Széchenyi2020

hivatal@telki.hu   |    06 26 920 800   |   facebook   |    

Május a magasvérnyomás-betegség hónapja

Ön tudja, mennyi az annyi? Mérje, ha jót akar!

Mi az a betegség, ami

  • minden második embert érint
  • lényege a tartós nyomásemelkedés az érrendszerben
  • kiemelt kockázata a szívizominfarktus és az agyi érkatasztrófa (stroke) kialakulása
  • tünete lehet fejfájás, szédülés, szívpanasz, gyengeség, fáradékonyság?

Igen, ez a magasvérnyomás-betegség.

A fentiek okán évek óta május a „magasvérnyomás-betegség hónapja”, ezzel kívánják felhívni az orvosok a rendszeres vérnyomás ellenőrzés fontosságára a figyelmet.

Amit érdemes tudni...

A magasvérnyomás-betegség, az egyik leggyakoribb népbetegség hazánkban és a fejlett országokban egyaránt. Az a tapasztalat, hogy egyrészt a magas vérnyomás sok esetben felderítetlen, emiatt kezeletlen marad, másrészt a kezelés során sokszor nem sikerül elérni a kívánatos vérnyomásértéket. Magyarországon a halálesetek legnagyobb számban e betegségcsoporthoz köthetők.

Érrendszerünkben a szív működése biztosítja az állandó véráramlást és a közel állandó nyomásviszonyokat. A vérnyomást bonyolult szabályozórendszer tartja fenn, melyet számos tényező befolyásolhat. Ez az egyensúly felborulhat és átmenetileg, vagy tartósan "magas vérnyomás" mérhető. A mérés egyszerű, ma már mindenki számára akár otthonában is elérhető eszközök állnak rendelkezésre. A mérés során mért első érték, az úgynevezett szisztolés vérnyomásérték, amely a szív összehúzódásakor az érrendszerbe kilökött vér által létrehozott "csúcs" nyomás értéke. A második érték, a diasztolés vérnyomás, az úgynevezett "per érték", amely a szívizomzat elernyedésekor mért nyomás. Röviden a szisztolés és a diasztolés érték nem más, mint az artériákban keringő vér nyomásának a maximum és minimum értéke.

Akkor beszélünk magas vérnyomásról, ha az orvosi rendelőben mért szisztolés érték meghaladja a 140 Hgmm-t, illetve a diasztolés érték a 90 Hgmm-t. Otthoni vérnyomásmérésnél már a 135/85 Hgmm is magas értéket jelent. A kor előrehaladásával az erek rugalmassága romlik, és emiatt a szisztolés érték emelkedik, a diasztolés érték csökken. Ez a 60 év felettiek körében 40-50%-ot is elér.

Ereink nem viselik el tartósan a megnövekedett nyomás okozta többletterhelést, és annak nagyságától és időtartamától függően különböző mértékben sérülnek. Hosszabb távon érelmeszesedés kialakulásához vezet, amely a későbbiekben akár egy végzetes agyvérzést vagy szívinfarktust is előidézhet.

A magas vérnyomás jellemzően nem okoz panaszokat vagy tüneteket, vagy ha már igen (pl. fejfájás, szédülés, szívpanasz,gyengeség, fáradékonyság), akkor már a hipertónia vélhetően hosszabb ideje fennáll és szervi elváltozásokat is okozott. Éppen ezért kiemelt jelentősége van a "véletlenül" végzett, eseti vérnyomásmérésnek.

Ismert, hogy rendelői körülmények között magasabb értékeket mérnek - ezt nevezik "fehérköpeny" hatásnak - arra kell törekedni, hogy otthoni körülmények között ébredéstől lefekvésig 15-20 vagy több mérésre kerüljön sor. Ebben az esetben az átlag nem lehet több mint 135/85 Hgmm és a magas értékek aránya sem haladhatja meg a 20%-ot.

A magasvérnyomás-betegség nem gyógyítható, elsősorban azért, mert olyan összetett betegség, amelynek kialakulási módját nem ismerjük pontosan. Elérhető és fenntartható azonban az ideális vérnyomás, így a későbbi szövődmények is kivédhetőek!

Hogyan?

  • csak a beteg együttműködése hozhat sikert
  • hagyja el a dohányzást
  • fontos a megfelelő táplálkozás
  • fontos a rendszeres mozgás
  • valamint a szükséges gyógyszerek rendszeres és pontos bevétele.

A vérnyomás kórosan emelkedett értéke gyakran nem okoz tünetet, ezért minden felnőtt esetében javasolt évente legalább egy alkalommal a vérnyomás megmérése.

Ha ez nem történt meg az elmúlt 12 hónapban, javasoljuk, hogy keresse fel háziorvosát, vagy a biatorbágyi Egészségházat, térjen be az Egészségfejlesztési Irodába!

Fontos, hogy a mérés módja, körülményei megfelelőek legyenek, azt hitelesített mérővel, szabályosan végezzék.

Az Egészségfejlesztési Iroda munkanapokon 9 és 15 óra között vár minden érdeklődőt személyesen, a biatorbágyi Egészségházban (2051 Biatorbágy, Mester utca 2. II. emelet). Elér minket telefonon a 06-70/504-2286-os számon, emailben az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Egészségfejlesztési Iroda

(A szöveghez forrásként a www.hypertension.hu weboldal szolgált.)

Fel