkészült, élelmiszer áruházunk az országos stratégiai rendszer része, megfelelő tartalékokkal.

Végére hagytam a legfontosabb személyes teendőket:

 1. Lehetőség szerint kerüljük a személyes kapcsolatokat, minimalizáljuk a mozgásunkat, a találkozásainkat, a tömegközlekedést!
 2. Ha szükséges kimozdulnunk, tartsunk egymástól megfelelő távolságot! A vírus levegőn keresztünk nem közlekedik, csak cseppfertőzés útján.
 3. Cseppfertőzés útján azonban közvetve is, tehát tárgyak közvetítésével. Ügyeljünk a higiéniára, köhögjünk, tüsszentsünk zsebkendőbe!
 4. Nagyon fontos a megfelelő és gyakori kézmosás. A WHO tájékoztatása alapján a vírus elsősorban a kezünk közvetítésével fertőz.
 5. Ha betegnek érezzük magunkat, maradjunk otthon! Ha koronavírus-gyanús a betegség, ne menjünk orvoshoz, hanem hívjuk telefonon és kövessük az utasításait!

Ha ezt az öt pontot fegyelmezetten betartjuk, jelentősen csökkentjük a fertőződés esélyét és lassítjuk a vírus terjedését.Köszönöm az együttműködést!

Deltai Károly
polgármester, helyi védelmi parancsnok


A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható járványügyi zöldszámai:

06-80-277-455, 06-80-277-456.

Az új koronavírusról folyamatosan frissülő információk elérhetők az alábbi weboldalakon:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

http://egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok

https://koronavirus.gov.hu

Facebook: https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu

Egyéb bejelentés, érdeklődés emailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A telki háziorvos telefonszáma: 06-26-920-821, 06-20-372-2800


Frissítés: 03.13., 8:30

Kedves Szülők!

Mint azt már talán mindenki tudja, a világjárvány miatt hazánkban is rendkívüli jogrend lépett életbe. A rendkívüli helyzet kezelése érdekében az Operatív Törzs és a Kormány folyamatosan meghozza a szükséges intézkedéseket. Sok más intézkedés között a nagyobb rendezvényeket megtiltották, és bezárták az egyetemeket. Az iskola és az óvodák tehát jelenleg működnek. A köznevelési intézmények ellátják feladatukat, és mindent megtesznek azért, hogy gyermekeiket biztonságban tartsák.

Minden eszközzel csökkentenünk kell a közösségi érintkezéseket, a felesleges, elkerülhető testi kontaktusokat és tehermentesíteni kell a pedagógusokat. Ezért javaslom, hogy aki megteheti, akinek az életét nem borítja fel, az lehetőleg tartsa otthon óvodáskorú gyermekét.

Mindenki kiemelten ügyeljen a higiéniára, gyermeke és saját egészségére! Tartsák karban gyermekeik és önmaguk egészségét, immunrendszerét! Kerüljék a cseppfertőzést, gyakran mossanak kezet, és ezt tanítsák meg gyermekeiknek! Betegség esetén azonnal forduljanak orvoshoz!

Kérem, kövessék a folyamatos tájékoztatást a koronavirus.gov.hu kormányoldalon és a telki.hu-n.

Köszönöm!

Deltai Károly
polgármester


Frissítés: 03:11, 16:45

Tisztelt telki polgárok!

Mint ismeretes, világszerte terjed a COVID-19 járvány. A fertőzés terjedése emberről-emberre jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. A fertőződés tünete láz, száraz köhögés, légzési nehézség, lappangási ideje legfeljebb 2-12 nap, átlagosan 5-6 nap. A betegség 80%-ban enyhe tünetekkel lezajlik. Súlyos betegséggel elsősorban az idősebb korosztály érintett. Speciális kezelés, védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre.

A járvány megelőzése, lassítása érdekében az Operatív Törzzsel, a Helyi Védelmi Bizottsággal együttműködve megtettünk és megteszünk mindent, amit meg tudunk tenni. Jelenleg a megelőző lépések terén viszonylag jól állunk országos összehasonlításban. Szeretnénk, ha ez így is maradna.

Mostanra egyértelművé vált, hogy a járvány elkerülhetetlen. A cél a járvány terjedésének lassítása. Ha közös, fegyelmezett együttműködésünk hatására sikerül a járványt lelassítani, akkor az egészségügy kapacitása, és a rendelkezésre álló, folyamatos utánpótlásban lévő készletek elegendőek lesznek ahhoz, hogy az ország kézben tartsa a folyamatokat, mindenkinek jusson segítség, egészségügyi ellátás. Ehhez azonban sok türelem, együttműködés, fegyelmezettség kell. Kényelmetlen, legtöbbünk eddigi életétől idegen, soha nem látott intézkedések és körülmények várhatóak. Első lépésként mai nap a Kormány az Operatív Törzs ajánlására veszélyhelyzeti rendkívüli jogrendet vezetett be. A rendkívüli jogrend keretében számos keretintézkedést hozott, és a következő napokban rendeletek formájában ezeket kiegészíti, pontosítja.

A rendkívüli jogrend nem katasztrófahelyzet, de annak az előszobája. Veszélyhelyzeti rendkívüli jogrend bevezetése esetén a mindenkori polgármester a helyi védelem parancsnoka. Ez hatósági felelősségi és jogkör. Feladatkörömet ellátva végrehajtom a kapott utasításokat és minden tőlem telhetőt megteszek a Telkiben élők biztonságáért. Sok segítséget kapok, de még többet kérek.

Kérem, hogy kövessék figyelemmel a telki.hu honlapon közreadott tájékoztatóimat, melyeket más csatornákon és módokon is megosztok, hogy mindenkihez eljusson. A központi hiteles tájékoztatók a www.koronavirus.gov.hu oldalon találhatók. Innen tájékozódjanak, ne üljenek fel a rémhíreknek! Ugyanígy a hiteles helyi hírek a telki.hu-n jelennek meg, innen tájékozódjanak, ne a közösségi médiából! Kérem, hogy fegyelmezetten tartsa be mindenki az utasításokat és lehetőleg az ajánlásokat is! Ez mindannyiunk közös érdeke.

Készüljön mindenki arra, hogy a közeljövőben megtörténhet, hogy az óvodák és iskolák is bezárnak. Kérem, hogy mindenki tartsa be azokat az egészségügyi, higiéniás szabályokat, melyek követésével a hétköznapi élet korlátok között, de folytatható anélkül, hogy elkapnánk vagy továbbadnánk a kórt. A gyakori, alapos kézmosás a legfontosabb! Ha valaki beteg, ne menjen emberek közé. Ha úgy érzi, hogy koronavírus-beteg lehet, hívja a háziorvost és kövesse utasításait! Aki teheti, maradjon otthon! Kerüljük a személyes kapcsolatot, intézzünk minél több dolgot telefonon, interneten! Aki külföldön járt, lehetőleg maradjon otthon két hétig! Ha fertőzött területen járt, akkor kötelezően maradjon otthon! Ha tehetjük, hordjunk védőkesztyűt, maszkot! Tegyünk meg mindent, hogy lelassítsuk a járvány terjedését! Ez a sok kis lépés egymással összeadódva építi fel az ország immunrendszerét. Az egyes lépések külön-külön jelentéktelennek tűnhetnek, de a kis tettek tízmillióval megszorozva már nagyon sokat számítanak. Emberéletekben mérhetően sokat. Ezért kérek mindenkit, hogy ki-ki tegye meg, amit csak tud!

A legfontosabb közintézmények továbbra is működnek, igaz, korlátozásokkal. Az egészségügyi és áruellátás folyamatos. Sem kapkodásnak, sem pániknak nincs helye. Ugyanakkor a probléma bagatellizálásának is vége. Egy ilyen komoly világjárvány idején mindenkitől elvárható a felelősségteljes és előrelátó viselkedés.

A mai és holnapi nap során döntök az elrendelt intézkedésekről, azok szintjéről. Különféle tájékoztatókat, cselekvési utasításokat juttatok el az intézményeknek, illetve a védekezésben résztvevőknek. Kérem, hogy a polgári védelemben érintettek, polgárőrök, egészségügyi dolgozók, közigazgatásban dolgozók, pedagógusok készüljenek esetleges rendkívüli lépésekre! Minden intézkedést szíveskedjenek tudomásul venni, aki feladatkörében utasítást kap, azt hajtsa végre!

Különféle körökben össze fogom hívni a védekezésben részvevőket és megszervezzük a védekezés következő lépéseit.

Most van itt az ideje, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek. Az ország, Telki, a családok. Együtt.

Köszönöm mindenkinek az együttműködést!

Deltai Károly
polgármester, helyi védelmi parancsnok

A vonatkozó kormányrendelet itt olvasható>>


Frissítés: 03.10., 14:00

Ügyfélfogadási korlátozás

Tájékoztatjuk a Tisztelt Ügyfeleket, hogy a Telki Polgármesteri Hivatalban a koronavírus járvánnyal összefüggésben járványügyi megfontolások miatt, megelőző intézkedésként az ügyfélfogadást március 10-től korlátozzuk.

Kérjük az Ügyfeleket, hogy törekedjenek arra, hogy ügyeiket telefonon, postai úton vagy elektronikus formában intézzék el, csak a legszükségesebb esetben történjen személyes ügyintézés!

Adóügyben felvilágosítás telefonon, a 26-920-807 vagy 26-920-817 telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen,
műszaki ügyintézés telefonon, a 26-920-802 vagy a 70-429-7267 telefonszámon,
behajtási engedély ügyintézés a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre elküldött kérelem és engedély alapján,
anyakönyvi és szociális ügyintézés a 26-920-818 (anyakönyv), a 26-920-808 (igazgatás) telefonszámon, illetve az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen,
étkezési ügyintézés telefonon, a 26-920-806, a 70-429-7258 számon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen,
iratleadás postai úton vagy csak és kizárólagosan a Polgármesteri Hivatal Titkárságán
lehetséges.

Megértésüket ezúton is köszönjük!

Telki Polgármesteri Hivatal


Frissítés: 03.10, 8:00 
Tisztelt telki polgárok! 

A koronavírus járvánnyal összefüggésben, az operatív törzs ajánlása és egyéb járványügyi megfontolások miatt, megelőzési céllal, a március 15-i megemlékezést lemondjuk.

Az egyéb csoportos események, rendezvények tekintetében további korlátozások várhatóak országszerte, és itt, Telkiben is. A közösségi ház és egyes intézmények működése a közeljövőben várhatóan korlátozások alá fog esni. Kérem, kövessék a telki.hu oldalon az esetleges helyi vonatkozású rendelkezéseket és a koronavirus.gov.hu oldalon az országos fejleményeket!

Kérek mindenkit a kapcsolattartási, egészségügyi ajánlások, esetleges utasítások fegyelmezett betartására!
 
Deltai Károly polgármester


Frissítés: 03.06, 15:00

A Járási Hivatal, mint az Operatív Törzs végrehajtó szerve frissített eljárásrendet juttatott el az egészségügyi intézményrendszerben dolgozók számára, amit mindenki megkapott. Jelenleg nincs szükség semmiféle további intézkedésre.

Aki érintkezett ismert koronavírus fertőzöttel, vagy fertőzöttnek tekinthető területen járt, jelentkezzen a 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456 telefonszámon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen! Rosszullét, tünetek esetén ne menjen az orvosi rendelőbe, hanem vagy a fenti zöld számot, vagy orvosi rendelőt hívja, a 06-26-920-821-es telefonszámon, ahol eligazítást és segítséget kap! Este, hétvégén, sürgős esetben a mentőszolgálat értesítendő a 112-es telefonszámon.

Amíg nem tisztázódik érintettség, javasolt a két hetes önkéntes karantén betartása. Vírusfertőzés gyanúja esetén az illetékes egészségügyi szervek határozzák meg az eljárást.


Frissítés: 03.05., 11:30

2020. március 4-én regisztrálták az első vírusfertőzötteket hazánkban. Az egyik igazolt vírusfertőzöttnek van Telkit érintő kapcsolata. Fertőzöttségről jelenleg még nem lehet beszélni, de az óvatosság indokolt, ezért a szükséges lépéseket az illetékesek megtették. Amennyiben bármiféle további intézkedésre sor kerül, minden ismert csatornán tájékoztatni fogjuk a lakosságot. Jelenleg azonban nincs rendkívüli intézkedési protokoll.

Kérem, aki érintkezett ismert koronavírus fertőzöttel, vagy fertőzöttnek tekinthető területen járt, jelentkezzen a 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456 telefonszámon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen! Rosszullét, tünetek esetén ne menjen az orvosi rendelőbe, hanem vagy a fenti zöld számot, vagy orvosi rendelőt hívja, a 06-26-920-821-es telefonszámon, ahol eligazítást és segítséget kap! Este, hétvégén, sürgős esetben a mentőszolgálat értesítendő a 112-es telefonszámon. Amíg nem tisztázódik érintettség, javasolt a két hetes önkéntes karantén betartása.

Vírusfertőzés gyanúja esetén az illetékes egészségügyi szervek határozzák meg az eljárást. Mindenkit kérek a szükséges higiénia fokozott betartására, gyakori kézmosásra és a cseppfertőzés tudatos kerülésére.

Deltai Károly
polgármester


Előzmények:

2020. február 28-án délelőtt Deltai Károly polgármester vezetésével ülésezett Telkiben a Helyi Védelmi Bizottság. A találkozó során megelőző lépésként tájékoztató, felmérő, adategyeztető megbeszélést folytattak az ellátásban érintettek és a közintézmény-vezetők részvételével a koronavírus kapcsán.

Az ülésen elhangzott, hogy településünkön jelenleg indokolatlan bármiféle védelmi intézkedés elrendelése, és kerülendő a pánikkeltés, az álhírek továbbítása, az ellenőrizetlen információk megosztása, amelyek ellátási zavarokat okozhatnak és akadályozhatják az ellátást és védekezést.

Az egyértelmű, tárgyilagos információáramlás jegyében Deltai Károly polgármester az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot.


Tájékoztató koronavírus járvánnyal kapcsolatosan

Mint az ismeretes, 2019. december 12-én Közép-Kína legnépesebb városában, Vuhanban egy új, korábban emberben nem azonosított humán koronavírus törzs, a COVID-19 koronavírus jelent meg, és okozott mai napig tartó helyi, majd világszerte terjedő járványt.

2020 januárjában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre forDiseasePrevention and Control - ECDC) hivatalosan is lajstromba vette az új betegségokozót.

A WHO által közölt legutóbbi adatok alapján a betegség lappangási ideje átlagosan 7 nap (2-12 nap). A COVID-19 fertőzés emberről emberre terjed, ugyanolyan mechanizmuson keresztül, mint a többi közönséges megfázás vagy influenza vírus, azaz tüsszentéssel vagy szembe köhögéssel vagy a fertőzött beteggel való érintkezés révén. A betegség általában enyhe lefolyású, de jelenleg ellene gyógymód és oltóanyag nem létezik, csak tüneti kezelés.

A COVID-19 fertőzés klinikai lefolyásának három fő mintája létezik:

 • felsőlégúi tüneteket mutató enyhe lefolyású betegség,
 • nem életveszélyes lefolyású tüdőgyulladás,
 • súlyos tüdőgyulladás akut légzőszervi distressz szindrómával

A fertőzések során akut légúti distressz szindróma az esetek megközelítőleg 2%-ában halállal végződött. Elsősorban az időskorúak és az egyéb betegségekben szenvedő betegek a leginkább veszélyeztetettek. Fokozott rizikójú csoportok: krónikus betegségben szenvedők, szívproblémákkal, cukorbetegséggel küzdők, legyengült testi állapotúak, meggyengült immunrendszerű idősek.

Egészséges immunrendszerű, középkorú, vagy fiatal személyek a betegséget többnyire könnyű tünetekkel vagy teljesen tünetmentesen vészelik át.

A vírus februárban több európai országban elszigetelten megjelent, majd Olaszországban kitört és járvány-gócpontokat hozott létre, ezért Észak-Olaszországban kontrollált karantént vezettek be a járvány megfékezése érdekében.

Magyarországon jelenleg nincs járvány, csak járványveszély van, de szakértők egybehangzó állítása szerint igen valószínű a betegség elterjedése.

Az új koronavírus már azelőtt fertőző, még mielőtt a tünetek megmutatkoznának a betegen. Ez azt jelenti, hogy könnyebben és így gyorsabban terjedhet, mivel az emberek tovább képesek terjeszteni egymás között a betegséget, még mielőtt megtudnák, hogy valójában már betegek és megfertőződtek. Ezért igen fontos a higiéniai szabályok fegyelmezett betartása, a gyakori kézmosás, fertőtlenítő használata és a cseppfertőzés kerülése.

A Kormány által felállított Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs 2020. január 31-én tartotta első ülését, amelyen döntött a koronavírus-járvány elleni védekezés Akciótervéről. 2020. február 7-én, Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette, hogy a járvány elkerülése érdekében elkészítették az akciótervet és felállt a védekezés összehangolásáért felelős operatív törzs.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kiküldött eljárásrendje a kórházak számára részletesen leírja, hogy a világszerte terjedő koronavírus (SARS-CoV-2) magyarországi megjelenése esetén milyen végrehajtandó feladataik vannak.

Az azonosított COVID-19 betegséggel gyanúsított eseteket azonnal el kell különíteni. A kórházban történő elkülönítés kötelező, a beteget a Dél-Pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe (DPC) kell irányítani, ahol a megfelelő elkülönítése és ellátása biztosítható.

Megbetegedés esetén javasolt otthon maradni és oda hívni orvosi segítséget.

Sajtóhírek, félinformációk hatására Magyarországon több helyen átmeneti készlethiány jelentkezett bizonyos termékekből. A rohamszerű bevásárlási hullám enyhülése után a készletek feltöltése zajlik. A pánik e tekintetben is kerülendő. Az esetleges átmeneti hiány abból adódik, hogy az egyidejű túlvásárlások ütemét nem tudja tartani a polcok feltöltése.

A köznevelési intézményvezetők feladata és felelőssége, hogy a rájuk vonatkozó szabályoknak megfelelően, a rendelkezésre álló információk birtokában tájékoztassák a szülőket.

Telkiben még nem fordult elő regisztrált megbetegedés. A településre jellemző az országosnál nagyobb nemzetközi mobilitás és Budapest közelsége. Ezért a település mérsékelten kitettnek tekinthető. Az esetleges járványügyi megelőző feladatokat az Operatív Törzs utasításai alapján, a polgármester irányítása mellett, a helyben dolgozók közreműködésével látjuk el. Bármiféle változás esetén, korlátozás bevezetésekor mindenkit tájékoztatni fogunk. Amíg ilyen tájékoztatás nem jelenik meg, a közintézmények és közszolgáltatások zavartalanul működnek. Türelemmel és az alapvető szabályok betartásával a járvány elkerülhető, hatása minimalizálható. Erre kérek mindenkit.

Deltai Károly
polgármester


Fontos elérhetőségek

Müller Cecília országos tiszti főorvos közlése alapján a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos problémákat, észleléseket az állampolgárok jelentsék a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható járványügyi zöldszámain:

06-80-277-455, 06-80-277-456.

Az új koronavírusról folyamatosan frissülő információk elérhetők az alábbi weboldalakon:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

http://egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok

https://koronavirus.gov.hu

Facebook: https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu

Egyéb bejelentés, érdeklődés emailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az illetékes hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy mielőtt írnak, vagy telefonálnak, tájékozódjanak fenti lehetőségeken, mert legtöbb kérdésükre megtalálják a választ a tájékoztató oldalakon! Ne terheljék feleslegesen az operatív gárdát!

Fel